Select Page

L’Ajuntament d’Altea rebrà una subvenció de més de 800.000 euros per desenvolupar el projecte de Restauració Ecològica i Millora de la Capacitat de Laminació de la Desembocadura del Riu Algar. Així ho han donat a conèixer hui al matí l’edil de Medi Ambient, Jose Orozco i la regidora de Projectes Europeus, Mari Laviós; els qui acompanyats per Toni Mulet, tècnic de Gea Ambiental, han mostrat els detalls de tan ambiciós projecte mediambiental.

Esta subvenció, de 810.652 euros, suposa el 95% del muntant total del projecte elaborat per la regidoria de Medi Ambient que dirigeix ​​Jose Orozco. Un pla que té com a objectiu restaurar la desembocadura del riu Algar, un dels escassos aiguamolls del nord d’Alacant i un espai natural de vital importància com a corredor ecològic.

“El riu Algar és una de les nostres prioritats pel seu important valor ecològic, per això sol·licitem estes ajudes per desenvolupar este ambiciós pla de restauració. Estem molt orgullosos d’haver estat una de les seleccionades entre les 230 propostes que es van presentar a nivell nacional, ja que només el 15% han estat beneficiades. El pla ha suposat una important feina i canviarà substancialment el municipi”, ha comentat Jose Orozco.

Esta ajuda s’emmarca en la convocatòria de subvencions per a la restauració d’ecosistemes fluvials i la reducció del risc d’inundació en entorns urbans espanyols de la Fundació Biodiversitat i s’articulen mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya a través de fons europeus.

Este ambiciós projecte abasta una extensió de 26,5 hectàrees situades entre la platja i el pont de Sogai i començarà a executar-se el proper any, perllongant-se durant aproximadament tres anys. L’actuació reduirà el risc d’inundació en uns 67.000 m2 de sòl urbà, cosa que beneficiarà uns 3.000 habitants.

El projecte es basarà principalment en la recuperació de l‟hàbitat fluvial mitjançant l’eliminació d’espècies exòtiques molt esteses com la canya i algunes espècies aquàtiques, la qual cosa, juntament amb la plantació d’espècies autòctones, permetrà augmentar la capacitat de laminació del riu.

També es crearà una escala de peixos baix el pont de la N-332 i un sistema de llacuna que contribuirà a millorar la qualitat de l’aigua abocada per l’EDAR. La recuperació de zones del domini públic hidràulic ocupades, així com la retirada de runes són altres de les actuacions previstes en este projecte.

“Millorarem la imatge i consolidarem esta zona com un recurs educatiu i turístic per al gaudi de tots”, ha recalcat Orozco.

Per part seua, l’edil de Projectes Europeus, Maria A. Laviós, ha detallat el paper de l’Oficina de Projectes Europeus en l’elaboració del pla i tramitació de la subvenció. “Des de la regidoria de Projectes Europeus, treballem de forma transversal amb totes les regidories i en este cas amb la regidoria de Medi Ambient. Altea ha fet els seus deures per poder absorbir este finançament europeu, tenint els plans que se’ns han exigit a priori, com és el pla antifrau o el pla estratègic Agenda 20-30, en què hem treballat els diferents objectius de desenvolupament sostenible i concretament per a esta subvenció hem treballat a l’objectiu núm. 11 que són ciutats sostenibles, el número 13 que és l’acció pel clima i el número 15 que és vida d’ecosistemes terrestres”.

Finalment, Laviós ha manifestat satisfacció per haver estat un dels pocs municipis que ha obtingut esta subvenció i ha augurat un futur prometedor quant a la recepció de subvencions europees ja que són diverses a les que el Consistori alteà s’ha presentat.

Pin It on Pinterest