Select Page

La jornada de difusió sobre la vida i l’obra de Juan Navarro Ramón, amb motiu del 120è aniversari del seu naixement, desemboca a la presentació d’una web dedicada al pintor alteà

A les 09:00h de hui començava la jornada “Juan Navarro Ramón i Altea”, organitzada per la regidoria de Cultura i Juana María Balsalobre, Comissària dels actes organitzats per commemorar el 120è aniversari del naixement del pintor alteà més internacional, Juan Navarro Ramón, i el coordinador del qual és Ignacio Beltrán. Jornada que, a més d’exaltar la figura de l’artista, ha servit per conèixer tota la feina feta per molta gent per donar a conèixer la vida i l’obra de l’artista i entre els fruits de la qual es troba la web https://navarroramon.com/ca/inici/ i la marca Navarro Ramón; en què s’ha treballat en els darrers dos anys.

La inauguració de la Jornada i benvinguda als presents ha anat a càrrec de l’edil de Cultura, Pepa Victoria Pérez, que ha subratllat la suma de molts esforços que han fructificat en diferents accions que tenen com a objecte comú donar difusió a l’obra del pintor Navarro Ramon.

I també a la presentació hi ha intervingut Juana Maria Balsalobre, historiadora de l’art, que ha manifestat sentir-se feliç; “per a mi hui és un dia feliç. Després de més de 20 anys seguint Navarro Ramón, el que hui tinguem esta jornada i els alteans s’hi hagen implicat és importantíssim perquè Altea és el far i és la que ha d’il·luminar la resta”. “Puc certificar que és un artista únic i que les seues obres són atemporals. Són obres que hui mantenen la qualitat en tots els aspectes”; ha afegit Balsalobre.

Juana María Balsalobre ha donat les gràcies a Altea per haver atès les seues peticions, especialment a “este darrer període ha sigut molt enriquidor”.

“La jornada naix amb la idea que siguen els alteans els protagonistes. Que parlen de Navarro Ramón els que el van conèixer perquè són una font que si no es guarda desapareixerà i també els que l’han anat descobrint després”. Amb estes paraules, la Comissària de l’efemèride ha introduït la jornada oberta a la participació que hui s’està celebrant a Altea al voltant de la figura de Juan Navarro Ramón, contemporani i amic de Pablo Picasso.

Durant la jornada Juan Navarro i Altea s’estan desenvolupant diverses taules rodones amb reduïdes ponències centrades en les aportacions sobre Navarro Ramón, que es prolongaran fins a la vesprada-nit.

Una vegada presentada la Jornada, s’ha donat pas a les taules rodones on els intervinents han tingut uns minuts per parlar de l’artista i la seua obra. Ha inaugurat la primera taula rodona l’exalcalde d’Altea Jaume Llinares, que ha expressat la rellevància que per al municipi té la cultura i el que significa per a un municipi que durant un any du a terme més de 300 activitats culturals, així com subratllat el que per a ell és la inseparable unió entre cultura i turisme. En paraules de Jaume Llinares, “cultura, pau i seguretat van de bracet i això és el que té Altea i que ha derivat en unes bones xifres d’ocupació turística, fins i tot durant la pandèmia de la Covid”.

També hi ha intervingut l’edil de Cultura de l’anterior legislatura, Aurora Serrat, durant el període de temps del qual van forjar importants accions per al municipi d’Altea entorn de la figura de Juan Navarro Ramón. Serrat ha agraït a la família del pintor les donacions d’obra i documentació que han fet a Altea i que sumen més de 200 pintures i dibuixos realitzats per l’artista a les diferents etapes. A més, Serrat s’ha referit especialment a l’exposició retrospectiva de l’artista celebrada a Palau Altea el juliol de 2018 i que va estar presidida per l’obra “Et venjarem”. Una obra exposada en només 3 ocasions i que Altea reclama al fons nacional perquè estiga exposada de forma permanent a Altea.

I en el seu ús de la paraula, Pepa Victoria Pérez ha parlat de les darreres accions dutes a terme a Altea protagonitzades per Navarro Ramón a través dels seus familiars amb la seua obra com a centre, com han pogut ser les nombroses donacions, exposicions, edició del llibre infantil “Navarro Ramón història d’un pintor alteà”, i l’homenatge que Premis Altea cap a l’artista en la seua edició de l’any 2018 amb el lliurament de l’Estela d’Honor que reconeix la trajectòria a l’àmbit de la literatura, l’art o la investigació a títol pòstum.

Actualment, la localitat compta amb un total de 232 obres catalogades, ha assenyalat Pepa Victoria Pérez; dels quals 181 són olis i la resta litografies, gravats, dibuixos i obres de tècnica mixta, gràcies a les donacions realitzades per l’hereu de Navarro Ramón, Javier Barrio Navarro, nebot de l’artista, i l’ara vídua d’este, María Amparo Vázquez , present hui al costat de l’alcalde, Diego Zaragozí, que farà la clausura de les jornades.

Com ha anunciat la responsable municipal de Cultura, aquesta vesprada tindrà lloc la presentació de la web https://navarroramon.com/ca/inici/  creada per Mediterrània Creativa, que també ha dissenyat la marca Navarro Ramón, després d’un intens estudi de la seua obra.

A més d’esta jornada d’estudi i coneixement de l’obra del pintor alteà Juan Navarro Ramón, al 120è aniversari del seu naixement, la regidoria de Cultura ha disposat una exposició de la seua obra a l’aire lliure, reproduïda en tòtems que estarà ubicada al Passeig , concretament a la “Platja del Bol”, la inauguració del qual tindrà lloc demà divendres 19 de gener a les 12:00h. Una exposició que la responsable municipal de Cultura, Pepa V. Pérez, convida a visitar.

Pin It on Pinterest