Select Page

L’alteà Josep Martínez Orozco, Mestre Josep (Altea, 1882-1949) ha estat l’elegit per a rebre, a títol pòstum, l’Estela d’Honor dels Premis Altea, a la gala anual que tindrà lloc el proper dissabte 13 d’abril a Palau Altea . Així ho ha decidit el jurat de Premis Altea de Literatura i Investigació, que reconeix la seua gran trajectòria cultural i desbordant productivitat creativa com a narrador, poeta, assagista, periodista i dramaturg.

Nascut i educat en el si d’una família culta i benestant, es va llicenciar en Jurisprudència i va fer una important carrera diplomàtica vinculada al món de la cultura, exercint durant anys com a agregat cultural a l’ambaixada d’Espanya a Buenos Aires. Fet que no comportaria el seu desarrelament i renúncia del Mestre Josep a les sensibilitats i orígens valencians. En aquest sentit, resulta especialment significatiu que des de Buenos Aires escriguera guions i textos en la seua llengua materna.

Però encara va anar més lluny, en el mateix Buenos Aires, Josep Martínez Orozco va ser capaç de crear i dirigir una editorial anomenada ‘’Editorial Altea’’. En aquesta Editorial Altea és on va publicar l’any 1938, en valencià, una de les seues obres de teatre més destacades, ‘’Salvament’’, comèdia de mariners ambientada al municipi natal de l’escriptor, Altea. La trama reflecteix el fenomen de les tensions socials com conseqüència de la desigualtat d’oportunitats econòmiques entre els que van decidir emigrar i els que, per contra, no ho van fer.

En paraules de l’edil de Cultura, Diego Zaragozí, qui farà lliurament del premi Estela d’Honor a un familiar de Josep Martínez, ‘’per la seua trajectòria cultural, productivitat creativa i per expandir la seua llengua materna allà on va ser amb totes les seues obres i escrits, Mestre Josep mereix aquest reconeixement, però a més, podem dir que si la seua obra fora adaptada als nostres temps, estaria hui en plena vigència, si tenim en compte la visió que imprimeix sobre la immigració i les diferents classes socials’’.

Pin It on Pinterest