Select Page

El Poador del Pontet d’Altea, Bé de Rellevància Local, compta des de hui amb un centre d’interpretació a l’aire lliure que contribuirà a la posada en valor i divulgació d’aquestes importants restes arqueològiques, situats en ple centre del municipi, i a difondre la cultura tradicional de l’aigua.

L’acte d’inauguració, que coincideix amb la celebració del 405 aniversari de la carta pobla de la localitat, ha comptat amb l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, el regidor d’Urbanisme, Jose Orozco; la regidora de Cultura, Aurora Serrat; l’arqueòleg, Pere Jaume Zaragozí; l’historiador Juanvi Martin i membres de la Corporació Municipal.

“Hui és un dia especial, ja que no sols celebrem el 405 aniversari de la carta pobla, sinó que inaugurem aquest centre d’interpretació en el qual poder gaudir d’aquest jaciment. L’aigua ha sigut sempre un bé de gran importància a Altea i d’aquesta manera la posem en valor” ha comentat José Orozco, regidor d’Urbanisme.

S’han col·locat diferents elements de caràcter museístic com per exemple una sèrie de baranes per a delimitar el recorregut de les futures zones visitables a l’interior de la parcel·la. A més, s’ha procurat dotar-ho de dues grans zones de treball per a continuar amb possibles treballs arqueològics futurs, realitzar rutes didàctiques i turístiques, activitats culturals i desenvolupar tallers del treball de la pedra en sec tradicional o cursos sobre agricultura sostenible.

L’arqueòleg, Pere Jaume Zaragozí, ha explicat que aquest jaciment va ser descobert en 2015 i des de llavors s’han dut a terme 17 campanyes d’excavació. “El procés ha sigut molt particular, perquè l’aigua cap a un recorregut diferent, però no ens esperàvem un descobriment tan espectacular”, ha recalcat Zaragozí.

Per part seua, l’historiador Juanvi Martin, ha qualificat el poder inaugurar hui aquesta actuació com un regal. “És un regal per al poble d’Altea, un lloc com aquest és el que fa i ha fet al llarg de la història poble. La font era un punt de trobada en els segles passats, no sols el lloc de recollir aigua o llavar, i esperem que ara torne a ser-ho”, ha comentat.

“S’obri un espai amb grans possibilitats en el qual poder realitzar activitats musicals, educatives, culturals. Un lloc no sols per a visitar i conéixer la nostra història sinó per a compartir”, ha finalitzat Aurora Serrat, regidora de Cultura.

Diumenge que ve, 16 de gener, es durà a terme una jornada de portes obertes per a donar a conéixer aquest nou espai. Serà a les 10.00 hores i en ella es podrà, a més de conéixer el Poador del Pontet, visitar el molí medieval de Bellaguarda.

Labors d’adequació

 

Fa uns mesos es van iniciar les obres d’adequació i accessibilitat i la construcció d’aquest centre d’interpretació, una intervenció per valor de 22.000 euros que ha dut a terme la Regidoria d’Urbanisme. Els principals treballs desenvolupats van ser el desbrossament, la retirada de vegetació i la neteja per complet d’aquest espai; la millora de l’accessibilitat i adequació de la delimitació de la parcel·la, on s’ha instal·lat una nova porta d’accés en el jaciment arqueològic des de l’aparcament Basseta en la Partida Pontet.

Aquesta excavació s’ ha dut a terme amb la col·laboració dels propietaris del terreny (Felip i Mavi Zaragozí), voluntaris locals (com Vicent Sevila, Alex Pérez, Joan Ronda, Rubén Ponsoda) i de les ONG De Amicitia i European Heritage, amb el suport de l’Ajuntament d’Altea.

Pin It on Pinterest