Select Page

L’Ajuntament d’Altea, a través de les regidories de Medi Ambient i Turisme, ha dut a terme una sèrie d’actuacions en el ‘Barranc Salat’, consistents en la recuperació de la senda geològica del Mascarat, així com l’adequació, millora i senyalització d’este. Estes actuacions han comptat amb un pressupost de 14.432,88 euros que han sigut subvencionats al 50% per l’Ajuntament d’Altea i Turisme Comunitat Valenciana.

La longitud total del recorregut és de 2,3 quilòmetres i discorre per diferents punts d’interès, entre els quals destaquen la platja de la Barra; el conegut com ‘Barranc Salat’ o ‘Barranc del Mascarat’; l’estret del Mascarat; el mirador dels penya-segats de Toix i el mirador de la badia d’Altea.

Els treballs necessaris per a recuperar esta ruta circular han consistit en el desbrossament selectiu, podes i eliminació de la vegetació. D’una banda, s’ha procedit a la tala i eliminació d’espècies exòtiques invasores de la flora presents en el recorregut, reduint així el seu impacte en la zona i millorant la qualitat ambiental de l’entorn. En tot moment s’han respectat a les espècies protegides com la Carrasca, Palmito, Lentiscos, Aladierno, Sabina negra i Enebro. D’altra banda, per a millorar l’accessibilitat de la senda s’han construït i reparat escalons en pedra seca i s’ha creat un muret a mig vessant. S’han fet treballs d’eliminació de xaragalls i s’han construït drenatges transversals per a evitar arrossegaments o erosió per correntia. A més, s’ha delimitat la senda mitjançant la creació d’una línia de pedra en lateral per a evitar l’aparició de dreceres o camins alternatius. Tot això amb la utilització de materials naturals propis de l’entorn com la pedra calcària.

Amb la finalitat d’orientar als vianants durant el recorregut, s’ha senyalitzat la senda amb marques homologades de pintura de seguiment del camí i s’instal·laran tres panells interpretatius amb codis QR amb informació sobre els recorreguts. A més, es reforçarà mitjançant mapes i fullets informatius a la disposició de veïns i visitants en l’oficina de Turisme d’Altea.

Per a la regidora de Turisme, Xelo González, “este projecte es centra en augmentar l’oferta turística del municipi mitjançant la posada en valor de recursos i béns patrimonials, promovent un turisme de qualitat interessat en el patrimoni cultural i natural. A més de fomentar una activitat, com és el senderisme, que té una important repercussió sobre la desestacionalització de la demanda turística i totalment complementària al turisme de sol i platja, ja que es desenvolupa fora del període estival”.

L’edil de Medi Ambient, Jose Orozco, s’ha mostrat molt satisfet pel resultat d’estos treballs, “la vegetació cobria totalment la senda el que impossibilitava als visitants i ciutadans d’Altea realitzar esta ruta, però gràcies a esta actuació, un nou espai natural es posa al servei del ciutadà, a més de posar en valor el Barranc Salat”.

Pin It on Pinterest