Select Page

L’Ajuntament d’Altea i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx han presentat este matí la Càtedra Institucional d’Estudis Artístics “Anneta Nicoli” de la UMH al Centre Cultural Gadea (Altea), seu de la mateixa. La Càtedra estarà dirigida pel professor de l’Àrea d’Escultura de la UMH, Daniel Tejero, i la secretària serà la professora de l’Àrea de Dibuix de la UMH, Carmen García Muriana. La presentació de la Càtedra ha estat a càrrec de l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares i del rector de la UMH, Jesús Pastor Ciurana.
La càtedra permetrà la programació de diverses activitats culturals com exposicions, en aquest sentit el rector ha recordat el recent conveni signat amb l’IVAM, mitjançant el qual es tindrà accés a exposicions que es podran traslladar a Altea. Així mateix, ”la càtedra es veurà beneficiada amb les activitats programades per la Facultat de Belles Arts i per altres òrgans de la UMH, com la seua jove orquestra, entre d’altres”, afegia el rector. Segons Jesús Pastor Ciurana, ”esta nova oferta cultural dinamitzarà a Altea i a la pròpia universitat”.
Per la seua banda, l’alcalde d’Altea s’ha mostrat molt satisfet ”per la iniciativa i la col·laboració de la UMH en la creació d’aquesta càtedra que ret homenatge a una dona alteana amb una important trajectòria professional en el món de l’art i la cultura, la cantant d’òpera Anneta Nicoli”. Jaume Llinares ha destacat que ”la càtedra no només tindrà un contingut artístic i cultural, sinó també d’estudis de gènere i social”. La càtedra suposa noves possibilitats de cooperació entre la UMH i l’Ajuntament d’Altea, en paraules de l’alcalde, ”una de les majors ambicions de la col·laboració entre les dos institucions era la creació d’aquesta càtedra, i hui donem el primer pas d’aquest treball conjunt”.
Daniel Tejero, director de la càtedra, ha explicat els objectius fonamentals de la mateixa que es centraran en estudis de gènere, per això l’elecció d’una dona per denominar-la; paral·lelament també es desenvoluparan estudis visuals, en els quals tindrà un important paper el conveni signat entre la UMH i l’IVAM i musicals, aprofitant la tradició musical d’Altea.
A més, a la presentació han assistit la vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat, Tatiana Sentamans; la secretària general, Mercedes Sánchez; la vicerectora de Professorat, Eva Aliaga; el regidor de Cultura d’Altea, Diego Zaragozí; així com membres de la corporació.
La Càtedra d’Estudis Artístics “Anneta Nicoli”, dependent del Vicerectorat de Relacions Institucionals de la UMH, estarà ubicada al Centre Cultural Gadea de l’Ajuntament d’Altea i adscrita al campus d’Altea de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
Anneta Nicoli (Altea 1841- El Campello1893) va ser una cantant d’Òpera alteana, filla de Miguel Jorro, diplomàtic i propietari de la finca de la Moreria, després propietat del seu germà Vicent, el comte d’Altea. Ana Jorro Gómez, “Anneta”, va estar casada amb l’escultor de Carrara (Itàlia) Silvio Nicoli i va viure entre Roma, Florència i Altea. Va morir de viatge a Alacant, al Campello, segons informació del llibre Altea 1896-1955 (La Tertúlia, 1986).

Pin It on Pinterest