Select Page

Es va rendir homenatge a l’escriptora Carmelina Sánchez Cutillas, es va atorgar els premis “Intentant la llibertat” i es van presentar Les Trobades 2023

Palau Altea va albergar dissabte passat 26 de novembre la XIX Nit d’Escola Valenciana. A l’acte va acudir l’alcalde Jaume Llinares Cortés i la corporació municipal d’Altea; la consellera d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Raquel Tamarit Iranzo; la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó Doménech; el diputat de Compromís, Joan Baldoví, entre altres autoritats com la presidenta de l’Escola Valenciana, Alexandra Usó. La nit va ser un homenatge a l’escriptora i poetessa alteana Carmelina Sánchez Cutillas i també es va entregar els guardons “Intentant la llibertat”, a la promoció i ús social del valencià, i la presentació de les Trobades 2023.

En paraules del primer edil: “agraïsc sincerament a l’Escola Valenciana i a la Coordinadora per l’ensenyament en valencià de la Marina Baixa, haver proposat que el nostre poble poguera albergar la XIX Nit d’Escola Valenciana. Un esdeveniment que cada any reconeix a persones i entitats que destaquen per la seua tasca de promoció i defensa de la llengua i cultura valencianes”.

La sostenibilitat de la vida i la defensa de la cultura pròpia van ser els elements protagonistes de l’acte, d’acord amb la línia de treball que ha començat l’entitat per a aquest curs amb el lema de Les Trobades: “Recuperem el verd amb Carme Miquel”. En aquest sentit, l’Escola aposta per l’apoderament entre els territoris del mateix domini lingüístic per a “construir estratègies comunes davant l’homogeneïtzació cultural forçada”.

Jaume Llinares destaca la labor d’Altea en la defensa del valencià: “com tots sabeu Altea és un referent cultural al País Valencià, no debades vam ser capital cultural del 2019 al 2021, i també el volem ser en la defensa del valencià. Des de fa anys treballem per la difusió de la nostra llengua en tots els àmbits i per a reivindicar allò que ens uneix i ens identifica com a poble”.

La presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó, va expressar en la seua parlamenta la preocupació de l’organització per “la fragilitat de l’estat actual del valencià, per a ser una llengua bàsicament reclosa a l’espai familiar”.

Guardons XIX Nit d’Escola Valenciana

Escola Valenciana va entregar els premis “Intentant la llibertat”, dissenyats per l’escultor valencià Andreu Alfaro, a persones, col·lectius i institucions referents en la defensa i promoció del valencià. En primer lloc, va atorgar el guardó a l’Ús Social a l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa (AEMABA), a continuació, es va lliurar el guardó Extraordinari en la Universitat d’Alacant, representada pel vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la Universitat d’Alacant, Francisco Torres Alfosea, pel seu treball per la normalització i promoció lingüística i finalment, l’Escola Valenciana va concedir el guardó a la Trajectòria Individual a Isabel-Clara Simó, a títol pòstum, per a reconéixer una de les autores modernes més importants de la literatura catalana i un referent del feminisme.

L’alcalde, Jaume Llinares, assenyala la consolidació d’els Premis de literatura d’Altea com una eina de defensa de les lletres valencianes: “des del nostre ajuntament hem posat en marxa iniciatives com els Premis de literatura Altea, els quals ja van per la setena edició i que són reconeguts en tot els territoris que compartim la mateixa llengua”.

Rutes culturals Carmelina Sánchez Cutillas

En el context de la XIX Nit d’Escola Valenciana es van organitzar diferents activitats gratuïtes al voltant de la figura de Carmelina Sánchez Cutillas, com a visites a l’aula d’interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas i rutes per la platja de l’Olla i pel barri del Fornet, aquesta última guiada per Joan Borja.

“Recuperem el verd amb Carme Miquel”

La XIX Nit va acollir a més la presentació de la imatge, les dates i el lema dels Trobades d’Escoles en Valencià 2023: “Recuperem el verd”. Segons la presidenta d’Escola Valenciana, és una crida a l’acció i un cant a l’esperança en la recuperació de la consciència ecologista mitjançant l’educació.

Pin It on Pinterest