Select Page

L’Ajuntament d’Altea signa un acord de cessió amb la família de l’artista alteà que compta amb el garant de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant

L’alcalde i el nebot de Navarro Ramón descobreixen una placa en memòria de l’autor a la seua casa natal situada al carrer del Portal Vell

Altea compta des d’ahir al seu Arxiu Municipal d’una part important de l’arxiu documental familiar de Juan Navarro Ramón, el reconegut pintor d’avantguarda, nascut a la nostra localitat l’any 1903. L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, juntament amb el nebot i únic hereu de l’artista, Javier Barrio Navarro i el director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant (UA), Joan Borja, van signar ahir a la Casa de Cultura l’acord de cessió de l’arxiu documental familiar de Navarro Ramon a l’Ajuntament d’Altea, per mediació i amb el garant de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant.

Abans de la signatura es descobria una placa en memòria del pintor a la seua casa natal situada al carrer del Portal Vell. L’acte també va comptar amb la presència del regidor de Cultura, Diego Zaragozí; Juana María Balsalobre, directora del Departament d’Art i Comunicació Visual Eusebio Sempere de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; així com de familiars alteans de Navarro Ramón.

Tal cessió es du a terme en pro d’una òptima conservació futura del llegat documental de l’artista, i amb l’objectiu de garantir-ne una eficient divulgació entre els estudiosos, els investigadors i, en general, tots els possibles interessats en l’obra i la figura del genial creador alteà. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Altea, conjuntament amb la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, assumeix el compromís d’inventariar el fons documental i de conservar-lo a les instal•lacions de l’Arxiu Municipal d’Altea, així com també de digitalitzar la integritat dels documents cedits i oferir-lo per a la lliure consulta en un portal o lloc web institucional de la Universitat d’Alacant.

Jaume Llinares definia el matí d’ahir com ‘’molt emotiu i important per al nostre poble cultural i socialment’’, en referència al descobriment de la placa a la casa natal de Juan Navarro Ramón i a la cessió de l’arxiu al poble d’Altea. Llinares explicava que l’arxiu està composat per importants documents que ajudaran a l’estudi de la seua figura i posar-la en valor que és el que Navarro Ramón es mereix, ‘’per ser, possiblement, l’alteà més universal que tenim’’.

A més, per a l’alcalde està donació és un acte ‘’ple de generositat’’ per part de la família i de reconeixement a la relació de l’autor amb el seu poble, el poble d’Altea. A més, com va avançar l’alcalde, la família té intenció d’ampliar esta donació amb altres en un futur.

Joan Borja també es referia a la importància de la jornada d’ahir ‘’per a la memòria, el llegat, la figura i l’obra de Juan Navarro Ramón, però sobretot un dia molt destacat per a Altea’’. Segons Borja, esta cessió ‘’significa, simbòlicament, que Altea recupera, segurament, el seu artista més universal. Estem parlant d’un arxiu que conté documentació que dialoga amb genis de l’art com Picasso i Miró’’. Borja ha recordat que l’artista alteà va ser elegit per exposar obra a l’Exposició Universal de París l’any 1937, quan es va donar a conèixer el Guernica. En aquella mateixa exposició també hi havia obra de Miró i Navarro Ramón va aportar l’obra ‘’Et venjarem’’ per a l’ocasió.

‘’El poble d’Altea tindrà per sempre al seu arxiu una joia com és la documentació personal de l’artista alteà reconegut internacionalment. Per tant, estem d’enhorabona tots els alteans i alteanes’’, afirmava Borja.

Diego Zaragozí també es felicitava per esta iniciativa que ‘’enriquirà en gran manera l’arxiu municipal’’ i també volia mostrar públicament el seu agraïment a la família. ‘’La documentació donarà llum a futures investigacions que vullguen aprofundir en la carrera d’este autor i del seu context, les dècades dels 30, 40, 50 i 60, uns anys tan importants per a l’art espanyol i internacional’’.

Finalment, Javier Barrio Navarro, el nebot i únic hereu de l’autor alteà, donava les gràcies a l’Ajuntament d’Altea i a la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant per este reconeixement públic del poble d’Altea al seu oncle. Un emocionat Barrio Navarro afirmava que ‘’la recopilació de tota esta informació m’ha fet reviure molts records que són una benedicció i una joventut als meus 90 anys’’.

Pin It on Pinterest