Select Page

Es podrà votar del 21 al 24 de novembre entre els topònims El Bol i El Sardinal

L’Ajuntament d’Altea ha posat en marxa un nou procés participatiu, en aquesta ocasió per a triar el nom que tindrà la nova platja del Front Litoral. La ciutadania haurà de triar entre dos topònims tradicionals El Bol i El Sardinal.

Aquest procés que es durà a terme a través de la web https://alteaparticipa.es/. Començarà hui dilluns, 21 de novembre, i finalitzarà el dijous 24. Serà el divendres 25 de novembre quan se de a conéixer el topònim triat.

Aquests dos noms han sigut triats per raons històriques i culturals amb la participació d’historiadors de la localitat. El Bol és un topònim usat, des del segle XVIII per a referir-se a aquesta zona costanera, que va caure en desús i “sembla que caurà del tot en l’oblit”, ha comentat la regidora de Cultura Aurora Serrat.

La documentació de la creació del Convent de Franciscans en 1728 situa la construcció de l’edifici en la partida del Bol. Més documentació de l’època i posterior parlen de la partida del Bol per a situar propietats regades pel reg Major fins a la platja. En la toponímia associada al reg Major encara es conserva el Bol, en l’actual carrer Sèquia, per a designar un tap que desviava les aigües de la séquia mare per a regar les terres fèrtils de la zona, entre elles l’hort del Convent. El terme bol, designa a la platja o lloc costaner on s’estenen les xarxes per a pescar i en l’acció de calar la xarxa per a pescar. El topònim es troba en altres localitats costaneres amb tradició marinera, llocs que han preservat la memòria dels noms de lloc.

D’altra banda, el Sardinal és una modalitat de pesca amb xarxes especials per a capturar sardines. És un art de pesca molt antiga i la més utilitzada abans de l’aparició de les embarcacions de motor. La pesca del sardinal era la principal als pobles de la Marina i a Altea va ser present fins a la dècada dels anys 70 del segle XX. Una activitat que es feia prop de la costa a l’eixida i a la posta del sol, sobretot entre els mesos de febrer a abril. Les embarcacions del sardinal, falutxos i llaüts, s’entenien a la platja d’Altea aprofitant el pendent suau en la zona del carrer de Sant Pere i l’actual passeig marítim.

“Amb aquesta iniciativa es busca la recuperació de topònims tradicionals i una implicació de la ciutadania en els assumptes municipals, com és l’assignació d’un nom a un lloc tan emblemàtic com serà aquesta platja”, ha declarat la regidora de Participació Ciutadana, Maria Antonia Laviós.

Pin It on Pinterest