Select Page

L’artista i pionera de l’art d’acció a Espanya, Esther Ferrer inaugurarà el curs acadèmic 2018/2019 de la Facultat de Belles Arts d’Altea de la Universitat Miguel Hernández. Inauguració a la qual assistirà el regidor de Cultura, Diego Zaragozí, com a suport a la important activitat cultural i social que té l’esmentada facultat al municipi.

Per a l’ocasió, Esther Ferrer, guardonada amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (2008) i el Premi Velázquez (2014) mantindrà una conversa amb la professora i investigadora de la UMH Carmen Muriana, autora de la tesi doctoral Esther Ferrer: La re(acció) com a leitmotiv, dirigida pel Dr. Daniel Pablo Tejero Olivares.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la programació anual dissenyada conjuntament per la Facultat de Belles Arts i el Departament d’Art, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altea i de Palau d’Altea. El seu objectiu és brindar als seus estudiants i a la població d’Altea, l’oportunitat de conèixer en primera persona l’experiència i el treball de professionals de reconegut prestigi de l’àmbit de les Arts.

L’acte tindrà lloc el proper dimecres 24 d’octubre a les 20:00 hores, al Palau d’Altea, Centre d’Arts. Està dirigit a estudiants, investigadors/es i professionals de l’àmbit de les Arts Visuals així com al públic en general. L’entrada és lliure, fins a completar aforament. Les entrades estan disponibles a la Secretaria de Deganat i de departament (Edif. Albir, Campus d’Altea, UMH), o bé, es poden reservar enviant un email a facultad.bellasartes@umh.es

Esther Ferrer (Sant Sebastià, 1937- …) és un referent artístic fonamental a l’Estat espanyol. Inicia la seua trajectòria en els anys 60 en els àmbits nacional i internacional, i encara continua en actiu. L’artista, de formació autodidacta, ha desenvolupat la seua producció artística en nombroses disciplines com la instal·lació, el dibuix, la fotografia, l’assemblatge, l’art sonor, la foto-acció, i sobretot en la performance.

Al llarg de la seua llarga carrera ha participat en més d’un centenar d’exposicions en galeries, i de museus i centres d’art nacionals i internacionals de renom com el Guggenheim (Bilbao, 2018), el Museu Centre d’Art Reina Sofia (Madrid, 2017) o al Museu d’Art Contemporani de París (MAC / VAL, 2014). També ha executat centenars de performances en les principals trobades i jornades dedicades a l’Art d’Acció i de la Poesia visual i sonora a París, Colònia, Ciutat de Mèxic, Rio de Janeiro, Roskilde, Polònia, Berlín, entre altres ciutats. Llocs on també ha impartit diferents conferències i tallers vinculades a la performance.

Des de 1967 fins 1996 va formar part, juntament amb els artistes Juan Hidalgo i Walter Marchetti, del nucli dur de ZAJ. Durant l’etapa en ZAJ, va realitzar nombroses performances a l’Espanya franquista, així com diferents països europeus i als Estats Units. Durant aquest període, es relaciona amb el músic John Cage, i amb altres  artistes que com ella, contribuiran a conformar el que hui coneixem com Art d’Acció. Entre 1963 i 1968 codirigeix ​​amb l’artista José Antonio Sistiaga, dos projectes artístic-educatius basats en la metodologia del pedagog Celestin Freinet, que desafien el sistema educatiu franquista.

Entre 1976 i 1997, publica com a periodista centenars d’articles, reportatges i entrevistes en les seccions de cultura i societat en diaris com El País o Egin, revistes de medicina i humanitats com Jano, i revistes d’art especialitzades com Lápiz o Punto y Coma, entre moltes altres.

Pin It on Pinterest