Select Page

Maria A. Laviós: “El Govern d’Altea t’obri la possibilitat de participar activament en les decisions que més t’afecten”.

En la vesprada del passat dimecres  tenia lloc a la Casa de Cultura d’Altea l’acte de presentació de la 4a edició de Pressupostos Participatius. Una iniciativa de la regidoria de Participació Ciutadana en la qual la ciutadania, a través de propostes, decideix part de les inversions municipals. L’acte va estar presidit per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo. Durant l’acte l’edil d’àrea oferia els detalls de la present convocatòria a Pressupostos Participatius.

“Els Pressupostos Participatius ofereixen la possibilitat a la ciutadania de participar activament en les decisions municipals, a través de l’elecció d’aquells projectes i accions que vol per al seu municipi”; assenyalava Maria A. Laviós, qui detallava el contingut i les novetats de www.alteaparticipa.es . Portal que té per pretensió aprofundir en la participació real i efectiva de la ciutadania.

La responsable municipal de Participació Ciutadana anunciava l’inici del període de presentació de propostes, que conclourà el 17 d’octubre. Les propostes es podran fer arribar a l’Ajuntament de forma online a través de l’esmentada web o de forma presencial a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, situada a la planta baixa de l’Ajuntament i l’extensió administrativa d’altea la Vella.  Qualsevol persona o associació podrà presentar proposta.

La propera fase del procés serà la d’avaluació de les propostes per part dels tècnics municipals, que valoraran la seua viabilitat. Esta segona etapa anirà des del 18 d’octubre al 18 de novembre.

El dia 24 de novembre es reunirà el Consell de Participació, qui decidirà els 10 projectes finals que aniran a votació. Una votació que tindrà lloc del 29 de novembre al 31 de desembre i podrà votar qualsevol persona major de 16 anys empadronada a Altea. Seran els ciutadans i ciutadanes els que es pronuncien sobre quins 3 projectes consideren prioritaris. I com a novetat de la votació, es triarà l’ordre de prioritat dels 3 projectes escollits.

La informació sobre els projectes es podrà consultar al web municipal, en els llocs habilitats per a l’emissió de l’opinió de la ciutadania, així com en una presentació pública dels projectes sotmesos a votació.

Maria A. Laviós recordava els projectes guanyadors de la passada edició sent el guanyador la “il·luminació de Camí Fondo” amb 441 vots i l’execució conclourà en els pròxims dies.

En este punt, Laviós donava la paraula a l’edil d’Infraestructures, Diego Zaragozí, qui donava a conèixer el contingut del projecte de millora del Pont de Moncau, guanyador d’una altra de les edicions de Pressupostos participatives, que per les seues dimensions i quantia econòmica s’executarà amb els pressupostos municipals generals i després de la redacció d’un projecte integral de reforma de la zona. “Qualsevol proposta que presenten els ciutadans serà estudiada des del consistori i si no és un projecte realitzable a Pressupostos Participatius, s’abordarà per les diferents regidories si es considera interessant per a Altea”; explicava Zaragozí.

En el transcurs de la presentació d’esta nova edició de Pressupostos Participatius intervenia, a través de vídeo conferència, una representant del Laboratori d’Investigació en Cultura i Societat Digital de la Universitat de Granada, Medialab UGR, qui realitza un estudi sobre participació juvenil i col·laborador amb el departament de Participació Ciutadana.

I finalment prenia la paraula la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, qui donava l’enhorabona a l’Ajuntament d’Altea pel treball realitzat en l’àmbit de la participació ciutadana “en un any en què no ha estat fàcil treballar i en el qual la pandèmia ha condicionat tots els àmbits i s’ha produït un descrèdit general de la vida pública”.

Pérez Garijo al·ludia a la “regeneració democràtica com un dels pilars bàsics i fonamentals que té Altea Participa. Una regeneració que passa per donar veu a la ciutadania i apropar-la a la presa de decisions. Una participació que faça possible que els veïns i veïnes cogobernen els seus ajuntaments. No podria estar més d’acord, la participació és un factor clau en les polítiques de cohesió social i de regeneració democràtica. És un instrument de canvi i el que actualment coneixem com a govern obert no és altra cosa que la incorporació de la participació ciutadana en els àmbits de disseny i elaboració de les polítiques i gestió pública”.

“Els Pressupostos Participatius són un element clau, una eina capaç d’implicar el conjunt de la ciutadania per construir un futur compartit. Els estudis científics posen de manifest la desafecció política i la necessitat d’apropar-la al carrer mitjançant mecanismes que la acosten i facen sentir a la ciutadania partícip del seu futur i esta iniciativa és un exemple d’això “; ressaltava la consellera.

En este acte de presentació dels nous Pressupostos Participatius van estar també presents el secretari autonòmic Antoni Llorente i diversos regidors de Participació de la comarca, a més d’una àmplia representació de la Corporació Municipal alteana.

Pin It on Pinterest