Select Page

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyades de l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, han homenatjat al Palau Altea          a 18 persones de les comarques de la Marina Alta i la Marina Baixa, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics.

Les conselleres Oltra i Pérez Garijo han lliurat a representants dels ajuntaments de diferents localitats d’ambdues comarques els ‘Taulells de la Memòria’ corresponents al projecte ‘Construint Memòria’, que se situaran a llocs visibles d’aquests municipis. La cerimònia també ha comptat amb la presència d’alcaldes i alcaldesses dels diferents municipis, familiars de les víctimes i entitats memorialistes.

Pérez Garijo ha destacat que amb l’acte de hui “assolim les 262 rajoles lliurades als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i les valencianes que van patir aquell horror; i ho fem 76 anys després de l’alliberament d’uns camps d’on la majoria no va poder sortir mai”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat “haver d’esperar tota una vida, 76 anys, perquè reben aquest reconeixement en què cap de les víctimes ha pogut estar present”.

En paraules de la consellera Pérez Garijo: “Han sigut massa anys de silenci forçós i oblit premeditat; perquè sempre que parlem de reparació i reivindicació de la memòria, arribem tard”.

“Per a Altea és un orgull celebrar aquest important acte, un reconeixement a aqueixes persones de les nostres comarques que van viure la barbàrie de l’holocaust. Una manera de mantindre sempre viva la seua memòria”, ha comentat l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares.

Per part seua, la regidora de Participació Ciutadana, Maria A *Lavios ha recalcat que “és imprescindible i de justícia realitzar aquest tipus d’actes, per a mai oblidar el que es va viure i que no torne a repetir-se”.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo s’ha referit a l’últim supervivent que va morir fa dos anys i mig, un mes abans de fer els 100 anys, Francisco Aura, a més de pronunciar el nom de totes les víctimes homenatjades de les comarques de la Marina Alta i la Marina Baixa “de les quals només deu van poder gaudir de nou de la llibertat i huit van morir en aquell infern”, ha lamentat.

La consellera de Qualitat Democràtica ha posat l’exemple de Lorenzo Doménech, que “va morir el mateix dia que va arribar al camp de Dachau”.

Justícia a la memòria de les víctimes

La consellera de Qualitat Democràtica ha recordat que allò no eren simples camps de concentració, “eren camps dedicats específicament a l’extermini”, com el d’Auschwitz, on les víctimes anaven directes des del tren a la cambra de gas; “només així s’explica aquesta taxa de mortalitat”.

“El règim nazi va representar el terror total i els camps de concentració i extermini van ser la culminació d’un sistema basat en l’explotació i l’eliminació de grups humans sencers, una indústria de la mort que es va estendre a milers de dependències com Mauthausen o Gusen”, ha manifestat Pérez Garijo.

La consellera de Qualitat Democràtica ha afirmat que hui “fem justícia” a la seua memòria i fem nostres unes biografies que són “autèntiques lliçons de vida”. En aquest sentit, ha manifestat que gràcies a la seua lluita per la llibertat “hui podem ser lliures i no ho hem d’oblidar mai”.

Hui s’ha retut homenatge a José Moll Ribes, de Beniarbeig; Manuel Ginestar Ginestar, de Benimeli; José Tur Ibars i Jaime Tur Tur, de Calp; Alfredo Moltó Pérez, de Castell de Castells; José Carrió Marsal, de Pedreguer; Pascual Franqueza Alentado, de Pego; Juan Bautista Mengual Oliver, Vall de Laguar i Benimaurell; Jaime Lloret Perelló, Juan López Ripoll i Manuel Nadal Pascual, d’Altea; Juan Bautista Sanchis Conca i Jaime Seguí Savall, de Callosa d’en Sarrià; Vicente Lloret Lloret i Juan Perea, de la Nucia; i José Brotons Soler, Vicent Pamplona Lladó i Lorenzo Domènech, de Relleu.

Pin It on Pinterest