Select Page

La família de l’artista realitza una donació de 156 obres al municipi que el va veure nàixer.

 Amb la celebració del 120è aniversari del pintor alteà Joan Navarro Ramón, s’engega un ambiciós projecte que engloba activitats de diversa índole, l’objecte comú de la qual és seguir posant en valor l’obra de l’artista. Així ho han donat a conèixer l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i l’edil de Cultura, Aurora Serrat, que juntament amb l’hereva de l’artista, Maria Amparo Vázquez; Juana María Balsalobre i Ignacio Beltrán, comissària i coordinador de l’efemèride, han informat de la celebració d’un homenatge merescut a J. Navarro Ramón.

En el transcurs de la celebració, s’ha formalitzat el conveni, entre hereva i ajuntament, d’una nova donació del fons pictòric de l’artista a Altea. En els darrers anys, la família del pintor alteà ha realitzat diverses donacions de la seua obra a l’Ajuntament d’Altea, entre la qual hi ha tot el seu arxiu personal. Actualment, la localitat compta amb un total de 232 obres catalogades, fins ara el fons era de 50 olis i 26 litografies i gravats, a la qual sumem la donació que hem formalitzat, que consta de 156 obres, 131 olis i 25 dibuixos i obres de tècnica mixta sobre paper, englobant els diferents períodes artístics del pintor.

“El volum i la importància d’esta donació reflecteix la voluntat ferma i clara, tant de la família com del mateix artista, de fer d’Altea, el principal punt d’exhibició de la seua obra, pel seu evident vincle sentimental amb la localitat, no en va, el seu poble és protagonista en nombroses obres seues”; ha indicat l’alcalde, que ha declarat que “és voluntat d’esta corporació seguir destacant la importància de la gran figura que va ser Joan Navarro Ramon, i situar-ne el nom al nivell que li correspon de l’art espanyol i internacional. La seua relació amb el nostre poble el va portar a donar una gran col·lecció d’obres que formen part de manera destacada del nostre patrimoni artístic”.

Com a responsable de Cultura, Aurora Serrat ha revelat les diferents accions en què s’ha treballat fins ara, com és la creació de la marca Navarro Ramón, per a la qual s’ha fet servir la firma de l’artista. “Això ens ajudarà en una representació a les xarxes socials. Les xarxes socials estan des de hui obertes mancant contingut”; ha comentat l’edil, que ha indicat que a més s’ha creat un correu electrònic navarroramon@altea.es  que centralitze propostes i tot allò que concerneix l’homenatge i l’obra de l’artista.

I com a accions futures, Serrat ha destacat “la digitalització del fons Navarro Ramón, que ens permetrà arribar a qualsevol racó del món; la creació d’una pàgina web pròpia interactiva, didàctica i molt simple d’utilitzar; alhora que es crearà a la Casa de Cultura un espai expositiu atractiu, dinàmic i didàctic sota el lema “Altea col·lecció Navarro Ramón”; concurs de pintura per a l’alumnat d’Infantil i Primària, entre d’altres accions.”

“Volem fer un homenatge a este il·lustre alteà i en este sentit volem que Altea siga el punt de referència de divulgació entorn del pintor”; ha assenyalat la regidora. “Altea té un deute permanent amb els pintors, en este cas Navarro Ramón la generositat del qual i la de la seua família arriba a dimensions desorbitades, ja que gràcies a les seues permanents donacions ha augmentat el nostre patrimoni i la col·lecció amb què comptem és molt completa” . Ha declarat Serrat.

Per part seua, Juana María Balsalobre, historiadora de l’art i comissària del projecte ha recordat alguns dels treballs que s’han dut a terme a Altea sobre el pintor. Balsalobre ha agraït al Consistori que haja atès les seues reivindicacions sobre la grandesa del pintor i la seua obra. “Em sent honrada, il·lusionada, agraïda i entusiasmada de comptar amb l’equip de la Casa de Cultura per posar en marxa este projecte. Esta casa ens aporta cultura i art, aliment beneficiós, saludable, únic i sostenible. La idea d’este any de celebració no s’acabarà amb el proper aniversari. Navarro Ramón ha tornat a Altea per quedar-se”. Ha començat dient Balsalobre.

“L’important és tornar a obrir, des d’esta Casa de Cultura d’Altea, la trajectòria vital i professional de Navarro Ramón. Des de la mostra original a altres maneres d’experimentar l’art respectant sempre l’essència de Navarro Ramón. No es tracta de crear un esdeveniment sinó de complir amb el nostre objectiu principal de descobrir a les noves generacions l’atemporalitat de la pintura i l’art de Navarro Ramón”, ha matisat Juan María Balsalobre.

I finalment, després de la signatura del conveni de donació de més obres de l’artista, ha pres la paraula María Amparo Vázquez, vídua de Javier Barrio Navarro, nebot i hereu del pintor, que ha agraït al Consistori i Balsalobre el treball en pro de la conservació i difusió de l’obra de Navarro Ramon. Així mateix, ha relatat alguns dels costums de l’artista i la vinculació que ha tingut sempre amb el municipi d’Altea on anava cada estiu.

Maria Amparo Vázquez ha afirmat que “Navarro Ramón vivia per la pintura. La seua musa era la seua dona i van viure en una harmonia absoluta. Puc dir que va ser una harmonia entre ells dos i la pintura”.

Vázquez ha conclòs amb les paraules següents, “el meu marit no era alteà de naixement, però sí de cor”.

 

Pin It on Pinterest