Select Page

El proper dissabte 3 de març, a les 20:00h, a Palau Altea tindrà lloc l’estrena de la sarsuela “El Carilló de Brujas” d’Adolfo Luis Wagener Nogués. Un ambiciós projecte musical afavorit per la regidoria de Cultura i que veurà la llum gràcies a les voluntats de la Societat Filharmònica Alteanense; el Conservatori Municipal; Cristobal Soler, director artístic de l’obra; Jaume F. Ripoll Martins, director de la SFA i autor de l’adaptació per a orquestra i la de Kristel Wagener Gimeno, nora del compositor que ha posat a disposició de la SFA la partitura original de la sarsuela.

La sarsuela “El Carilló de Brujas”, versió per a concert, serà interpretada per l’Orquestra Simfònica de la SFA i el Conservatori Municipal, sota la batuta de Cristobal Soler i comptarà amb les veus de José Ramón Cleves, Mario Méndez, Cora Sánchez, Pedro Garcinuño, Alberto Ballesta, Gustavo Adolfo Palomo, Miriam Silva, Pepi Lloret, i Lorena Valero; a més de la narració d’Ángela Tecles i el piano de Diego Sánchez; així ho han donat a conèixer el regidor de Cultura, Diego Zaragozí, el President de la SFA i Director del Conservatori, Juan Tomás Laviós, el director de la Banda Simfònica de la SFA i compositor de l’adaptació de l’obra, Jaume F. Ripoll i Kristel Wagener, durant la presentació pública d’aquesta llegenda lírica d’Adolfo Wagener.

Durant l’acte de presentació, el regidor de Cultura, ha agraït a tots els implicats en el projecte la seua feina. “Pense que és un projecte molt bonic perquè hi ha darrere unes persones amb molta il·lusió, perquè hi ha gent participant d’un nivell altíssim i dir que és una estrena mundial impressiona, però és la realitat. És la primera vegada que s’interpretarà en públic l’obra el “Carilló de Brujas” d’Adolfo Wagener i tindrem la fortuna que siga a Altea”; ha comentat Diego Zaragozí.

Per la seua banda, El president de la SFA i director del Conservatori, que ha gestionat a nivell tècnic el projecte, ha donat les gràcies als participants i ha confessat tenir molta il·lusió per estrenar aquest projecte inèdit al municipi i ha ressaltat la importància de “aconseguir fer una producció pròpia”. Juan Tomás Laviós ha explicat que a més de ser un projecte de promoció de la cultura musical, té un marcat punt pedagògic. Cal no oblidar que participa l’orquestra de formació de la SFA i el Conservatori i estan molt il·lusionats de treballar amb una persona de la talla de Cristòfor Soler”.

“Si hui som aquí és gràcies a la tenacitat i obstinació de Kristel que ha estat durant anys perseguint els directors de la Filharmònica fins que jo vaig caure en les seues xarxes”; ha comentat Jaume F. Ripoll Martins, compositor i director de la Banda Simfònica de la SFA. “Un dia em va traurer una caixa amb un seguit de materials manuscrits amb una cal·ligrafia exquisida i em deia que eren partitures que havia compost el seu sogre, ja mort. Vaig començar a veure el material i vaig sortir emocionat de la casa perquè era música que a primera vista es veia que tenia una gran qualitat. Algunes de les partitures premiades a principis del segle passat. Cal tenir en compte que Adolfo Wagener va nàixer el 1901, encara té un fill viu amb el qual hem estat en contacte per esbrinar coses de la biografia del seu pare perquè en les xarxes socials era com si la terra se l’hagués engolit”; amb aquestes paraules Jaume F. Ripoll Martins ha desentranyat els orígens del concert que dissabte es podrà gaudir a Palau Altea.

“Wagener va ser una persona que va tenir problemes per portar endavant la seua activitat professional. Va morir cec, a La Corunya el 1985 i ha estat la fe que va tenir Kristel amb la música del seu sogre, possiblement perquè té una formació musical, i que va saber guardar el tresor que li va deixar el que ara ens permet l’estrena”; ha afegit Jaume F. Ripoll Martíns, que ha estat un any treballant en el projecte, component les parts per a l’orquestra i les veus. “La versió que escoltarem el dissabte és una versió per a concert. No és una versió escenificada perquè excedia les nostres possibilitats i voldria apuntar que des d’un primer moment hem pogut comptar amb la participació i l’entusiasme de Cristóbal Soler. Una persona molt compromesa amb la recuperació del patrimoni musical espanyol i va estar al capdavant del Teatre Líric de la Sarsuela de Madrid i vam creure que era la persona ideal per dur a terme aquest projecte”; ha matisat el director de la SFA.

Finalment, Kristel Wagener ha donat les gràcies a la Regidoria de Cultura, a la SFA, a Jaime F. Ripoll Martins, a Cristóbal Soler i a tots els participants, “que amb molta feina heu fet possible que jo puga sentir la sarsuela del  meu sogre . Espere que siga una alegria per a tot el públic “.

Kristel Wagener, que viu a Altea des de fa 22 anys i és membre de la Rondalla de la Rondalla de la SFA en què toca la mandolina, ha expressat el seu desig de tenir un Palau ple el proper dissabte 3 de març i ha convidat a els alteans i alteanes “a passar una meravellosa vesprada de música”.

Recordar que l’entrada a l’espectacle serà gratuïta, limitada a l’aforament de l’auditori de Palau Altea.

Pin It on Pinterest