Select Page

Amb motiu del Centenari del Trenet de La Marina, tram Altea-Dénia, el passat dissabte es va celebrar un viatge commemoratiu que va partir de l’Estació d’Altea fins arribar a Dénia, on es va visitar l’exposició que celebra els 100 anys d’història d’aquest tren. L’11 de juliol de 1915, la connexió ferroviària Alacant-Dénia, coneguda com el trenet de la Marina, va entrar en servei íntegrament,  per la qual cosa s’ha realitzat aquest recorregut amb tren des de l’estació d’Altea fins a Dénia.

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador acompanyada pels dos alcaldes amfitrions d’Altea i Dénia, Jaume Llinares i Vicente Grimalt, respectivament, va encapçalar aquest acte commemoratiu al que també es van sumar els primers regidors de Benissa, Juan Bautista Roselló; Teulada, Carlos Linares; Gata, Magda Mengual i La Xara, Maite Pérez Conejero; així com membres de la corporació municipal de Calp, Altea i altres poblacions. Al acte també va assistir el secretari autonòmic, Josep Vicent Boira, i el sotssecretari, Francesc Signes; així com representants d’entitats i associacions ferroviàries.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares va remarcar la importància d’aquest mitjà de transport gràcies al que es va facilitar el pas entre les dues Marines, salvant el pas del Mascarat, i vertebrant les comarques. Jaume Llinares va destacar que el trenet va ser ‘’un element de transformació econòmica, no només pel transport de mercaderies, sinó que servia per estretir llaços entre els nostres pobles’’. Jaume Llinares també va recordar que ‘’al voltant de la línia es construïren nous hotels i fondes des del primer moment, ja que aquella modernització obria les portes de les nostres riqueses naturals i patrimonials al turisme’’.
Per la seua banda, la consellera va recordar que el trenet “va canviar els usos, la manera de comunicar-se i de relacionar-se”. De fet, va explicar que “va ajudar a promoure inversions, conquistar mercats i incentivar la indústria i l’agricultura”, al mateix temps que també va ser important per a potenciar el port de Dénia i el d’Alacant. Així mateix assegurà que des de la conselleria són conscients de les deficiències de la línia i es va compromtre a treballar per aquesta infraestructura per a explotar-la com a element dinamitzador del turisme i vertebrador del territori.
A més, en aquest punt també es va referir al Limón Express per a dir que té “tota la voluntat com a consellera de recuperar aquesta infraestructura perquè torne a funcionar com a atractiu turístic fonamental per a la comarca i la província”.
El primer regidor d’Altea va assenyalar que ‘’cent anys després, ara és també moment per a encetar el futur amb força’’, i afirmà que ‘’prompte començaran les obres de millora i modernització de la línia 9, amb la instal·lació de nous sistemes de seguretat entre Altea i Calp, a més de revisar estos viaductes centenaris’’.

Així mateix l’alcalde d’Altea va assenyalar que ‘’a la nova etapa de govern que comencem, els ajuntaments estem obligats a demanar i exigir millores en la nostra xarxa de infraestructures ferroviàries’’. Finalment, l’alcalde d’Altea ha afirmat que ‘’és molt important acabar l’electrificació completa de tota la línia 9; així com poder connectar Alacant i València per la costa’’.

  • Inici dels treballs de millora

Així mateix està previst que esta propera setmana comencen els treballs de millora del traçat de la via del TRAM en la zona dels túnels d’Altea, de cara a la futura electrificació de la línia.

Pin It on Pinterest