Select Page

Alcalde, edil d’Infraestructures i regidora d’Urbanisme manifesten la seua sorpresa davant d’una autorització d’obres atorgada per Conselleria que en el seu dia va ser informada desfavorable pels tècnics municipals donada la greu afecció que produirà en la zona


Andrés Ripoll, Santiago Ronda i Verónica López han comparegut públicament per a explicar a la ciutadania la postura de l’Equip de Govern enfront de les obres de modificació i ampliació de la bocana del Portet de l’Olla. Una postura totalment en contra de la que ja al març del 2008 va informar de forma desfavorable per les conseqüències negatives i greu afecció que les dites obres produiran en la zona, destruint l’enclavament de roca volcànica sobre el qual s’assenta el port i la Cala del Soio. A més, l’alcalde, ha explicat que “des de l’Equip de Govern estem treballant per a declarar la zona del Portet de l’Olla Paratge Natural Municipal, ja que es tracta d’un punt geogràficament especial perquè només hi ha tres assentaments volcànics en tota la Comunitat Valenciana i este n’és un”.
L’alcalde ha aclarit que “des que ens vam assabentar la setmana passada de l’inici de les obres, sense cap tipus de comunicació oficial, sinó per casualitat, estem intentant resoldre la situació. Estudiarem jurídicament l’expedient per a intentar almenys paralitzar les obres mentres fem més gestions de cara a salvar eixe enclavament únic que tenim”.
Per la seua banda, l’edil d’Infraestructures, Santiago Ronda ha concretat que “va ser en el passat mes de maig quan iniciem el procés per a la declaració de Paratge Natural Protegit al Portet i la Cala del Soio. Procés de què vam donar compte a Conselleria i a Costes. Ara, per a la nostra sorpresa, des de la Conselleria es tramita una llicència d’obra en este lloc”. “Les obres comporten la destrucció de l’erupció volcànica existent. L’impacte ambiental que es va a produir si es duen a terme les obres serà molt fortes i nosaltres intentarem per tots els mitjans protegir la zona impedint que es duguen a terme les obres”, ha afegit Ronda.
Finalment ha sigut la regidor d’Urbanisme, Verónica López la que hi ha detallat els passos seguits per l’expedient i les accions que l’Ajuntament emprendrà perquè es paralitzen les dites obres. Segons les dades aportades per López, “l’expedient va donar inici al desembre del 2007 quan la concessionària del port sol·licita un canvi en la ubicació de la bocana. Al març del 2008 se sol·licita informe l’Ajuntament d’Altea; informe que remetem un mes després aclarint perquè es va a informar desfavorablement eixe assumpte. L’Ajuntament d’Altea, des del principi d’esta tramitació s’ha mostrat en contra del canvi per una sèrie de motius diversos. Els tècnics i l’Equip de Govern han considerat sempre que eixe canvi perjudicava greument la Cala del Soio, l’actual emplaçament i la situació dels banyistes, que defendrem fins al final de les conseqüències. Hi havia una sèrie de coses que no s’arribaven a justificar com l’estudi de la dinàmica litoral, els accessos, etc, i donada la greu afecció informàvem desfavorablement la situació”.
Al que López afig, “existix també un primer informe de la Direcció Provincial de Costes amb el mateix pronunciament destacant que l’espai té un valor a protegir. No es torna a mencionar en l’autorització de la Direcció General de Costes absolutament cap nou informe fins al 2010. Este Ajuntament no rep la notificació d’eixa autorització que atorga la Direcció General de Costes i d’una manera poc usual per a una administració ens assabentem que eixa autorització, a pesar de l’informe negatiu de l’Ajuntament d’Altea, estava concedida i que s’anaven a iniciar les obres en breu. En eixe moment activem totes les alarmes i comencem a demanar tota la informació. L’alcalde es posa en contacte amb el director general de Ports perquè ens explique la situació, ja manifestant-li el frontal enfrontament que existirà perquè l’Ajuntament estarà amb els veïns de la zona, els banyistes i en contra del canvi d’ubicació de la bocana”.
“Des que l’Ajuntament informa desfavorablement l’expedient, la Direcció General de Costes no torna a posar-se en contacte amb l’Ajuntament fins a este dilluns que els seus representants vénen fins a l’Ajuntament i demanen a la seua direcció que ens envien per fax la resolució. La notificació no s’ha produït i l’única cosa que existix és un fax amb l’autorització”, ha continuat explicant la regidora.
A més, la responsable municipal d’urbanisme ha qualificat com a despropòsit les obres, tenint en compte que la mateixa Conselleria d’Infraestructures executarà les obres del Corredor Verd. Una acció emmarcada en l’Estratègia Territorial de la Comunitat on s’aposta per les rutes verdes i una sèrie de mesures que poden beneficiar el nostre entorn. “Però una vegada més veiem que esta Estratègia Territorial és un paper mullat, impossible de portar a la pràctica quan amb una mà firmen resolucions per a protegir l’entorn i el paisatge i al mateix temps, amb l’altra mà, estan firmant autoritzacions per a destruir espais tan emblemàtics com la nostra Cala del Soio”, ha declarat López.
La regidora socialista ha avançat que “els tràmits que s’ha de seguir són la incoació al Jutjat de mesures cautelars per a paralitzar cautelarment el contingut d’esta autorització pels greus i irreparables perjuís que pot suposar qualsevol actuació en este espai geològic, fins que es dicte la sentència”. Accions entre les que no es descarta la realització de mobilitzacions ciutadanes.


 

Pin It on Pinterest