Select Page
  • El rector i els alcaldes han signat aquest dilluns el conveni de creació de la Càtedra Enric Valor que compartirà seu entre el futur Centre Cultural Gadea i la futura Casa Museu -Enric valor- a Castalla

 

  • La Càtedra Enric Valor naix com a nucli de
    reflexió, debat i investigació en el camp de la literatura contemporània, la
    cultura popular i els estudis musicals

La Universitat d’Alacant i els Ajuntaments d’Altea i Castalla han fet realitat aquest dilluns la Càtedra Enric Valor. El rector, Manuel Palomar, amb els alcaldes d’Altea i Castalla, Jaume Llinares i Antonio Bernabeu, han signat aquest migdia el conveni de creació d’aquesta Càtedra conjunta que té com a objectiu ”promoure el coneixement i la difusió de la cultura popular valenciana, així com impulsar i propiciar els estudis musicals ”.

El professor Joan Borja, encarregat de presentar la Càtedra, ha qualificat aquesta com a ”justa i necessària ”, per ”ser una de les personalitats més rellevants de la història lingüística i cultural dels valencians i perquè la Universitat d’Alacant va ser, i és, la Universitat d’Enric Valor ”.

”El nostre Pompeu Fabra, com a gramàtic i lexicògraf ”, així ha qualificat Borja a Valor, de qui ha volgut destacar una imatge, ”18 de les 36 rondalles, la meitat, les va escriure a la presó ”.

L’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha assenyalat que ”amb aquesta iniciativa donem compliment a un reconeixement que hauria d’haver arribat molt abans ”  i ha apuntat que l’Ajuntament treballa per ”la titularitat de la seua casa natal amb l’objectiu de la seua musealització ”.

Jaume Llinares, alcalde de l’altra seu de la Càtedra, Altea, ha elogiat la iniciativa i la Càtedra, de la que ha dit ”ha de ser referència en els diferents camps estratègics de l’extensió universitària ”, destacant que ”de moment ja és capaç d’unir tot l’espectre polític del País Valencià en la figura d’Enric Valor ”.

”Altea ofereix una situació absolutament estratègica per a la ubicació d’un centre de gestions culturals que descentralitze tant els serveis de la Generalitat Valenciana com els de la Diputació d’Alacant, i que encare el repte d’una necessària vertebració territorial ”, afirmava l’alcalde.

Com ha explicat Jaume Llinares, el Centre Cultural Gadea seria seu permanent de la Càtedra Enric Valor i estaria concebut com un planter d’entitats, institucions i agents al servei de la programació i la dinamització d’iniciatives culturals que responen als fins i els objectius de la Càtedra Enric Valor.

En la seua intervenció, el rector de la Universitat, Manuel Palomar, ha destacat l’aportació de la Universitat per les ”càtedres arrelades al nostre territori, amb la llengua i la cultura com a eix vertebrador ”  i ha mostrat el seu convenciment de la rellevància que suposarà la nova Càtedra en el marc de«la reflexió, debat, anàlisi, investigació i divulgació en camps com la literatura, la cultura popular, la música, la didàctica de la llengua, el folklore, la geografia literària o el turisme cultural».

Enric Valor va nàixer a l’any 1911 a Castalla i va morir a València l’any 2000. Al llarg de la seua vida es va dedicar a treballar la llengua i cultura del País Valencià, posant un especial èmfasi en la seua recuperació, amb especial atenció a la lexicografia, sent un dels principals promotors de l’estandardització i normalització.

Enric Valor i Vives, doctor Honoris Causa, per la Universitat d’Alacant l’any 1999, es també el responsable de la recopilació i conservació d’una ingent quantitat de rondalles i llegendes de les diferents comarques del País Valencià a través d’un meticulós treball de camp.

A l’acte de creació de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i els Ajuntaments d’Altea i Castalla, han assistit el fill i el net de l’escriptor; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el diputat de Cultura, César Augusto Asencio; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, representants d’Escola Valenciana o El Tempir, entre altres.

Pin It on Pinterest