Select Page

  • En un joc amb el cel i el mar d’Altea, el cartell va arribar volant en un dron i el text poètic dins d’un cargol portada per una bussejadora.
  • La Confraria va congregar a molts dels artistes i creadors dels cartells i textos d’aquestes tres dècades.

Com ja va anunciar el president de la Confraria del Castell de l’Olla, José Pérez, “El Picarraco”, la presentació del cartell i del text poètic anava a ser una espectacle. I així va ser. El dissenyador, il·lustrador i show-man Diego Ruiz de la Torre, “Mac Diego”, va provocar als assistents a la presentació al exhibir el cavallet amb l’absència de cartell. Pel que va invocar al cel i l’aire que bufava de Llevant a l’Olla d’Altea. La sorpresa del cartell volant portat per un dron va deixar impressionats als assistents.

De la mateixa manera l’editor, poeta i expresident del Castell de l’Olla, José Ángel Navarro, “Barranquí”, va invocar al mar perquè portara el text, i de tal manera una bussejadora el va portar dins un cargol de mar davant l’expectació del públic. Barranquí va fer un text eròtic per a aquesta 30 edició apel·lant a les sensacions que produeix el Castell de l’Olla en l’espectador fent l’ullet al foc que a tots ens envaeix la nit del Castell de l’Olla.

Per la seua banda MacDiego va realitzar un cartell en el que va voler mostrar el Castell de l’Olla des de la perspectiva submarina, construint un peix mitològic, amb reminiscències de Picasso, que emergeix a la superfície com a espectador d’excepció. La figura d’aquest animal culmina en dues palmeres de foc com una més de les seues extremitats. El cartellista ha plasmat també en un dels tentacles del peix la corona de l’escut de la Vila d’Altea. Un mar de peixos són testimonis d’excepció del foc arran de mar.

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, es referia al Castell com ”tot un esdeveniment turístic i cultural amb repercussió molt més enllà de les nostres fronteres”. En aquest sentit l’alcalde feia referència al reconeixement que la Comissió Espanyola de la UNESCO / Mediterrani ha fet al respecte de l’espectacle, auspiciant aquesta 30 edició pels seus valors de la protecció universal de les manifestacions humanes en matèria de preservació del patrimoni etnològic i immaterial de nostre país.

Jaume Llinares destacava també la trajectòria artística de l’autor del cartell, Mac Diego, ”reconegut dissenyador i referent de la il·lustració valenciana. És tot un honor que un artista de la qualitat i trajectòria de MacDiego, dibuixe i definisca la imatge que el castell tindrà en aquest 30 aniversari”. Així mateix, també va tenir paraules de reconeixement per a l’autor del text, José Ángel Navarro, ”Barranquí ” i per al pirotècnic encarregat dels focs, Ricardo Caballer.

Finalment, l’alcalde va agrair al president de la Confraria, José Pérez, ”Picarraco” i la resta dels seus components l’esforç i treball dedicat al Castell. ”Tres dècades en què heu aconseguit convertir aquest espectacle en el referent de l’estiu en majúscules”.

Exposició. ’30 Anys / 30 cartells’
Prèvia a la presentació del cartell de 2016 es va inaugurar a la Sala d’Exposicions de l’Olleta una mostra amb els 30 històrics cartells amb la presència dels artistes així com la dels literats que han escrit el pregó durant aquestes tres dècades. Entre ells, Horacio Silva, Victoria Cano, Uiso Alemany, Calo Carratalá, Vicente Peris, JARR, Santiago Relanzón i els escriptors Ricardo Bellveser, José Luis Ferris, Alejandro Font de Mora i Joaquín Santo Matas, entre altres. 

Concert del 30 aniversari
Igualment la Societat Filharmònica d’Altea ha volgut homenatjar el Castell de l’Olla amb el concert dedicat ahir a la nit al Passeig Marítim amb un ampli recital en què van destacar les obres creades expressament per al Castell de l’Olla pels compositors, Bernardo Adam Ferrero, president de l’Acadèmia de la Música Valenciana i pel mestre Andrés Valero. Aquest últim, present en el concert va ser convidat a dirigir la Banda Simfònica Alteanense interpretant una peça inspirada en la ‘Simfonia de plata’ de la qual és autor.

Pin It on Pinterest