Select Page

El dissabte 1 d’abril tindrà lloc el galà sopar de lliurament de premis.

Els diferents jurats de les tres modalitats objecte de concurs als “VII Premis Altea de Literatura Investigació” han tingut l’oportunitat d’estudiar, analitzar i valorar un total de 133 originals participants a l’edició d’este any, una de les de més concurrència, amb 13 obres presentades al Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez; 42, al Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil i 78 al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa.

La resolució dels premis tindrà lloc al tradicional sopar de gala a l’Espai Mirador del Palau Altea Centre d’Arts, este proper dissabte 1 d’abril, a partir de les 20:00h. Per això, els diferents jurats han comunicat ja a l’organització la selecció de les obres que s’han situat com a finalistes en eta setena edició dels Premis Altea de Literatura i Investigació.

En el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, dotat amb 3.000€, Irene Ballester Buigues -Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert-, Jordi Julià Garriga -guanyador de l’anterior edició- i Josep Martínez Pérez -Acadèmia Valenciana de la Llengua- han seleccionat com a obres finalistes un rigorós estudi sobre arquitectures porticades valencianes (llotges, porxos i riuraus) i una investigació innovadora que tracta temes d’espiritualitat i de religiositat femenina al segle XVIII mitjançant la reconstrucció de la vida d’una monja: sor Josefa de Orduña i Jesús.

El jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, amb 4.000€ de dotació, està integrat en esta setena edició per Mari Àngels Francés Díez -Acadèmia Valenciana de la Llengua-, Dari Escandell Maestre -Universitat d’Alacant- i Silvestre Vilaplana i Barnés -guanyador de l’anterior edició. Jurat que ha seleccionat com a obres finalistes una novel·la juvenil plena d’aventures amb una protagonista intrèpida que no dubtarà a submergir-se en un món de fantasia a terres llunyanes; una novel·la breu amb una trama de misteri i intertextualitat literària i musical, protagonitzada per una jove que busca la seua identitat i una novel·la històrica amb les aventures d’un grup de joves camí de la maduresa, amb un misteri per descobrir.

Per la seua banda, el jurat del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, dotat amb 5.000€ per la Fundació Caixaltea, està integrat per Modest Barrera Aymerich -autor guanyador de l’anterior edició-, Enric Balaguer Pascual – Universitat d’Alacant- i Àngels Gregori Parra -Acadèmia Valenciana de la Llengua-, que hauran d’escollir l’obra guanyadora entre una novel·la centrada en el grup musical ABBA on s’escenifiquen eficaçment els mitjans de relació virtuals, la seua força i eficàcia, així com els seus equívocs i falsedats; un llibre de memòries que evoca, amb textos i fotografies, la infància i l’adolescència del protagonista a l’Elx dels anys seixanta i setanta del segle XX i en tercer lloc, una novel·la amb escenari italià que tracta subtilment les relacions humanes a través de els mitjans de comunicació actuals: xarxes socials, correus electrònics, pàgines de contacte, etc.

La gala dels VII Premis Altea de Literatura i Investigació serà conduïda este any per la cèlebre i popular periodista i presentadora de RNE i TVE Mamen Asencio, originària d’Altea. On no hi haurà cap novetat, és clar, és al grup musical que amenitzarà l’espectacle. Com cada any, des de la primera edició dels Premis Altea, un dels atractius màxims del sopar de gala d’estos guardons serà la banda sonora d’esdeveniment, interpretada en directe pels músics de l’Orquestra Blava; una formació a cavall entre les antigues orquestres de jazz i les bigbands actuals, que beu d’una tradició musical autòctona que s’origina al repertori i les partitures afortunadament conservades de la mítica Orquestra Blava.

L’únic dels premis que no ofereix cap possibilitat de sorpresa, intriga o incertesa és el Premi Estela d’Honor, en reconeixement a la memòria d’una personalitat rellevant en l’àmbit de la literatura, l’art o el coneixement. A l’edició d’enguany els Premis Altea homenatjaran, amb la concessió d’este premi, la memòria i el llegat creatiu de l’escriptor i periodista Antoni Beneyto Mestre, Toni Mestre. En este sentit, segons l’organització, la vida i l’obra d’este poeta, prosista, locutor i periodista d’origen alteà serà un dels fils conductors de la gala.

 

Pin It on Pinterest