Select Page

El poble s’ha convertit en escenari de referència per al projecte, que enguany celebra la 25a edició

Com sona l’ESO, el major projecte educatiu i musical de l’escola pública, torna a Altea amb una nova obra del 8 a l’11 de maig. Enguany, la trobada creix pel que fa a l’assistència d’alumnat i sobre l’escenari s’aplegaran quasi 1.600 persones. El projecte es porta a terme gràcies a la col·laboració de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altea i el treball de diversos sectors pertanyents al consistori i als serveis públics.

 

Com en les edicions anteriors, la seu principal d’assaig i convivència s’instal·larà en el poliesportiu, on acamparan els 1.400 alumnes. El Palau d’Esports serà l’espai d’assaig del cor gran, protagonista i cos principal de l’actuació. L’escenari per a l’espectacle final està ubicat en l’aparcament del Camí de l’Algar, on la nit de divendres 10 de maig es podrà gaudir, en estrena absoluta, de l’obra Comediant.

 

Enguany, Com sona l’ESO celebra la seua 25a edició, des del seu inici, aquesta proposta artística ha passat per poblacions com Ontinyent, Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant, Torrent, Gandesa, Aielo de Malferit, Palma, Benicàssim, Barcelona, Carcaixent, Dénia, l’Ametlla de Mar, Morella, la Ràpita, Cocentaina, Torroella de Montgrí, Xàbia, València, Amposta, Castalla i Altea, l’única seu on, ara per ara, s’ha portat a terme més d’una edició gràcies a la bona acollida de la població i a la idoneïtat del poble i les seues infraestructures.

Setanta-set centres educatius de secundària formen part del repartiment de l’obra, i això suposa un volum de vora 1.600 veus entre alumnat i professorat. Tots ells provenen tant del País Valencià, com de Catalunya i Eivissa. El format de l’espectacle canvia cada any alguns detalls com són la instrumentació, la participació del cos de ball, actors o cantants solistes, però es manté el gran cor, protagonista i institució principal i emblemàtica del projecte. Assolir que un cor d’aquesta magnitud cante, actue i escenifique coreografies alhora és el major repte i dificultat de la representació. Un objectiu que, amb el treball a les aules i durant els dies de la trobada, sempre acaba en satisfacció per part dels docents i del públic.

Des de fa 25 anys, Com sona l’ESO, demostra que l’educació artística té un valor i una transcendència fonamental en les nostres aules, com també la formació de persones amb esperit crític i respectuós envers la música i el patrimoni cultural. El projecte, a més, promou valors humans bàsics i imprescindibles en el desenvolupament intel·lectual, emocional i ciutadà dels adolescents, en tant que el treball d’assaig i muntatge de l’espectacle és impossible sense la responsabilitat, el compromís i la confiança de totes les parts implicades.

L’obra d’enguany, tot i portar el nom de Comediant, tracta temes complexos sobre alguns tipus de problemes amb què conviuen els joves i que, sovint, no s’atenen o es valoren com caldria perquè considerem que vivim en un espai del món privilegiat i amb totes les comoditats. La música es presenta, una vegada més, com el vehicle de transmissió i de diàleg de tot allò que cal fer explícit perquè les persones que ho pateixen puguen sentir-se acompanyades i compreses. L’acostament al llenguatge i codis propis de la seua edat i de vigència actual fa possible que el missatge, lluny de ser simplement una mostra d’algunes misèries humanes, es convertisca en un punt d’ancoratge i de salvament. Tot allò que es parla, es comparteix, i també deixa vore que els sentiments i patiments són universals i en companyia és més fàcil trobar-hi solució.

La trobada d’enguany comença, com ja és habitual, amb el Ballem Altea, l’exhibició de danses del món en què es convida la població a assistir i participar-hi. Una mostra que tindrà lloc al passeig del Mediterrani, al costat de la platja del Bol. És l’acte presentació que també ha sigut treballat a les aules i conforma el moment d’interrelació inicial entre l’alumnat de diversa procedència.

Divendres al matí, grups menuts interpretaran els Directes Altea, entre el passeig i la plaça de l’Església, per a oferir la seua versió com a músics de carrer amb diferents propostes que inclouen instruments de corda, veu i dansa. Tota la població que transite aquests indrets, podrà comprovar les habilitats artístiques i la il·lusió dels intèrprets.

I divendres a la nit, a les 22 h,  arriba la gran estrena única i irrepetible, com cada any, de l’obra principal, símbol de cada edició. Una obra que enguany ha suposat, especialment, un esforç pel que fa al llenguatge interpretatiu i la comprensió, per a poder transmetre al públic tot allò que l’alumnat de l’escola pública és capaç d’oferir quan es treballa des de la il·lusió i l’afecte. Sense dubte, el resultat no seria el mateix si no hi haguera per part de tots la implicació emocional que representa el fet de compartir moltes hores d’assaig i sensacions per un objectiu comú; la voluntat de saber-se part imprescindible d’una obra en què l’afany i l’esforç els portarà la recompensa de poder mostrar al públic el que són capaços d’aconseguir. Una satisfacció que forma part del procés educatiu i formatiu de les persones i del professorat, que descobreix i se sorprén cada any dels resultats. És gràcies a aquesta energia que Com sona l’ESO puja a l’escenari per 25a vegada després de fer tots els papers possibles per a saber enguany tot allò que pot arribar a fer-nos viure algú com Comediant.

Pin It on Pinterest