Select Page

L’Ajuntament d’Altea, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha sol·licitat, al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, una subvenció de 810.652€ per executar un Projecte de Restauració Ecològica i Millora de la Capacitat de Laminació de la Desembocadura del Riu Algar; segons informa l´edil d´àrea, Jose Orozco.

Sol·licitud que concorre a la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat per al foment d’actuacions dirigides a la restauració d’ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d’inundació als entorns urbans espanyols a través de solucions basades en la natura, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea.

Es tracta d’un ambiciós pla de restauració ecològica del Riu Algar que permetrà consolidar un aiguamoll d’elevada importància per a la migració de les aus al llarg del Mediterrani, així com la seua funció de corredor ecològic entre les muntanyes de l’interior i la desembocadura del riu a aigües del Parc Natural de la Serra Gelada.

La proposta recull com a data d’inici l’1 de gener del proper any i un període d’execució de 3 anys, amb un pressupost de 853.318,39€ subvencionat al 95%.

La restauració afectarà a 2 km lineals de ribera ubicats entre la platja i el pont de Sogai i preveu la reducció del risc d’inundació en uns 67.000 m2 de sòl urbà, entre els quals hi ha el poliesportiu municipal, cosa que afectarà uns 3.000 habitants .

Quant a la dimensió ambiental i social que recull este “Projecte Restauració Ecològica Desembocadura Riu Algar”, Jose Orozco ha detallat les principals accions del mateix: “el projecte planteja la restauració ecològica de la desembocadura del riu Algar mitjançant accions d’eliminació d’espèciesexòtiques i recuperació de la vegetació de ribera, cosa que permetrà la recuperació dels hàbitats i la biodiversitat associada a zones actualment poc funcionals des del punt de vista ecològic; planteja també l’eliminació d’una gran superfície de canyars i la posterior replantació amb espècies autòctones; la creació duna escala de peixos per reduir la barrera que suposa el pont de la N-332; la creació d’un sistema de llacuna amb funció de filtre verd a l’abocament de l’EDAR que reduirà la càrrega de nutrients i millorarà la qualitat de l’aigua; a més, mitjançant l’eliminació de les espècies aquàtiques invasores superficials a la desembocadura permetrà recuperar processos biològics, ecològics i hidrològics bàsics. Complementàriament, el projecte recuperarà zones del Domini Públic Hidràulic ocupades o degradades i habilitarà zones accessibles per a l’ús públic adequant el sender del marge esquerre per a este fi”. I com ha subratllat el responsable municipal de Medi Ambient i Urbanisme, “tot això millorarà la imatge de l´espai i permetrà la seua consolidació com a recurs regional a nivell educatiu i turístic”.

En paraules de l’edil, “esta és una bona oportunitat per donar continuïtat als treballs realitzats per la CHJ i l’Ajuntament d’Altea en pro de la recuperació ambiental i social de la desembocadura del riu Algar”.

 

Pin It on Pinterest