Select Page

Divendres passat s’inaugurava aquesta mostra retrospectiva del pintor alteà ‘’més universal’’ que es podrà visitar fins al 17 de setembre

Davant una gran expectació, divendres passat s’inaugurava la retrospectiva de Juan Navarro Ramón a la Fundació Frax. Autoritats, representants de la societat civil i familiars van acudir a l’obertura de la mostra retrospectiva de Juan Navarro Ramón que penjarà en les parets de la sala “Pedro Delso” de la Fundació Frax (L’Alfàs del Pi) i podrà visitar-se gratuïtament fins al pròxim 17 de setembre.

Més de 120 obres entre olis, esmalts, litografies i escultures, cedides per la família, col•leccions particulars, museus i institucions públiques, entre elles l’Ajuntament d’Altea, s’han reunit en la Fundació Frax de Navarro Ramón (Altea 1902-Sitges 1989), el pintor avantguardista que va entrar a formar part de la història quan el Govern de la República li va convidar a penjar un dels seus quadres (“Te Vengaremos”), al costat del Guernica de Picasso en l’Exposició Internacional de París de 1937, en plena Guerra Civil espanyola.

Totes les intervencions que es van pronunciar durant la inauguració, sense excepcions, van reclamar la justícia d’elevar el reconeixement d’aquesta figura compromesa amb el seu temps i vinculada a tots els moviments artístics que es van succeir durant la seua vida artística.

A més del president de la Fundació, Matías Pérez Such i la comissària de la mostra, Esperanza Durán, van lloar la figura de Navarro Ramón els alcaldes d’Altea i L’Alfàs del Pi, Jaume Llinares i Vicente Arques, respectivament; el diputat provincial de Cultura, César Augusto Asencio i Javier Barrio Navarro, nebot de l’artista.

Navarro Ramón és, segons algunes fonts, el alteá “més universal”, encara que són molts els que pensen que no està prou reconegut als nivells que en justícia mereix. Per açò tots van coincidir a valorar la riquesa de l’obra exposada, i tots es van sumar a la qualificació de Navarro Ramón com “El Picasso valencià”.

Comisariada per Esperanza Durán, l’exposició és la més important d’aquest pintor des de la seua defunció en 1989, i dotada de contingut suficient per a comprendre que Navarro Ramón va ser “un dels grans, que lluny d’inventar tècniques i tendències, és dels pocs del seu temps que es va plantejar, i va aconseguir, integrar en la seua pintura totes les innovacions per les quals es va sentir atret i li interessaven, aconseguint una obra global absolutament sorprenent i excel•lent”.

Aquesta mostra, impulsada per l’Ajuntament d’Altea, és el resultat dels acords que el consistori local manté amb la Fundació Frax, que es van iniciar amb la mostra de Eberhard Schlotter que va albergar la Fundació el passat mes de febrer. A més, l’exposició s’emmarca dins dels actes del 4t Centenari d’Altea.

De l’artista pengen obres en les parets del Museu Regna Sofia, la Biblioteca Nacional, el Museu d’Art Contemporani de Madrid o el Museu d’Art Modern de París, entre altres grans museus.

Pin It on Pinterest