Select Page

Dimecres 21 de febrer a les 20.00 h a la Casa de Cultura.

 El pròxim dimecres 21 de febrer tindrà lloc a Altea la conferència “Valencià: Emergència Lingüística” a càrrec de l’escriptor i filòsof Xavier Serra. Una conferència organitzada per la Plataforma per la Llengua amb la col·laboració de la Regidoria de Normalització Lingüística.

Com explica la regidora d’àrea, Xelo González, aquesta activitat forma part d’un cicle de xarrades sota el títol “Valencià: Emergència Lingüística”, que ha passat ja per poblacions com Alcoi, Castelló de la Plana, Castelló de la Ribera, Vila-real, Vinaròs, el Campello, Algemesí, Ontinyent i València. Les conferències són a càrrec de Xavier Serra, prestigiós escriptor i filòsof de Sueca.

La situació de la qual s’anomena com a “emergència lingüística” es fonamenta en les darreres enquestes fetes públiques, i especialment per la minva del percentatge de parlants habituals de la nostra llengua. Es pot afirmar que l’ús del valencià, en situacions de parla especialment, s’ha reduït a tots els territoris del domini lingüístic.

El professor Serra explica que “la situació d’Emergència lingüística no és únicament pròpia dels valencians, sinó que milers de parlants de llengües del món pateixen el mateix fenomen”. Presenta els exemples del còrnic (la llengua de Cornualla, a la Gran Bretanya) o de l’hebreu, a Israel, que s’han recuperat com a idiomes contemporanis, per la voluntat dels parlants. Igualment, es farà referència al jiddisch, llengua dels jueus d’origen alemany i d’Europa oriental, que tenen fins i tot un Premi Nobel de Literatura, Isaac Bashevis Singer, i tenien també diaris i teatres en jiddisch a Nova York. Ara el jiddisch és una llengua poc parlada.

L’ONG del valencià considera que l’actitud de la ciutadania és determinant per revertir la tendència a la reducció de l’ús de la llengua pròpia. Per això, en els actes sobre l’emergència lingüística, es proposen algunes actituds quotidianes, per reivindicar l’ús del valencià en el dia a dia. Entre aquestes actituds es troben: parlar en valencià, siga quina siga la llengua de l’interlocutor; triar productes i serveis en valencià, com per exemple bancaris, de telefonia, o pàgines web; i presentar reclamacions o queixes, defensant el dret de viure en valencià, quan ens troben en casos de discriminació lingüística.

La responsable municipal de Normalització Lingüística convida a alteans i alteanes a gaudir de la xarrada i recorda que serà el pròxim dimecres 21 de febrer a la Casa de Cultura a partir de les 20 h.

Pin It on Pinterest