Select Page

L’Ajuntament d’Altea a través de les regidories de Sanitat, Medi Ambient i Infraestructures ha iniciat una campanya de conscienciació, Coordinada des de la Conselleria de Sanitat, per informar a la ciutadania de les mesures preventives més eficaces per combatre la proliferació del mosquit tigre.

Beatriu Nomdedeu, regidora de Medi Ambient; Verónica López, regidora de Sanitat i Roque Ferrer, regidor d’Infraestructures, han presentat els tríptics informatius que s’han editat per tal de prevenir els efectes d’aquest insecte. Beatriu Nomdedeu ha indicat que aquestos fullets ja s’han repartit a les escoles i seguiran difonent-se al llarg de l’estiu, a més estan a l’abast de la ciutadania als edificis públics.

El mosquit tigre, Aedes albopictus, és un mosquit invasor que prové d’Àsia, i té una mesura de 2 a 10 mm i, a diferencia dels mosquits comuns de la nostra zona, este mosquit no es reprodueix en grans masses d’aigua, sinó en xicotetes embassaments.

Beatriu Nomdedeu ha informat que les mesures preventives més eficaces es basen en buscar i eliminar els focus de reproducció i cria que es produeixen en reduïdes acumulacions d’aigua de zones domèstiques. Per aquest motiu es recomana evitar-les més de 5 dies en balcons, patis i jardins, donat que el 95% dels casos el mosquit tigre es cria en les vivendes. ‘’La importància de prendre estes mesures a nivell domèstic incidirà en la reducció de mosquits a nivell de la població’’, afegia Nomdedeu.

Els regidors han insistit en el fet d’evitar embassaments d’aigua als jardins; mantindre netes i desinfectades les fonts ornamentals; tapar amb arena o guix els buits dels arbres; evitar dipòsits d’aigua en rodes de vehicles; tapar els bidons de recollida d’aigua amb mosquiteres d’1 mm de malla; renovar amb freqüència l’aigua que depositem als plats de les macetes; evitar cúmuls d’aigua en cobertors com lones de piscines i altres elements de jardí; evitar embassaments en poals, regadores, joguets, cendrers i qualsevol recipient exposat a la intempèrie; evitar cúmuls d’aigua en peus de para-sol i pluviòmetres; buidar amb freqüència els bevedors dels animals domèstics i netejar els desguassos i canaletes

La regidora de Sanitat, Verónica López, ha insistit en la importància de la prevenció i en renovar l’aigua dels xicotets embassaments domèstics. López ha informat que el mosquit pica durant tot el dia, i els mesos que més prolifera són de maig a novembre. La titular de Sanitat municipal ha assenyalat que les possibilitats de prevenció són instal•lar teles mosquiteres amb malla d’1 mm, usar roba de màniga llarga i pantalons fins al turmell, així com utilitzar repel•lents com DEET, picaridina o IR 3535 sol en la pell esposada i/o roba segons les indicacions del fabricant, no utilitzar repel•lents baix de la roba.

En cas de picadura, informava López, cal llavar molt bé la zona afectada amb aigua i sabó, usar gel durant 10 minuts, evitar rascar la zona afectada, i observar per garantir que no hi haja cap infecció posterior. Algunes persones poden presentar reaccions més molestes, o inclús infeccions, que requereixen consultar un professional sanitari.

Aquesta campanya informativa ve recolzada pel Pla d’Acció Municipal Contra el Mosquit Tigre, que ha posat en marxa la regidoria d’Infraestructures. Com ha explicat el seu regidor, Roque Ferrer, el pla d’acció es basa en una gestió integral de diverses accions, sent la seua principal la conscienciació ciutadana. Estes accions estan complementades amb les actuacions preventives per part de l’Ajuntament  con la instal•lació de trampes de mostreig distribuïdes en zones de jardins públics i en urbanitzacions, també es porten a terme tractaments preventius en embornals, majoritàriament els ubicats al voltant dels centres educatius del casc urbà, així com tractaments correctius de larvicides.  L’àmbit d’actuació respecte a la vigilància dels vectors, assenyalava Ferrer, també inclou la xarxa de sanejament, els cementiris d’Altea i Altea la Vella, el conservatori i els centres educatius

‘’Amb estes monitoritzacions realitzarem un mapa de presència del mosquit tigre al casc urbà per detectar la seua presència i distribució al municipi i es realitzarà un tractament de larvicides preventius en punts com embornals’’, concloïa Ferrer.

Més informació: http://www.san.gva.es/mosquittigrefaq

Pin It on Pinterest