Select Page

La vuitena edició de Premis Altea de Literatura i Investigació ja té finalistes amb una participació rècord de 136 originals.

Els Premis Altea de Literatura i Investigació escalfen motors. El municipi es prepara per celebrar, el proper dissabte 23 de març —com sempre, la vigília del Diumenge de Rams—, el tradicional sopar de gala en què es donaran a conèixer les autores i els autors guardonats a les diferents seccions objecte de concurs ; així com es lliurarà el premi “Estela d’Honor” a la memòria de Francisco Pérez Devesa, “El Mestre Francisco”, per la seua contribució a la tradició musical d’Altea.

Amb 136 originals participants, 10 al Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez; 43, al Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil i 83 al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, el certamen literari alteà s’ha consolidat en els darrers anys com un dels més concorreguts de les lletres valencianes contemporànies. No en va, el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas, amb 83 obres presentades, ha aconseguit situar-se com el de major participació entre tots els premis de novel·la convocats al si del circuit editorial valencià.

L’únic premi en què no hi haurà intrigues durant la gala de dissabte és el Premi Estela d’Honor. L’organització dels Premis Altea acaba de fer públic que, a l’edició de 2024, el reconeixement honorífic del Premi Estela d’Honor recaurà a la figura —la vida, l’obra i la memòria— de l’enyorat músic alteà Francisco Pérez Devesa, el Mestre Francisco.

Un premi, el Premi Estela d’Honor, que va ser concebut al seu dia, precisament, per reconèixer i honrar la memòria d’alteanes i alteans que, ja desapareguts, han destacat i sobresortit vital i professionalment en l’àmbit de la literatura, de l’art, de la creativitat o de la investigació. Consisteix en una reproducció a escala de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella, on convergeix un triple simbolisme: el de la història i el patrimoni cultural alteans, el de la facultat dignificadora de la memòria humana, i el del valor i el reconeixement de l’honor pòstum.

Francisco Pérez Devesa, “El Mestre Francisco”

Fill del primer director que va tenir la Societat Filharmònica Alteanense quan es va constituir formalment com a tal, José Pérez Albiñana, el Mestre de la Música, l’ara recordat i homenatjat Francisco Pérez Devesa va néixer a Altea el 7 de setembre de 1920 i va morir, també a Altea , el 20 de gener de 1991. Popularment conegut com el Mestre Francisco, Francisco Pérez Devesa va ser músic, director i compositor. Va escriure la música de les pel·lícules L’estàtua, Honorables pocavergonyes i Tancat per assassinat, i també va compondre nombrosos pasdobles festius o de concert per a banda, entre els quals destaquen Borja Lloret, Don Cayo, La Vila del Pi, Racó d’Albir, Boronat, Mercat Noi, L’oncle Diego, Joaquín Sala, Festeretcalpí o Benjamí Palència. I, a més, va ser director de les bandes de música d’Altea, Calp i L’Alfàs del Pi.

Francisco Pérez Devesa, autor de nombroses i reconegudes obres, és també autor del pasdoble “Ida y vuelta”, que amb el temps s’ha erigit espontàniament en un veritable himne popular de les festes de “Moros i Cristians” d’Altea i és interpretat conjuntament per totes les bandes participants en finalitzar el Pregó de Festes.

Finalistes de Premis Altea 2024

La resolució dels premis tindrà lloc al tradicional sopar de gala a l’Espai Mirador de Palau Altea Centre d’Arts, este proper dissabte 23 de març, a partir de les 20:00 h. Per això, els diferents jurats han comunicat ja a l’organització la selecció de les obres que s’han situat com a finalistes en esta vuitena edició dels Premis Altea de Literatura i Investigació.

En el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació, dotat amb 3.000€, Miguel del Rei Aynat, guanyador de l’anterior edició; Maribel Guardiola Savall, Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, i Josep Martines Peres, Acadèmia Valenciana de la Llengua, han seleccionat com a obres finalistes: a) una aportació molt sòlida a la recollida, coneixement i difusió del patrimoni literari popular de Tàrbena, Marina Baixa; b) un viatge, ric en dades i en passió, al voltant de la pilota valenciana com a peça fonamental de la cultura valenciana; i c) una anàlisi metòdica de l’impacte que el genial Ausiàs March va tenir a la cultura catalana i valenciana del segle XIX.

El Jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, amb 4.000€ de dotació, està integrat en esta vuitena edició per David Boteller Mas, guanyador de l’edició anterior; Anna Esteve Guillén, Universitat d’Alacant i Àngels Gregori Parra, Acadèmia Valenciana de la Llengua. Ha seleccionat com a obres finalistes: a) una novel·la amb forta presència del gènere epistolar que remet a una història real ambientada a la guerra civil; b) una novel·la breu amb una trama sentimental, protagonitzada per una jove que busca la seua identitat; i c) una novel·la històrica ambientada en terres valencianes i protagonitzada per un jove camí de la maduresa.

Per la seua banda, el Jurat del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novella i Prosa Creativa, dotat amb 5.000€ per la Fundació Caixaltea, està integrat per Enric Balaguer Pascual, Universitat d’Alacant; Carme Manuel Cuenca, Acadèmia Valenciana de la Llengua i Xavier Mínguez López, autor guanyador de l’edició anterior. Haurà de triar l’obra guanyadora entre: a) una novel·la ambientada els primers anys de la postguerra espanyola que retrata la dura realitat d’uns personatges que arrosseguen un passat tèrbol de traïcions i enganys; b) una novel·la històrica ambientada al segle XIV en un llòbrec monestir entre muntanyes on ocorren fets inexplicables; i c) un relat intimista en què una dona ha de trencar amb el seu passat ple de fantasmes, silencis i solituds per retrobar-se amb si mateixa.

Pin It on Pinterest