Select Page

En el matí de hui, l’Ajuntament d’Altea i la Diputació Provincial d’Alacant, a través de Geonet, han signat un conveni de col·laboració pel qual en uns mesos Altea comptarà amb un Sistema d’Informació Geogràfica que permetrà als tècnics municipals, en l’àmbit de la gestió del consistori, i als ciutadans consultar informació del seu interès en el terme municipal d’Altea. A la signatura d’este document han estat presents el regidor d’Urbanisme, Jose Orozco; el director de Geonet, Pedro Barber; la vicepresidenta del Consell rector de Geonet i diputada de Hisenda, Maria Gómez García i l’alcalde d’Altea Jaume Llinares.

Com ha recordat l’edil d’Urbanisme, “l’Ajuntament d’Altea, en el procés de modernització en què porta treballant des de fa temps, considera fonamental introduir un major ús de la tecnologia per millorar la gestió de les dades que manegen internament els diferents departaments en el dia a dia i que això com a conseqüència porte un major nivell d’eficiència en la resposta de cara al ciutadà, d’immediatesa i transparència “.

Jose Orozco ha indicat que la signatura del conveni entre Geonet i l’Ajuntament proporcionarà a l’Ajuntament una nova eina, un GIS, Sistema d’Informació Geogràfica.

El responsable municipal d’Urbanisme ha explicat que “el GIS pren totes les dades de què disposem i fa una representació sobre el territori mitjançant coordenades, informació cadastral, etc. En definitiva, es tracta de disposar d’una eina que permeta millorar els nostres procediments de gestió per millorar la informació que es dóna a l’exterior, bé als ciutadans, bé als professionals dels diferents sectors “.

Jose Orozco ha detallat alguna de la informació que oferirà el sistema com és la consulta de planejament del PGOU; on hi ha les diferents afeccions; les condicions urbanístiques de cada parcel·la; els edificis protegits, BIC i BRL.

En Medi Ambient es podran consultar els espais naturals i la seua protecció; on són els arbres monumentals, etc.

En Infraestructures i la pública es podrà consultar la delimitació de zones verdes, l’enllumenat, necessitat de nous contenidors, entre altres molts temes.

En Patrimoni el ciutadà podrà identificar els béns municipals.

Per a la policia podrà ser una eina de treball intern molt important al delimitar per àrees denúncies o accions delictives.

I en Turisme permetrà analitzar on estan els habitatges turístics i comprovar la saturació d’alguna zona. “A la fi, este sistema GIS el que ens va a permetre és tenir una imatge més completa i global del que està passant al municipi per millorar la seua planificació”; ha sentenciat el responsable municipal d’Urbanisme, àrea impulsora de l’adhesió de l’ajuntament d’Altea a Geonet.

Pedro Barber, director de Geonet ha sigut l’encarregat de realitzar una demostració del que podran trobar els usuaris en el sistema que es calcula podrà estar a ple rendiment en uns 4 mesos; una vegada el sistema haja absorbit la informació transmesa pels diferents departaments.

Barber ha indicat que “Geonet és una empresa amb capital 100% de la Diputació d’Alacant que forma part de l’estratègia de transformació digital de la Província i amb ella la transformació digital dels ajuntaments, per a la qual la Diputació té el Pla Modernitza, les plataformes d’administració electrònica i esta és una part més, un sistema d’informació geogràfica que ja s’ha posat en marxa en altres municipis com Calp i Finestrat, entre d’altres, i ara estem treballant en el d’Altea”. “El GIS millora la gestió i eficàcia de la gestió interna dels ajuntaments i també posa a disposició del ciutadà tota aquella informació que no estiga protegida”; ha afegit el director de Geonet.

Per la seua banda, la diputada María Gómez, ha manifestat sentir-se satisfeta per esta adhesió de l’Ajuntament d’Altea ja que “la vocació que té la Diputació d’Alacant amb els seus organismes com Geonet és fer estos serveis accessibles per als ajuntaments. En esta transformació digital que tots els ajuntaments volem tenir, de vegades les eines són costoses, però oferta per a tots els ajuntaments de la província podem aconseguir eines tan potents com esta que va oferir al ciutadà transparència i participació en la gestió pública i que de una altra manera no podria ser “.

Finalment l’alcalde Jaume Llinares ha destacat la importància del contingut del sistema que es va a implantar. “És un sistema que no parteix de zero. Altea ja té molta de la seua informació digitalitzada però el salt en qualitat i prestacions pot ser importantíssim, a més que va servir tant a l’ciutadà com internament per al treball de l’ajuntament”.

“Este sistema presta la informació de forma més oberta, directa, transparent i ràpida, sobretot sumant informació en diferents capes però en un mateix contingut geogràfic. Hi ha molta informació amb la qual es treballa a nivell intern complicada de poder utilitzar. Amb este sistema és immediat, punxes i saps fins fins i tot el material de què és una canonada d’aigua potable. És una eina que ve a sumar-se als serveis tècnics de l’Ajuntament per la qual cosa les persones que vulguen treballar amb l’Ajuntament d’Altea tindran una font d’informació directa, cosa que evitarà també treball intern com són informes que es fan des de diferents departaments que a partir d’ara la gent els podrà tenir a l’abast de la seua mà amb punxar una tecla. Això és un salt important en la millora de serveis que es presten”; ha detallat Llinares.

“Tenim confiança que este sistema introduisca millores ràpides i visibles ja que es tracta d’una eina que ofereix informació de qualitat i molt demandada. Crec que serà un bon servei i m’alegre de la suma de l’Ajuntament d’Altea  a este sistema d’Informació Geogràfica”; ha conclòs l’alcalde.

Pin It on Pinterest