Select Page

“Mites i llegendes: realitat, història i fantasia” a Altea del 25 al 27 de novembre


La Universitat d’Alacant ha triat Altea com a seu per a celebrar el IV Curs de Cultura Popular que tindrà lloc del 25 al 27 de novembre davall la coordinació de l’alteà i professor de Filologia Joan Borja. La presentació del curs, que ha tingut lloc a l’hotel Cap Negret, empresa col·laboradora en l’esdeveniment, ha estat presidida per l’alcalde d’Altea, Andrés Ripoll, el qual ha estat acompanyat per l’edil de Cultura, Miquel Zaragoza i el propi Joan Borja.
Des de Cultura, Zaragoza ha puntualitzat que l’Ajuntament col·laborarà amb el curs a través de diverses àrees municipals, “com la Biblioteca Pública Municipal que obri les seues portes i posa a disposició el seu personal per a facilitar un desenvolupament òptim del curs. També les instal·lacions de Palau Altea tindran presència en el curs ja que el 25 de novembre a les 20:30h tindrà lloc l’actuació de Pepe Gimeno -Botifarra- i finalment serà Ràdio Altea, amb un dels programes de més èxit de la graella, Café Moncau, qui emeta el programa el dia 26 en directe des de Palau Altea”.
A més, l’edil de Cultura, Comerç i Turisme ha agraït públicament a l’hotel Cap Negret l’oferta de preus accessibles als alumnes del curs durant la seua estada a Altea; així com ha donat les gràcies també a Joan Borja per comptar amb Altea per a desenvolupar el projecte.
Per la seua banda, Joan Borja, coordinador d’este Curs de Cultura Popular ha explicat els detalls del mateix, com ara que es tracta d’una nova edició del Curs de Cultura Popular que, amb caràcter biennal, es convoca des de 2004 amb la implicació de diferents universitats i institucions.
Durant la seua intervenció Borja ha manifestat una satisfacció personal pel fet que el curs tinga lloc a Altea per diverses raons, entre elles que Altea és el bressol de l’escriptor valencià Francesc Martínez i Martínez l’etnopoetòleg més importants de la Comunitat Valenciana dins de la primer mitat del S. XX; perquè l’Ajuntament recolza este tipus d’iniciatives com ja es va demostrar en el curs Carmelina Sánchez-Cutillas “Matèria de Memòria” i, finalment, perquè Altea té les infraestructures adequades, com són la Casa de Cultura o Palau Altea en el cas que el nombre d’inscrits siga quantiós. De moment, segons les dades oferides pel responsable del curs el nombre d’alumnes matriculats és de 75.
Quant a la temàtica del curs, el tema és “mites i llegendes: realitat, història i fantasia”. Joan Borja ha comentat que “es tracta d’una temàtica que queda ben resumida en el tríptic que s’ha editat, perquè si mirem amb deteniment la cúpula veiem que sense donar-nos compte hi ha una quotidianitat ignorada i que són les escates de rèptils, peixos… Hi ha un referent de l’imaginari compartit pels alteans i valencians; a més que la cúpula és la icona de l’Església, que complix 100 anys des de la seua benedicció i que també condiciona en part el contingut del Curs de Cultura Popular. Un altre centenari que celebrarem serà el del naixement d’Enric Valor en 2011 i que ara fa 10 anys que va morir. Escriptor de l’any declarat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, a més del 600 aniversari de les predicacions de Sant Vicent Ferrer per la comarca, que marcarà la ruta prevista per al dia 27”.
Joan Borja ha remarcat el prestigi internacional dels ponents del Curs, com són Carmen Oriol Carazo, Caterina Valriu, Tomàs Vibot Railakari, Ángel Vergés Gifra, Mónica Sales i Emili Samper, Joan Armengué, Jaume Blanc, Rafael Beltrán i Víctor Gómez Llabrado. A més de la col·laboració dels tertulians de Café Moncau i de l’historiador local, Juanvi Martín, el qual oferirà una ruta literària pel centre històric d’Altea el divendres 26.
Joan Borja conclou la seua intervenció apostant per “el fet que un poble reconciliat amb la pròpia història i la pròpia imaginació és segurament un poble més ric, més humà, més savi i en definitiva un poc més poble, sent este és l’objectiu del curs.”
I ha tancat el torn d’intervencions l’alcalde, qui ha expressat una gran satisfacció per estar presentant un curs d’este calat en el municipi. “És una satisfacció presentar cursos com este en què els nostres referents culturals i històrics s’unixen per a ser mostrats a un públic entusiasta de rebre esta formació complementària o per a aquelles persones que desitgen assistir”, ha indicat Andrés Ripoll.
“És necessari i quasi obligatori que la cadena de transmissió de la cultura tradicional, les vivències dels nostres majors, no es perden ja que formen part de les nostres vivències i arrels”, ha apuntat l’alcalde, qui ha agraït, en nom de l’Ajuntament d’Altea, a la Universitat d’Alacant l’haver comptat amb Altea per a portar a terme el curs i li desitge que siga un èxit rotund de participació. El primer edil alteà ha oferit la col·laboració del consistori en projectes culturals i educatius d’estes característiques.
La inscripció s’haurà de formalitzar en: http://www.ua.es/dfc/cursos/2010_11/cultpopular.html


 


 

Pin It on Pinterest