Select Page
  • Els primers projectes de comunitats locals d’energia es presentaran en una jornada pública, el dijous 16 de desembre, amb la participació de la consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà
  • El consistori promourà una xarxa de comunitats energètiques, a través de les que llars i pimes seran productors, gestors i consumidors de la seua pròpia energia solar de proximitat, amb importants estalvis en les seues factures
  • El pla Altea Zero Emissions contempla, també, bonificacions fiscals a instal·lacions d’autoconsum individuals i a vehicles sostenibles

Altea té l’ambiciós objectiu de reduir en almenys un 40% les seues emissions de C02 a l’atmosfera fins a 2030 i la transició energètica és un dels pilars clau per a aconseguir-lo. En aquesta línia, l’Ajuntament del municipi alacantí ha posat en marxa una sèrie de mesures per a fomentar l’autoconsum d’energies renovables, tant individual com col·lectiu. Entre elles, destaquen les bonificacions fiscals a les instal·lacions productores i la creació d’una xarxa de comunitats locals d’energia, a través de les que llars i pimes podran produir i gestionar l’energia solar que consumiran.

Aquest projecte de comunitats energètiques, emmarcat en l’estratègia Altea Zero Emissions, serà presentat en una jornada pública, que se celebrarà el dijous 16 de desembre a les 19.00 hores, a la Casa de la Cultura municipal, amb la intervenció de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altea, José Orozco, i el president de Sapiens Energia -cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques de renovables-, Juan Sacri.

José Orozco detalla que aquesta estratègia “dona continuïtat al treball i les mesures implementades en els últims exercicis a Altea per a ser referent com a municipi sostenible i saludable. En l’àmbit concret de l’energia, entre moltes altres accions, hem dut a terme auditories energètiques en tots els edificis i serveis públics; hem integrat mesures de millora de l’eficiència energètica en instal·lacions i enllumenat -per exemple, amb fanals solars-; des de 2015, comptem amb un 100% de subministrament amb energies renovables en tots ells; estem adherits a la central de compres d’energia de la Diputació d’Alacant, i, en 2020, creem l’Oficina Verda, que assessora les persones en funció del seu consum i hàbits concrets, per a millorar la seua eficiència i el seu consum”.

Una estratègia transversal

En el cas concret de les comunitats energètiques, permeten a Administració local, ciutadania i pimes produir i gestionar la seua pròpia energia; millorar l’eficiència; reduir els costos energètics d’edificis i equipaments públics i dels usuaris privats -amb estalvis mitjans d’entre el 20% i el 30% des del primer dia-; avançar en els objectius de descarbonització -reduint les emissions de CO₂ a l’atmosfera-; dinamitzar l’activitat econòmica i l’ocupació local, i, amb tot això, millorar el benestar i la salut de les persones.

Quant a les instal·lacions d’autoconsum individual, l’Ajuntament d’Altea aplica bonificacions del 25% en l’IBI durant tres anys als habitatges i pimes on s’establisquen, així com del 95% en el ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres).

El pla Altea Zero Emissions inclou, a més, com a eixos estratègics, l’ordenació del territori i dels espais urbans; la mobilitat sostenible -àmbit en el qual es contempla el desplegament d’una xarxa local de recàrrega per a vehicles elèctrics i bonificacions fiscals-; els espais naturals -amb mesures de manteniment, conservació i impuls-, i la gestió dels residus -amb especial focus en el reciclatge-.

“L’agent clau per a aconseguir els objectius que ens hem marcat és la ciutadania. Amb la col·laboració i implicació de les persones i de les pimes del municipi aconseguirem resultats molt positius per a tots”, subratlla Orozco.

Municipi pioner en transició energètica

Amb la posada en marxa de la seua comunitat energètica, Altea s’uneix al grup de municipis pioners en tota Espanya a apostar per aquest model d’autoconsum col·lectiu de proximitat, considerat per la normativa europea clau per a aconseguir la transició energètica.

Altea és un dels signants del Pacte Europeu dels Alcaldes per al Clima i l’Energia -que agrupa governs locals que es comprometen a implantar mesures per a aconseguir els objectius de la UE en matèria de reducció d’emissions i lluita contra el canvi climàtic-. El municipi va posar en marxa l’any passat la seua Oficina Verda, un servei d’ajuda al ciutadà i empreses en el qual s’informa dels diversos mitjans d’estalvi energètic que té al seu abast i que ha aconseguit que moltes optimitzen els seus contractes, reduint les seues factures i sent més sostenibles.

La Comunitat Valenciana és líder en la implantació de comunitats d’energies (CER) a Espanya, gràcies a l’aposta de la Generalitat. El seu màxim exponent és el ‘Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals’, que planteja que tots els municipis (542) tinguen, almenys, una comunitat energètica en 2030.

Pin It on Pinterest