Select Page

El Premi Estela d’Honor dels Premis Altea 2023 servirà per reconèixer la trajectòria professional i vital de l’enyorat periodista i escriptor d’Altea, pioner de la ràdio pública en valencià.

Els Premis Altea de Literatura i Investigació inicien el compte enrere per a la seua edició de 2023. Com cada any, està prevista la celebració de la gala de lliurament de premis la vigília del Diumenge de Rams, que este any serà el dissabte 1 d’abril, a Palau Altea Centre d’Arts. En una de les edicions més concorregudes en la història d’estos premis, un total de 133 autores i autors estaran pendents de la resolució dels diferents jurats, ja que hi ha 78 originals presentats al “Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa”, 42 obres que aspiren al “Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil”, i 13 treballs participants al “Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez”.

En canvi, on no hi haurà intriga ni incerteses serà al Premi Estela d’Honor; el premi honorífic de cada convocatòria. A l’edició d’enguany, tal com acaben d’anunciar Aurora Serrat, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea; Ignacio Beltrán, tècnic de Cultura i Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, l’Estela d’Honor servirà per homenatjar la memòria de l’escriptor i periodista d’origen alteà Toni Mestre.

Cal recordar que este Premi Estela d’Honor va ser concebut, precisament, per reconèixer la memòria d’escriptors o creadors alteans que, ja desapareguts, han destacat i sobresortit vitalment en l’àmbit de la literatura, l’art o la investigació. El trofeu que ho acredita consisteix en una reproducció a escala reduïda de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella, conservada a la Casa de Cultura d’Altea, que apel·la a un triple simbolisme: el de la història, el del patrimoni cultural i el de la memòria humana com a fórmula de reconeixement per a l’honor pòstum.

La gala dels “Premis”

Mentrestant, es van ultimant els preparatius per a la gala dels VII Premis Altea de Literatura i Investigació, que tindrà lloc l’1 d’abril al Palau Altea Centre d’Arts. Durant la mateixa tindrà lloc el tradicional sopar, a partir de les 20:00h, amb l’actuació de l’Orquestra Blava, els veredictes dels jurats, el lliurament de premis, els parlaments, els llibres que s’obsequien, etc.

Les entrades s’han posat a la venda a la Casa de Cultura i a www.alteacultural.com , fins al 27 de març o fins que s’esgoten. La periodista d’Altea Mamen Asencio, presentadora i directora del programa RNE Per tres raons, serà l’encarregada de conduir l’esdeveniment. I els membres dels diferents jurats hauran d’acabar d’estudiar i avaluar aleshores les 133 obres presentades a concurs.

En la present edició del 2023, Enric Balaguer (UA), Àngels Gregori (AVL) i Modest Barrera (guanyador de l’anterior edició) configuren el jurat del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel.la i Prosa Creativa; Josep Martines (AVL), Irene Ballester (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert) i Jordi Julià (guanyador de l’anterior edició) integren el del “Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació”; i M. Àngels Francès (AVL), Dari Escandell (UA) i Silvestre Vilaplana (guanyador de l’anterior edició) seran, en darrer terme, els responsables de dirimir el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil.

Cal recordar que els Premis Altea de Literatura i Investigació, convocats per l’Ajuntament d’Altea, són possibles gràcies a les sinergies entre l’Ajuntament i la Fundació Caixaltea, entitat patrocinadora del Premi Carmelina, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert de la Diputació d’Alacant, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana.

Toni Mestre

Antoni Beneyto Mestre, Toni Mestre (Altea, 1942 – València, 2006) va ser guionista i presentador del primer programa de ràdio en valencià emès des d’una emissora pública: De dalt a baix, de RNE, un programa emblemàtic que es va iniciar a finals del franquisme i que, malgrat els obstacles i les interrupcions, es va mantenir en antena fins a la dècada dels vuitanta. De fet, “De dalt a baix” va ser un referent decisiu per a la difusió a la societat valenciana del moviment de la Nova Cançó, i per a la promoció de grups i cantautors tan representatius de la música i dels moviments socioculturals del moment com Els Pavesos, Carraixet, Raimon, Ovidi Montllor, Marina Rossell, Lluís Llach, Pau Riba, Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat, Lluís Sifoner, Paco Muñoz o Lluís Miquel.

Toni Mestre, a més, va ser autor de llibres de poesia com “Pleniluni d’estiu” (1980), “Retaule” (1980), “Fletxes al vent” (1981), “Quadern d’enyor i desig” (1994) , “El poble. Altea” (2000); del llibre infantil “D’enlloc i no mai. Llegendes valencianes” (1988); i del llibre de proses poètiques “Altea. Records” (1997). La seua obra literària, centrada sovint a Altea com a referent mític, el seu és un cas similar i complementari al de Carmelina Sánchez-Cutillas, el va fer mereixedor de reconeixements com el premi de poesia Artur Simó de Silla, el premi de poesia Pasqual Asinsi Lerma o el premi de poesia Jordi de Sant Jordi de l’Ajuntament de València. El 2001 la Generalitat de Catalunya li va atorgar el Premi Nacional de Radiodifusió per la seua trajectòria professional; i el juny de 2006, tot just un mes abans de la seua mort, va rebre un premi honorífic pel seu suport a la música en valencià a la festa dels Premis Ovidi Montllor a València. Igualment, À Punt Mèdia va voler homenatjar la memorable trajectòria professional de Toni Mestre posant el seu nom a l’Estudi 1 de la ràdio pública valenciana. “Ara és el seu poble, Altea, qui li ret l’homenatge que li devia el Premi Estela d’Honor dels Premis Altea 2023”; conclou la regidora de Cultura Aurora Serrat.

 

Pin It on Pinterest