Select Page

           Medi Ambient espera formar la societat en la pròxima assemblea constituent el pròxim 16 març

La Casa de Cultura d’Altea va acollir ahir la primera reunió per a posar en marxa la primera Comunitat Energètica en la localitat. La Cooperativa Sapiens, que treballa amb la Regidoria de Medi Ambient, va ser l’encarregada de realitzar el taller informatiu que s’emmarca dins de la iniciativa ‘Altea zero emissions’.

Des de la Regidoria de Medi Ambient, dirigida per José Orozco, es va animar a la ciutadania a informar-se i formar part d’aquesta iniciativa que té com a objectiu la cura del medi ambient i l’estalvi en la factura de la llum, fer de la localitat un lloc més sostenible.

“L’Ajuntament d’Altea té entre les seues prioritats la reducció de les emissions de CO₂ i el foment de la transició energètica; per a això, un dels passos més lògics era la creació de comunitats energètiques, perquè la ciutadania siga prosumidora, és a dir, que es produïsca l’energia on es consumeix i no dependre de les multinacionals anant a un model més descentralitzat i participatiu”, va assenyalar l’edil que va recordar als assistents que en el seu departament vol efectuar tres comunitats energètiques públiques en 2022, una d’elles, en les instal·lacions de l’empresa pública en Cap Blanc.

En el taller es van mostrar diversos exemples d’altres comunitats energètiques existents a la regió valenciana i es va explicar el prototip de la comunitat local, com es constituirà, com s’organitzarà i les seues formes de participació.

Els usuaris tenen un estalvi que oscil·la entre un 20% i un 40%. A més,  l’energia solar permet avançar en els objectius de descarbonització i en la lluita del canvi climàtic, reduint les emissions de CO₂ a l’atmosfera, dinamitza l’econòmica local i el benestar dels membres de la comunitat energètica.

El dia 16 de març, en el centre Cultural d’Altea la Vella, serà el llançament de la Comunitat Energètica Altea amb una assemblea constituent, de la qual, els membres de la comunitat poden entrar en la junta de la societat. Orozco convida a tots els veïns interessats participar i assessorar-se a aquest projecte que pretén compaginar l’electricitat contractada de cada usuari amb la de la comunitat elèctrica per a estalviar en la factura de la llum.

La creació de comunitats energètiques a Altea suposa l’ús de cobertes de titularitat municipal o privada per a poder instal·lar plaques fotovoltaiques que donen subministrament d’energia renovable a empreses i habitatges que s’agrupen en un radi de 500 metres a la redona tal com marca la normativa vigent.

L’edil de Medi Ambient, José Orozco, va recalcar que “és una nova manera de generar, utilitzar i gestionar l’energia de manera local a través de la cooperació de diferents usuaris del municipi que contribueixen a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu”. A més, des de la regidoria recorden que la inversió a realitzar per a les plaques fotovoltaiques estarà una part subvencionada pels fons Next Generation de la Unió Europea o l’IVACE.

Pin It on Pinterest