Select Page

La regidoria de Festes presenta en societat l’informe base de la declaració. 

Divendres passat a la vesprada a l’auditori del Centre Social, la regidoria de Festes, regida per Marta Lloret, presentava davant la comunitat festera alteana l’informe, elaborat per Juanvi Martín Devesa, que presentarà al Consell perquè les festes patronals de Altea obtinguen el rang de Festes d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana.

En un senzill acte, presentat per una emocionada regidora, es projectava un vídeo amb imatges antigues de les festes del Stm. Crist del Sagrari, de Sant Blai i del Crist de la Salut; les tres festivitats que a dia de hui són considerades festes patronals.

Com indicava Marta Lloret “este és un acte important per a les festes d’Altea ja que coincideix el temps que portem treballant en este expedient per a la declaració de les festes patronals d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana amb les limitacions de la pandèmia de la COVID-19 que han fet que s’hagen suprimit els actes festius fins al moment”. “Esperem que la situació sanitària permeta anar reprenent els actes festers i que puguem tenir de nou les nostres festes majors”; afegia Lloret.

La regidora de Festes donava públicament les gràcies al personal del departament pel treball realitzat i a Juanvi Martín Devesa per l’informe realitzat que serà la base de la sol·licitud a la Conselleria de Turisme.

A l’acte hi eren presents els representants de les comissions de festes del municipi, tant les patronals com les de barris, de la Federació de Moros i Cristians Sant Blai, Crist de el Sagrari i Crist de la Salut d’Altea la Vella i diversos dels edils de la corporació municipal.

Durant la intervenció de Martín Devesa, este destacava diversos aspectes que inclou l’esmentat informe i que apel·len a la importància cultural i social que a Altea han tingut les seues festes des dels orígens.

Com narrava l’historiador alteà, les dates triades per a les festes a Altea solien estar entorn als mesos de gener i de setembre; mesos en què el treball del camp era menor per estar els camps erms o per haver acabat ja la recol·lecció de les collites. Unes dates que s’han conservat al llarg dels segles i un exemple d’això és que les festes del Stm. Crist del Sagrari i de Sant Blai es celebren el tercer diumenge de setembre i les festes del Stm. Crist de la Salut d’Altea la Vella tenen lloc el diumenge de Cinquantena, que oscil·la entre finals de gener i el mes de febrer”.

A més, Juanvi Martín Devesa repassava el paper destacat que des de sempre se li ha donat a la gastronomia local durant les festes patronals; no en va el “putxero amb pilotes” és el menjar del Dia del Crist per excel·lència, entre altres cites gastronòmiques en l’espai fester, com els multitudinaris dinars.

L’acte concloïa amb les paraules de l’edil de Festes, Marta Lloret, qui augurava un bon futur per a les 17 celebracions de l’ampli calendari festiu alteà que contempla 52 dies de festa al llarg d’un any en què les tradicions, la cultura i el patrimoni estan sempre presents.

Pin It on Pinterest