Select Page

Al matí de hui, l’Escola Valenciana i la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Marina Baixa han donat a conèixer els detalls del que serà la dinovena edició de la Nit de l’Escola Valenciana, que tindrà lloc a Palau Altea el proper dissabte 26 de novembre. Una gala que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Altea i que reconeixerà la trajectòria a la defensa del valencià d’Isabel-Clara Simó, la Universitat d’Alacant i l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa.

Prèvia presentació de la vetllada, Miguel de la Hoz, regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Altea ha agraït a l’organització de Nit de l’Escola Valenciana haver elegit Altea com a seu d’esta cita anual amb la llengua i entrega de guardons. “És un orgull rebre l´esdeveniment i agraïm que s´haja triat a Altea per realitzar el acte”; ha declarat De la Hoz, que també ha convidat la població alteana a participar de les diferents activitats que durant el cap de setmana se sumen a la Nit de l’Escola Valenciana.

Com ha explicat Imma Garrigós, vicepresidenta d’Escola Valenciana, “la Nit de l’Escola Valenciana va nàixer amb l’esperit de reunir persones vinculades a l’entitat i representants institucionals. És una vetllada on es lliuren els guardons d’Escola Valenciana a persones i col·lectius que treballen per la normalització de la nostra llengua en diversos àmbits i on s’anuncia la imatge de les trobades d’Escola Valenciana i els municipis que les acolliran”. Unes trobades que el 2023 estaran dedicades a l’escriptora, docent i activista Carmen Miquel.

Pel que fa als reconeixements, Garrigós ha revelat que el Guardó “Josep Vicent Garcia” l’Escola Valenciana l’atorga a la trajectòria individual a Isabel-Clara Simó, a títol pòstum. “L’entitat vol reconèixer una de les autores modernes més importants de la literatura catalana. Simó ha destacat per ser una escriptora compromesa amb el país i la nostra llengua i també per tota una vida lluitant per les dones i el feminisme mitjançant la literatura”. Ha declarat la vicepresidenta de l’Escola Valenciana.

El guardó extraordinari serà per a la Universitat d’Alacant. Amb este guardó, Escola Valenciana reconeix el treball d’institucions i col·lectius en la promoció i ús del valencià. Este any, l’entitat reconeix la llarga trajectòria de la Universitat d’Alacant, una institució referent a la defensa del valencià a les comarques centrals i del sud”; ha assenyalat Imma Garrigós, que ha definit la UA com “una universitat pública, oberta i plural que any rere any participa de forma activa en projectes com les Trobades d’Escoles en Valencià, La Lliga de Debat o el Feslloc. Destaca el seu treball per la normalització i promoció lingüística amb iniciatives pròpies com el Servei de Llengües, i el Centre d’Autoaprenentatge de Llengües que ajuda que noves persones parlen valencià”.

I el Guardó a l’Ús Social del Valencià és per a l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa, AEMABA. Este guardó reconeix la tasca de promoció i ús del valencià per part de col·lectius de diversos àmbits com són l’esport, l’audiovisual o la música. Escola Valenciana ha volgut reconèixer la trajectòria de l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa, que és referent a la comarca i que treballa de manera destacada en la difusió del patrimoni de la Marina Baixa i que lluita perquè esta comarca torne a retrobar-se valors culturals”. Hi ha apuntat la representant d’Escola Valenciana.

L’acte, que estarà conduït pels periodistes Marta Llinares i Sergi Castillo, retrà homenatge a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas. A més, este mateix dissabte s’han organitzat diferents activitats gratuïtes al voltant de l’escriptora, com ara una visita a l’Aula d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas i una ruta Carmelina guiada per la platja de l’Olla d’Altea. Diumenge, s’oferirà una nova visita a l’Aula d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas i una altra ruta Carmelina, guiada per Joan Borja pel barri del Fornet d’Altea. Activitats disposades per la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, presidida per Reme Gadea, qui ha desgranat els detalls de la gala de l’Escola Valenciana.

Gadea ha assenyalat que seran diverses les actuacions que amenitzen la Nit, entre les quals destaca la música; “totes les actuacions són de gent voluntària que les realitzarà de manera altruista. Obrirà la Muixeranga de la Marina Baixa que rebrà els assistents. A les 19:00h s’obriran les portes de Palau Altea i es podrà gaudir amb les interpretacions de Carmen Morales i Mayte Morales, components de la SFA. Seguiran les actuacions de Trobaversos i l’Orquestra Blava i les intervencions de Pla i Revés. Com a fil conductor tindrem les figures de Carmelina Sánches-Cutillas, Joan Fuster i Carmen Miquel. A més d’algunes sorpreses més”.

Les activitats són obertes al públic, amb un únic condicionant, que per assistir al sopar de la gala els interessats s’han d’inscriure a http://sopar19nit.escolavalenciana.org

Finalment, l’edil de Cultura, Aurora Serrat, ha reflectit satisfacció per allotjar a Altea projectes com el de la Nit Valenciana i també de “recolzar projectes en pro de la normalització de la nostra llengua”. Fa un any que treballem en l’organització de la Nit al costat de l’Escola Valenciana i la Coordinadora Comarcal per acompanyar el lliurament de guardons amb altres continguts que esperem siguen del gust dels participants”.

 

Pin It on Pinterest