Select Page

L’Associació d’Autoconsum d’Altea celebra l’èxit del seu primer projecte que converteix Altea en pionera a la província en tenir instal·lacions d’auto consum col·lectiu.

Ahir al matí, l’Associació d’Autoconsum Col·lectiu Energètic d’Altea i el responsable municipal del departament de Medi Ambient visitaven la primera instal·lació d’energia fotovoltaica compartida, ubicada a la part alta del Centre Social d’Altea. Instal·lació que ha comptat amb la col·laboració de l’IVACE i que té com a objectiu principal oferir beneficis mediambientals, econòmics i socials als participants.

Com ha recordat l´edil Jose Orozco, “el projecte de l´Ajuntament Altea zero emissions té com un dels seus eixos l´energia, i dins d´este eix el nostre propòsit estrella era crear la comunitat local energètica per democratitzar l´energia i que ciutadans i pimes puguen participar. Podem dir que hem aconseguit el nostre objectiu del 2022 que era crear esta comunitat energètica, paraigua de les dos primeres instal·lacions”.

De moment s’estan realitzant dos instal·lacions, una al Centre Social d’Altea de 56kw, ja finalitzada, i una altra de 52kw al Centre Cultural d’Altea la Vella. “Estem molt satisfets perquè tots els quilowatts estan repartits entre els socis, i també orgullosos de mostrar que ha acabat l’obra del Centre Social d’Altea sense cap mena d’incidència, a costa que es legalitze la instal·lació i que rematem l’actuació de Altea la Vella”. Ha explicat Jose Orozco.

El responsable municipal de Medi Ambient ha incidit que “per a nosaltres era molt important el concepte de la democratització de l’energia, que aparegués també el terme del prosumidor, és a dir, que es produïsca l’energia on es consumeix”. Al que ha afegit, “en estos moments s’estudia qui fa la transició energètica, si la fan les grans empreses a molts quilòmetres d’ací o aconseguim fer-la els ciutadans, de baix a dalt, i esta és una mostra que el sistema pot canviar i estem molt més a prop que siga un sistema energètic més just, més democràtic i sobretot que tinga més sentit”.

Durant la visita a les instal·lacions, José Miguel Corrales, enginyer industrial i vocal de la Junta directiva de l’Associació d’Autoconsum Col·lectiu Energètic d’Altea, ha reconegut estar molt orgullosos d’estes dues primeres instal·lacions perquè són una fita a la província d’Alacant i a la Comunitat Valenciana. Altea és el segon poble de la província on s’estan muntant instal·lacions d’alt consum col·lectiu”.

Atenent les paraules de Corrales, esta instal·lació d’auto consum col·lectiu és una instal·lació fotovoltaica que aprofita una teulada gran per instal·lar molta potència i després repartir-la entre diferents habitatges i comerços que estiguen dins de 1.000 metres a la rodona. És molt útil quan no es tenen disponibilitat d’un lloc propi per col·locar panells fotovoltaics i reduir així la factura elèctrica. “És una bona manera de combatre la pujada contínua dels preus de l’electricitat”, ha apuntat José Miguel Corrales.

“L’any que ve la previsió és fer dos noves instal·lacions o més”; ha avançat Corrales, que ha informat que pot participar qualsevol interessat que estiga dins un radi d’un quilòmetre de la instal·lació i també hi poden participar empreses que vulguen posar a disposició de la ciutadania el sostre de què disposa la seua propietat i després repartir l’energia amb els veïns. “No només necessitem el suport de l´Ajuntament, sinó també el de la ciutadania”. S’ha acabat l’enginyer industrial Jose Miguel Corrales.

I finalment Miguel Devesa, president de l’associació Comunitat Energètica d’Altea ha agraït a l’Ajuntament d’Altea “la seua col·laboració, i és el primer ens que ha cedit els dos primers sostres i infraestructura, així com la informació necessària per impulsar la Comunitat Energètica”. Devesa també ha tingut paraules de gratitud per a Caixaltea “per la concessió del préstec que ens ajuda a rebre les subvencions”.

“Tenim la subvenció de l’IVACE de 36.678,37€ per al Centre Social d’Altea i de 35.725€ per al Centre Cultural d’Altea La Vella; cada soci ha aportat 800€ per Kw; les instal·lacions estaran pagades abans de l’1 de gener per justificar la subvenció i treballarem per legalitzar com més aviat millor les instal·lacions perquè els socis comencen a gaudir els quilowatts i puguen rebre esta energia verda i de proximitat”. ha aclarit Devesa.

Miguel Devesa ha agraït la confiança dels socis col·laboradors, tant als que han adquirit quilowatts com als que no ho han fet. “Ha estat un repartiment molt democràtic, s’ha ofert un KW a cada soci i després s’ha ofert l’ampliació perquè no n’hi havia prou i hui dia està tot concedit. Encara entra gent a l’associació que tindrà prioritat a l’hora d’adquirir KW en properes instal·lacions”. Ha afegit el president de l’Associació d’Autoconsum Col·lectiu Energètic d’Altea, que actualment compta amb 109 socis.

“La prioritat per repartir els quilowatts la tindrà el soci, per la qual cosa recomane a la ciutadania que estiga interessada i que fins ara no se n’haja assabentat, que entre a la web https://comunitatenergeticaaltea.com s’hi apunte i aporte els 10€ anuals al compte corrent que l’associació té a Caixaltea”.

Pin It on Pinterest