Select Page

En el dia de hui ha donat inici la tercera i última fase de l’actuació que el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), vinculat a la Conselleria de Transició Ecològica, està duent a terme al riu Algar en col·laboració amb el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altea. Un projecte de restauració de la vegetació de la ribera del riu Algar amb una actuació situada a l’altura del Pont de Sogai.

Com han recordat Toni Marzo, director de CIEF, i l’edil de Medi Ambient, Jose Orozco, els que han presenciat en el dia de hui la plantació, esta acció concreta incloïa l’eliminació de canya comuna amb l’extracció del rizoma; assentament dels talussos i finalment la plantació d’espècies autòctones. Plantes de ribera produïdes en els vivers forestals del CIEF i plantes aquàtiques dels vivers de planta dolça-aqüícola del Palmar, ambdós de la Generalitat. En conjunt es plantaran prop de 400 exemplars, entre les que destaquen oms, baladres, salzes i lledoners.

“Ara el que estem fent és donar suport a l’activitat que des de fa ja temps desenvolupa l’ajuntament d’Altea cuidant i restaurant el riu Algar. Hem eliminat la canya comuna en una àrea de 3000 m2, una espècie invasora agressiva que el que fa és desplaçar el bosc autòcton de ribera més humit, evitant així, la funció de tallafocs natural. Per tant, un primer benefici seria evitar la propagació d’incendis i en segon lloc restaurar el propi hàbitat natural adequat per a les riberes dels rius. Estes poden ser ecosistemes rics en biodiversitat i que estan molt transformats per l’activitat humana perdent així part del seu potencial natural”. Ha assenyalat març. Qui ha afegit que altres dels avantatges de la recuperació de bosc de ribera és que no consumeix tant aigua com els canyars i més són de les nostres formacions forestals més productives de biomassa i per això són embornals importants de CO2″.

Per la seua banda, Jose Orozco ha reiterat l’agraïment de l’Ajuntament d’Altea a la Conselleria i al CIEF per l’execució d’esta acció medi ambiental. L’edil ha recordat que, “el Pla de manteniment del consistori compleix ja 5 anys i l’objectiu de la mateixa és millorar la qualitat paisatgística; que el riu supose un corredor ecològic millorant la seua funció com a filtrador de contaminants i la seua funció de refugi d’espècies de flora i fauna, així com mitigar la proliferació d’incendis “.

“L’any passat li vam mostrar al CIEF els treballs de control d’exòtiques que realitzem al Riu Algar. Toni Marzo i el seu equip va tenir a bé estudiar i realitzar una acció important en la desembocadura i esta ho és ja que suposa l’eliminació d’un canyar en una àrea de 3.000m2 i la seua repoblació amb vegetació riberenca amb prop de 400 exemplars, entre les que destaquen oms, baladres, salzes i lledoners, entre d’altres.” Ha puntualitzat l’edil.

“L’actuació va a càrrec, íntegrament, de la Conselleria i el CIEF, i és evident, que per a nosaltres aquesta inversió de 40.000 € en la regeneració del riu suposa una important acció i ens és de gran ajuda. Recordar que el nostre pressupost anual en el Pla de Manteniment és d’uns 25.000€ aproximadament”; ha conclòs el responsable municipal de Medi Ambient.

Pin It on Pinterest