Select Page

En el dia d’ahir, l’Aflorament Volcànic de Cap Negret era un dels llocs escollits pels organitzadors de Geolodia a la província d’Alacant per a ser visitat, convertint-se així en punt de divulgació de la geologia a Espanya. Així ho ha donat a conèixer el regidor de Medi Ambient, Jose Orozco.

Cada any es realitza un Geolodia per cada província, el primer o segon cap de setmana de maig, en el qual es realitzen excursions geològiques de camp guiades per geòlegs i geólogas gratuïtes i obertes a tots els públics. En el si d’esta iniciativa, la Universitat d’Alacant ha triat el Cap Negret i les seues platges fòssils com un dels llocs de referència en el qual es poden observar les roques volcàniques del Triàsic Superior i de la platja fòssil del Tirreniense amb abundants Strombus bubonius .

Com explica l’edil, “els Geolodies tenen lloc en entorns de gran interès geològic i ofereixen una informació senzilla però rigorosa. Permeten veure estos llocs amb ulls geològics i entendre com funciona la Terra sobre la qual vivim i de que els seus recursos naturals depenem. Els que participen comprenen també el valor del nostre patrimoni geològic i la necessitat de protegir-lo”. Una protecció que en el cas de l’aflorament volcànic de Cap Negret ha arribat amb la seua declaració com a Monument Natural, decretada pel Consell en 2020 pel seu interès científic, cultural i paisatgístic.

La visita va estar guiada pel geòleg Alfonso Yébenes i durant la mateixa, els assistents van poder conèixer l’elevat valor geològic del conjunt de Cap Negret i el seu entorn, ja que es tracta d’un dels tres paisatges volcànics presents en terres valencianes.

Les fosques roques volcàniques que li donen nom corresponen a coll d’un antic volcà submarí que va entrar en erupció fa uns 220 milions d’anys, a l’inici de la separació dels continents. Molt a prop trobem una platja fòssil, la cala del Soio, on l’elevada presència de mol·luscs fossilitzats ens revelen l’existència d’un clima tropical fa uns 100.000 anys.

Jose Orozco ha manifestat satisfacció per esta acció divulgativa del patrimoni alteà i ha agraït als organitzadors del Geolodia a la Província d’Alacant el haver triat l’aflorament volcànic de Cap Negret com un dels llocs de divulgació científica.

Pin It on Pinterest