Select Page

La Universitat d’Alacant ha organitzat un curs homenatge a l’escriptora Carmelina Sánchez Cutillas i ha triat Altea per a impartir-lo. Esdeveniment cultural, que tindrà lloc durant els dies 23 i 24 d’abril i 7 i 8 de maig i que compta amb el suport municipal. Davall el títol “Carmelina Sánchez-Cutillas: Matèria de Memòria” es reuniran literaris i acadèmics de reconegut prestigi que posaran en relleu els seus coneixements; així ho han donat a conéixer l’edil de Cultura, Miquel Zaragoza i Joan Borja, integrant del comité organitzador.


Com ha recordat el responsable municipal de Cultura, “Carmelina Sánchez-Cutillas era néta de l’historiador alteà Francesc Martínez i Martínez i la seua obra comprén tant estudis d’història i literatura medieval, com a poesia i narrativa. Faceta esta última en què crea la seua obra més famosa, Matèria de Bretanya, guardonada amb el premi Andròmines de narrativa en 1975. Obra més sorprenent del panorama literari valencià del seu temps i ambientada a Altea”.


Una vegada més Zaragoza ha posat en relleu les distintes activitats que des del departament de Cultura es realitzaran per a homenatjar la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas com, per exemple, una exposició de les seues obres publicades o les rutes literàries dirigides per l’historiador alteà Juanvi Martín en les que s’han recorregut distints punts de la vila que Carmelina descriu minuciosament en la seua obra Matèria de Bretanya. “Ara ens adherim a una iniciativa que pretén recordar i mantindre en la nostra memòria la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas. Parlem del curs que donarà inici el pròxim 25 d’abril a la Casa de Cultura i que arriba de la mà de la Universitat d’Alacant”, ha afegit l’edil de Cultura.


Dels detalls del curs ha parlat el professor Joan Borja, un dels coordinadors del projecte. Borja ha iniciat la seua exposició donant lectura al primer passatge de l’obra Matèria de Bretanya en el que Carmelina Sánchez-Cutillas descriu el paisatge que envolta Altea. Després de la citació, Borja ha comentat “els paisatges, els pobles, els espais… quan són literalitzats adquirixen un plus de càrrega semàntica; vull dir que en el cas d’Altea, amb Carmelina, el poble és més poble i la comarca és més comarca. Amb açò vull dir que per als alteans ha de ser un luxe tindre una tradició literària que s’inicia amb el iaio de Carmelina, però que crec toca la cima amb l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas”.


Durant la seua intervenció, Joan Borja ha explicat que “este curs no és una iniciativa aïllada de la Universitat d’Alacant, sinó que significa la continuïtat d’un cicle d’estudis sobre escriptors contemporanis, que han fet la seua obra durant la postguerra i els últims anys del segle XX i que va tindre inici amb un monogràfic sobre Jordi Valor i Serra, que va tindre continuïtat amb un monogràfic sobre Bernat Capó i que havia de tindre continuïtat, ara fa un any, en un curs homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas, amb tan mala sort que va morir i ens va paréixer inoportú en eixe moment portar a terme un curs homenatge. Deixem que passara un temps prudencial i ara sí que farem un monogràfic com a homenatge a l’obra i a la persona de Carmelina”.


“Des de la filologia pensem que els homenatges s’han de fer per la via de l’estudi. Açò serà una cita acadèmica on vindran especialistes a parlar, des de diverses perspectives, sobre l’obra de Carmelina i també un homenatge des de la divulgació del coneixement”, hi ha assenyalat Borja.


Joan Borja insistix en el fet que el curs té un contingut acadèmic, ha sigut reconegut com a activitat vàlida per al reconeixement de crèdits de lliure elecció en la Universitat d’Alacant.


El curs compta amb el suport institucional com és l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, que és l’entitat organitzadora; el Departament de Filologia Catalana de la UA; el Vicerectorat d’Extensió Universitària; el Secretariat de Promoció del Valencià; la Facultat de Filosofia i Lletres; la Facultat d’Educació; Ràdio Altea i l’Ajuntament d’Altea.


Programa del curs


Divendres 23 abril
15:30h Recepció i repartiment de materials
16:00h Acte d’inauguració.
17:00h Enric Balaguer: “Aproximació a l’obra de Carmelina Sánchez-Cutillas”
18:30h Vicent Salvador: “Estratègies discursives en l’escriptura literària de Carmelina Sánchez-cutillas”.
20:00h Anna Esteve: “Matèria de Bretanya en la literatura autobiogràfica contemporània”.


Dissabte 24 d’abril
9:00h Joan Borja: “Carmelina Sánchez-Cutillas: Literatura i memòria”.
10:30-14:00h Ruta literària amb Juanvi Martín Devesa.


Divendres 7 de maig
16:00h Taula Redona: “Café Moncau”. Programa monogràfic de Ràdio Altea, en directe, sobre l’obra i vida de Carmelina Sánchez-Cutillas. Amb Joan Borja, Patricia Alberola, Antoni Ripoll, Diego Zaragozí i Paqui Aznar.
17:30h Lluís Alpera: “Carmelina Sánchez-Cutillas: Semblança i obra poètica”.
18:45h Víctor G. Llaurat: “Carmelina Sánchez-Cutillas en el context de les lletres valencianes contemporànies”.
20:00h Vicent Beltrán: “La parla d’Altea i el registre literari de Carmelina Sánchez-Cutillas”.
21:15h Projecció audiovisual : “Els dies d’ahir. L’Altea literària de Carmelina Sánchez-Cutillas”. Al final de la projecció se servirà un vi d’honor.


Dissabte 8 de maig
9:00h Joaquín Espinós: “Matèria de Bretanya o el paradis perdut de la infància”.
10:30h Jorge Colomina: “El model de la llengua literària en Carmelina Sánchez-Cutillas.
12:00h M. Ángels Francés: “Carmelina Sánchez-Cutillas: una dona rebel”
13:30 Clausura.


El preu del curs és de 30€. Seran unes 120 les places disponibles i com ha puntualitzat Joan Borja, “sempre que hagen places disponibles, qualsevol alteà que desitge disfrutar d’algunes de les activitats previstes podrà fer-ho lliurement i de forma gratuïta”.

Pin It on Pinterest