Select Page

Ahir al matí, l’Ajuntament i la Comunitat de Llauradors i Ramaders d’Altea formalitzaven un acord de cessament temporal, tres mesos, d’una banda la nau propietat del consistori, situada a Partida Montahud, a favor de la citada entitat per donar una solució imminent a les campanyes del nispro i la taronja. La firma ha estat a càrrec de l’alcalde, Diego Zaragozí i el president de la citada entitat, Javier Mendoza i hi han estat presents l’edil d’Agricultura i Medi Ambient, Jose Orozco i el secretari de l’Ajuntament, Ángel Pérez Iniesta.

“Amb la compra dels terrenys de l´antiga Cooperativa hem pogut donar resposta a les necessitats dels agricultors en aquestes campanyes i és el segon any que cedim aquestes instal·lacions a l´associació d´Agricultors i ramaders d´Altea”, apuntava l´edil d´àrea.

A més, Jose Orozco ha subratllat que “amb esta cessió es podrà dur a terme les campanyes del nispre i la taronja en condicions normals i esperem que la gent que disposa d´un terreny familiar amb activitat agrícola puga tenir uns preus justos”.

“Esta cessió dóna continuïtat a l’activitat de la almàssera municipal que, per tercer any, permet que les famílies hagen pogut fer el seu propi oli amb un rècord de mòlta de 110.000 kg a l’última”; ha afegit l’edil d’Agricultura i Medi Ambient, qui ha citat una altra de les accions en pro de l’agricultura local com és la posada en marxa del Mercat del Convent, on es donen a conèixer els productes de km0. Jose Orozco ha avançat que “aviat se signarà un conveni de col·laboració amb l’Associació d’Agricultors i Ramaders d’Altea, en què quedaran recollides actuacions de promoció i divulgació agrària, amb la finalitat d’impulsar el sector agrari local i fomentar l’abastament de productes locals”.

“Cedim les instal·lacions que permetran poder comercialitzar el producte, en este cas el nispro, en unes condicions òptimes i esperem que l’agricultura minifundista tradicional del camp alteà puga seguir endavant, malgrat les tensions que està rebent per diferents motius com l’increment de despeses, les adversitats climatològiques i els desafiaments del mercat dominat per grans distribuïdors i acords comercials desfavorables, que fan que tota ajuda siga poca”.

En nom de la Comunitat de Llauradors i Ramaders d’Altea, el president, Javier Mendoza, ha agraït a l’Ajuntament “la sensibilitat que ha tingut amb el sector agrícola d’Altea”. “La cessió d’este magatzem és fonamental per desenvolupar la campanya del nispro perquè a Altea no hi ha cap nau que reunisca les característiques que té”; ha declarat Mendoza.

Pel que fa a la campanya de l’any passat, que ja es duia a terme en este mateix espai, el representant de l’associació de pagesos ha recordat que “es va gestionar gairebé un milió de quilos de nispro. El preu és molt just perquè es treballa amb un marge molt xicotet i amb qualsevol inconvenient climatològic que passe, ja és difícil treure’n rendibilitat. Però veurem si a poc a poc canviem a varietats més comercials i a veure si podem fer una fruita de molt bona qualitat”.

Pel que fa a la comercialització del nispro, Javier Mendoza ha explicat que hi ha molta exportació. Sobretot a Itàlia i Portugal i que també el mercat nacional és un important demandant d’esta fruita.

Al voltant d’un centenar d’agricultors alteans van posar al mercat, l’any passat, les fruites gràcies a la gestió de la Comunitat de Llauradors i Ganaders d’Altea i a la cessió de les instal·lacions per part de l’Ajuntament.

Finalment, Javier Mendoza ha apuntat que a la collita del nispro  d’este any li ha faltat aigua, però que pel contrari no hi ha hagut gelades ni gaire vent, per la qual cosa desitgem  que siga millor que la de l’any passat.

 

Pin It on Pinterest