Select Page

L’Ajuntament d’Altea impulsa una xarxa de Comunitats d’Energies Renovables (CER) en el municipi que comptarà amb diferents instal·lacions fotovoltaiques que donaran cobertura a aquelles llars i pimes interessats a formar part d’aquesta iniciativa d’autoconsum col·lectiu.

Aquest projecte, que s’emmarca dins de la iniciativa “Altea zero emissions”, va ser presentat ahir pel regidor de Medi Ambient, José Orozco i el president de Sapiens Energia -cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques de renovables-, Juan Sacri. L’acte, que va omplir la Casa de Cultura, va comptar amb la presència de Mireia Mollá, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i Pedro Fresco, director general de Transició Ecològica.

“És el moment de fer el salt, ens trobem en emergència climàtica i tota acció és important i necessària, sobretot quan parlem de la generació d’energia. L’energia és hui dia necessària per a tot, des de la llum de les nostres llars, a la xarxa d’aigua potable o el transport, sense ella el món no pot funcionar, però estem danyant al planeta. Per això ens enfrontem, com a ciutadans i com a administració, davant dos reptes: la reducció del consum, una cosa difícil amb la forma en què funcionem i l’altra, produir energia menys contaminant, i ací és on entren iniciatives tan importants i beneficioses com aquesta, en la qual el ciutadans es converteix alhora en productor i consumidor d’energia, tenim a la nostra mà fer la transició energètica que el planeta ens demanda i si no la fem nosaltres, la faran contra nosaltres”, va comentar el regidor de Medi Ambient, José Orozco.

Aquest projecte contempla l’ús de cobertes de titularitat municipal per a poder instal·lar plaques fotovoltaiques que donen subministrament d’energia renovable a empreses i habitatges que s’agrupen en comunitats energètiques. Aquests hauran de trobar-se en un radi de 500 metres tal com marca la normativa vigent.

L’Ajuntament d’Altea ha promogut un estudi inicial de les cobertes públiques més aptes per a acollir les plaques solars, dut a terme per Sapiens Energia -cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques-. S’han inclòs edificis públics com el Centre Social, el Centre Cultural Altea La Vella, el Palau Altea, el poliesportiu municipal o en alguna entitat privada com les naus de la Pública.

La xarxa d’instal·lacions fotovoltaiques es desplegarà en successives fases. L’estratègia i ubicacions concretes es definiran en un procés de cocreació i codiseny obert a totes les persones del municipi interessades a participar, durant els primers mesos de 2022.

Les comunitats energètiques, permeten a l’Administració local, ciutadania i pimes produir i gestionar la seua pròpia energia; millorar l’eficiència; reduir els costos energètics d’edificis i equipaments públics i dels usuaris privats -amb estalvis mitjans d’entre el 20% i el 30% des del primer dia-; avançar en els objectius de descarbonització -reduint les emissions de CO₂ a l’atmosfera-; dinamitzar l’activitat econòmica i l’ocupació local, i, amb tot això, millorar el benestar i la salut de les persones.

“Les comunitats energètiques permeten avançar cap a una transició energètica real, en la qual les persones assumeixen un paper actiu, convertint-se en productors, gestors i usuaris de la seua pròpia energia. És un model de generació d’energia neta, de proximitat, que genera impactes positius en el territori i en les persones. Els primers projectes, en els quals la Comunitat Valenciana està sent pionera, així ho estan demostrant. Suposa, en la pràctica, fer realitat el somni de ‘posar l’energia en mans de la gent’”, va apuntar Juan Sacri, president de Sapiens Energia.

“Per al govern valencià la instal·lació d’aquestes comunitats energètiques és una prioritat i per això, s’han posat en marxa i hi ha previst implementar més, ajudes que permetran el finançament d’aquests projectes a fons perdut de fins a un 60%, una oportunitat única per a fer el pas i potenciar aquest model que estem segurs creixerà molt en els pròxims anys”, va declarar Pedro Fresco, director general de Transició Ecològica.

Va tancar l’acte Mireia Mollá, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, qui va destacar la valentia dels ciutadans que ahir es van reunir en aquesta presentació, per ser part de la revolució energètica que acaba de començar. “Els municipis són el motor de canvi d’aquesta transició ecològica, els ajuntaments com el d’Altea són pioners i hem d’agrair el seu treball, perquè gràcies a ells la Comunitat Valenciana és i serà líder al nostre país en la posada en marxa de comunitats locals energètiques. Tenim l’oportunitat de ser l’actor del canvi i també l’obligació de ser-ho, posar en marxa aquestes iniciatives serà una gran contribució per a poder parar l’emergència climàtica en la qual ens trobem”, va finalitzar.

“Altea Zero Emissions”

Aquest projecte s’emmarca en l’estratègia “Altea Zero Emissions”, que té com a objectiu reduir en almenys un 40% les emissions de C02 del municipi fins a 2030. En aquest context, l’Ajuntament d’Altea ha posat en marxa una sèrie de mesures per a fomentar l’autoconsum d’energies renovables, tant individual com col·lectiu -com bonificacions fiscals a instal·lacions productores-, així com accions centrades en l’ordenació del territori i dels espais urbans; la mobilitat sostenible -àmbit en el qual es contempla el desplegament d’una xarxa local de recàrrega per a vehicles elèctrics i bonificacions fiscals-; els espais naturals -amb mesures de manteniment, conservació i impuls-, i la gestió dels residus -amb especial focus en el reciclatge-.

 

Municipi pioner en transició energètica

Amb la posada en marxa de la seua comunitat energètica, Altea s’uneix al grup de municipis pioners en tota Espanya a apostar per aquest model d’autoconsum col·lectiu de proximitat, considerat per la normativa europea clau per a aconseguir la transició energètica. La Comunitat Valenciana és líder en la implantació de comunitats d’energies (CER) a Espanya, gràcies a l’aposta de la Generalitat.

El seu màxim exponent és el ‘Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals’, que planteja que tots els municipis (542) tinguen, almenys, una comunitat energètica en 2030.

Pin It on Pinterest