Select Page

Ajuntament i IES Bellaguarda col·laboren en la celebració del Dia d’Europa.

Hui al matí, les autoritats municipals i l’alumnat que participa en el projecte europeu Escoles Ambaixadores, de l’IES Bellaguarda, han fet lectura d’un manifest pel Dia d’Europa, 9 de maig, a la plaça de l’Ajuntament. A continuació, el mateix alumnat ha explicat als presents la història de la Unió Europea a través de panells.

Amb la lectura d’una primera part del manifest, a càrrec de l’edil de Projectes Europeus, Maria A. Laviós, a les 10 del matí a la plaça de l’Ajuntament, ha iniciat la celebració a Altea del Dia d’Europa. Dia en què es commemora la signatura del tractat constitutiu de l’actual UE. Una celebració en què s’ha reivindicat la importància de pertànyer a la UE, participar de les institucions i promulgar els valors.

“La integració Europea ha permès als ciutadans gaudir de la pau, estabilitat i prosperitat durant més de 6 dècades. La UE és un projecte comú que ha aconseguit superar les diferències i unir els països del continent al voltant d’uns valors compartits com la democràcia, la solidaritat, la llibertat i el respecte als drets humans”; comença dient la responsable municipal de Projectes Europeus.

Laviós ha assenyalat que “Altea és una ciutat europea que es caracteritza per tenir una gran diversitat cultural, gràcies a la presència d’una àmplia comunitat de residents internacionals que contribueixen notablement a la vida social i econòmica de la ciutat, aportant la seua riquesa cultural i la seua experiència en diferents àmbits”.

Alhora, Laviós ha ressaltat que Altea compta amb una gran activitat que contribueix a construir el projecte europeu gràcies a l’oficina de Projectes Europeus, EuroAltea. “Des d´esta oficina s´està participant en diferents propostes centrades en diferents àmbits i temàtiques com la cura pel medi ambient, la cohesió social, la transició digital, l´esport, la participació i la cultura, entre altres qüestions que ens preocupen a les diferents ciutats europees”.

En el transcurs de la seua intervenció, Maria A. Laviós ha citat aquells programes europeus en què ha participat la societat alteana i associacions, com URBACT i Volunteu que fomenten el voluntariat a nivell europeu; el projecte EnEnWomen que dóna resposta a la crisi humana i social relacionada amb la pandèmia i que pretén explorar-ne els efectes sobre els drets fonamentals amb especial atenció sobre el grup vulnerable de les dones i la violència de gènere i CoregreenEu, entre d’altres, en què es desenvolupen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

“En totes les nostres propostes la joventut té un paper fonamental i intentem donar veu als joves i fomentar el debat entre ells. Un sector que ha estat especialment afectat per la COVID-19. Gràcies a EuroAltea, els joves de la nostra localitat tenen l’oportunitat de participar en projectes com Erasmus+, projecte que promou la mobilitat i permet als joves conèixer altres cultures i aprendre altres idiomes. Després de 6 anys de feina, més de 150 joves alteans han participat en estes mobilitats i cursos de formació a Europa. EuroAltea és una eina clau per a la promoció de la nostra ciutat a nivell europeu”, ha declarat l’edil, que ha afirmat que “Altea s’ha convertit en una ciutat de referència i bones pràctiques que ha permès a la localitat destacar i apropar Europa a la ciutadania. L’Euromunicipalisme és una realitat que ens afecta a tots i vosaltres alumnes de l’IES Bellaguarda sabeu molt bé del que estem parlant perquè heu tingut l’oportunitat d’estar a Brussel·les i participar-hi de primera mà”.

Mari Laviós ha conclòs agraint a l’IES Bellaguarda i al seu alumnat la participació en projectes europeus i els ha titllat de “part fonamental del present i del futur d’Altea. Des de l’Ajuntament d’Altea continuarem treballant per apropar Europa al nostre municipi perquè Europa som tots i totes”.

Després de la intervenció de Laviós, la directora de l’IES Bellaguarda, Maria José Llorca, ha sigut l’encarregada de fer lectura d’una segona part del manifest, concretament la que parla del projecte d’Europa i del “compromís de l’IES a participar en la construcció de una Europa unida i pròspera”.

Llorca ha recordat que el 9 de maig del 1950 el ministre francès d’Afers Estrangers Robert Schumann proclamava en un discurs la voluntat de la cooperació i la pau entre França i Alemanya com a nucli del projecte europeu que inclou tots els països democràtics europeus. “Dos enemics irreconciliables que havien provocat milions de morts al llarg del món i que han fet que durant 73 anys no s’hagen produït més guerres. 70 anys de camí en pau, solidaritat, educació i respecte entre països de cultures diferents, però identificats com a la Unió Europea”.

“En un dia tan important com este, el paper de les Escoles Ambaixadors de la UE és fonamental en l’educació i la formació dels ciutadans del futur. Els joves són els principals actors del canvi i poden fer un paper clau en la construcció d’una societat més justa i sostenible”. Ha conclòs Maria José Llorca.

Després de la lectura del manifest, els presents han pogut recórrer l’ampli cercle de panells explicatius de la constitució de la UE. Un recorregut guiat pel mateix alumnat participant al projecte d’Escoles Ambaixadores.

Pin It on Pinterest