Select Page
  • Més de 300 persones
    participen en la primera activitat d’este cicle de recorreguts per recordar la
    història de les tradicions locals

Més de 300 persones es reunien el passat dia 31 d’octubre, vespra de Tots Sants, per participar en la primera de les rutes del cicle ‘’Passejant per la memòria’’ organitzat per la regidoria de Cultura i conduït per l’historiador alteà, J. Vicent Martín, amb l’objectiu de recordar la història de les tradicions locals.

‘’Històries de vida i mort: Les tradicions de la nit d’ànimes’’, era el títol del primer d’estos recorreguts, que començava a la Casa de Cultura i seguia el seu itinerari pel nucli antic d’Altea, fent parada en llocs relacionats amb la nit d’ànimes i el dia de Tots Sants. A través del relat de l’historiador els participants van conèixer la ubicació dels tres primers cementeris d’Altea i com la vida i la mort eren una cosa molt quotidiana. Martín va iniciar el seu relat parlant del metge Vallés, qui moria un 1 de novembre de fa 98 anys, degut a l’epidèmia de grip que va assolar Altea a principis del segle passat (1918). Martín també va explicar els oficis relacionats amb la mort, com el tintorer que tenyia la roba per dur el dol o el fuster que feia els taüts. Els monstres locals i autòctons com els donyets, gambosins i mumorotes també van ser protagonistes al relat de J. Vicent Martín.  Per a tancar es va recordar que també per tots Sants es reunien les comunitats de regants, s’anava a la fira de Cocentaina o es pagava als barbers.

‘’Tots Sants i la nit d’ànimes no és només una nit de recolliment, sinó també una nit de record i, des de molt antic, ha sigut la millor manera que hem tingut de retre homenatge als nostres avantpassats, tant que des de menuts visitar el cementiri ha estat la manera d’aprendre el nostre arbre genealògic’’, afirmava Martín.

A través d’esta ruta, que s’emmarca en els actes commemoratius del 4t centenari de la Carta de Poblament d’Altea que es celebrarà al gener de 2017, ‘’preteníem recordar eixes tradicions nostres, i no haver d’importar-les. És una forma de reivindicar l’especificitat del costum autòcton front al Halloween’’, assenyalava el regidor de Cultura, Diego Zaragozí.

El regidor es mostrava molt satisfet pel rotund èxit de la convocatòria amb més de 300 assistents, i informava que ‘’si hi ha gent interessada en tornar a fer el recorregut, s’obrirà un llistat a la Casa de Cultura per apuntar-se i avisar als interessats en cas que es torne a repetir esta activitat’’.

El diumenge, dia 4 de desembre, a les 10:30 hores tindrà lloc la segona ruta del cicle anomenada ‘’Els carrers contats: ruta literària pels racons d’Altea’’. El que proposa esta ruta és mostrar els llocs literaturitzats d’Altea i llegir fragments d’escrits que fan referència a eixos llocs.

Per assistir a esta activitat no cal inscripció i el punt de trobada de les eixides serà la Casa de Cultura d’Altea.

Pin It on Pinterest