Select Page

A mig dia d’e hui, els jardins de Palau Altea s’han convertit en el punt de trobada de desenes de persones que no s’han volgut perdre l’homenatge dedicat a les víctimes de l’Holocaust en general i especialment als tres homes alteans i un matrimoni que van ser víctimes del règim Nazi. Un acte commemoratiu organitzat per la regidoria de Participació Ciutadana on també s’ha inaugurat l’escultura “In Memoriam” dedicada a les víctimes de l’Holocaust.

Al voltant de les 12 del mig dia començava un senzill però entranyable acte commemoratiu en què ha estat present la Corporació Municipal, amb l’alcalde Jaume Llinares al capdavant; els familiars de les víctimes alteanes de l’Holocaust, Jaume Lloret Perelló, Manuel Nadal Pascual i Juan López Ripoll, els tres nascuts a Altea i deportats als camps de concentració i del matrimoni format per Miguel Giner Giner i Dolores Llopis Benimeli, que van salvar la vida de centenars de jueus que fugien de la barbàrie nazi; estudiants dels IES Altaya i Bellaguarda, partícip aquest darrer del projecte europeu Escoles Ambaixadores; Ángel González, president de la Coordinadora d’Associacions de Memòria Històrica i desenes d’alteans que han volgut ser presents en este Dia Internacional a la Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

Com ha recordat la responsable municipal de Participació Ciutadana, Maria A. Laviós durant la seua intervenció, el 27 de gener es commemora l’alliberament el 1945 per les tropes soviètiques del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau. Esta data va ser oficialment proclamada, al novembre de 2005, Dia Internacional a la Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

Com ha explicat Maria A. Laviós “hem descobert l’escultura en què Mario Romero i Ana Maya han plasmat el sentiment de la barbàrie de l’extermini, però també l’esperança que gràcies a la tasca del matrimoni de Dolores i Miguel que van estar a la duana entre Espanya i França i van ajudar molts jueus que no fossen descoberts i acabessen sent deportats de nou als camps de concentració i morts. Van posar en perill la seua vida i este acte també els hi volíem dedicar”. “Altea i la societat alteana els devia a les víctimes el reconeixement públic que hem volgut plasmar a l’escultura”; ha assenyalat Laviós.

L´edil de Participació Ciutadana ha agraït la presència de l´alumnat dels dos IES alteans, els quals han intervingut en la lectura del manifest i també a tota la Corporació Municipal d´Altea; a més de tots els presents. “Estic molt contenta de veure la presència concorreguda de gent en este homenatge i a partir d’ara tots aquells que visitin Altea podran conèixer les vivències que van patir els tres veïns deportats d’Altea i també l’acte heroic del matrimoni format per Dolores i Miguel”; ha afirmat Maria A. Laviós, que ha reivindicat la feina conjunta de la societat contra la intolerància i la construcció d’una societat democràtica; “és imprescindible el treball plenament col·laboratiu dels diferents governs i de tota la ciutadania, així com l´impuls d´actuacions dirigides a la sensibilització i la conscienciació ciutadana sobre l´Holocaust i a la necessitat de participar tots i totes en la construcció d´una societat democràtica”.

L’acte, amenitzat amb música de violí en directe, ha conclòs amb el dipòsit de roses per part dels participants en la lectura del manifest i els familiars de les víctimes davant de l’escultura que els recordarà per sempre.

Manifest pel Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l’Holocaust a: https://www.fvmp.es/manifiesto-dia-del-holocausto-27-de-enero/

 

Pin It on Pinterest