Select Page

“Ha sigut un any accidentat amb el tema de la pandèmia, però també hem tingut notícies molt positives”; amb esta frase l’alcalde, Jaume Llinares ha començat el balanç de govern de l’any 2020 en el tradicional esmorzar informatiu amb els mitjans de comunicació.

L’Alcalde d’Altea acompanyat pels portaveus de Compromís i PSOE, Diego Zaragozí i Vicenta Pérez, respectivament, han analitzat l’acció de govern de la coalició alteana en el que va d’any, posant en relleu aquelles accions, projectes i inversions en què l’equip de govern ha centrat l’actualitat del municipi en un difícil any marcat per la pandèmia de la COVID-19.

En les seues respectives intervencions, tant l’alcalde com els regidors, han ressaltat la important adaptació a la nova realitat sanitària i social que l’administració ha hagut de realitzar per garantir els serveis als ciutadans.

Pel que fa a les xifres de contagis a la pandèmia, el primer edil alteà ha apuntat que “hem tingut fins fa uns dies xifres favorables i ara estem temorosos perquè estan augmentant el contagis”. En este punt, Llinares ha demanat a la ciutadania extremar les precaucions sobretot en estes dates en les que el Nadal és propensa a la celebrar reunions familiars.

El balanç de gestió de l’any 2020 i el repàs dels projectes que s’executaran en el pròxim any ha anat a càrrec dels dos portaveus de PSPV-PSOE i de Compromís, els partits que comparteixen el Govern de l’Ajuntament d’Altea.

En primer lloc a pres la paraula Vicenta Pérez, qui ha subratllat que “a principi d’any teníem unes previsions que no contemplaven el pas d’una pandèmia d’estes característiques i des del mes de març ens hem hagut d’adaptar a cada situació puntual per anar resolent els inconvenients que anaven sorgint. Tal és així que vam haver de adaptar els centres educatius a les normes anti COVID amb una intensa neteja i desinfecció per a la tornada a les aules; així mateix es van haver de adquirir tablets perquè els alumnes i les alumnes poguessin seguir les classes des de casa”.

Vicenta Pérez ha fet un repàs dels projectes posats en marxa per les regidories que ostenta el PSOE, com són Educació, Igualtat, Joventut, Festes, Benestar Social, Sanitat, Seguretat Ciutadana i Comerç. Àrees sensibles a la nova realitat, en què ha primat l’assistència a famílies a través d’un important increment de l’ajuda social, canalitzada pel departament de Benestar Social en col·laboració amb diverses entitats locals; l’atenció a les víctimes de la violència de gènere; les tasques de control i supervisió per part de la Policia Local i voluntariat per garantir la normalitat a través d’un grup especial de treball a propòsit de la pandèmia; la suspensió de les festes locals amb l’objecte d’evitar contagis.

Vicenta Pérez ha ressaltat de l’any 2020 les accions encaminades a atendre les mancances de la població, com ara la donació d’aliments frescos i productes higiènics a dones que pateixen maltractament.

Quant als objectius marcats per al 2021, la portaveu de Grup Municipal Socialista ha apuntat, “per a l’any que ve la prioritat que tenim és seguir cobrint les necessitats bàsiques i per això en el pressupost es reflecteix un augment de diners destinats a Benestar social; a més de seguir invertint en accions que moguen l’economia local.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Diego Zaragozí ha qualificat com “grans èxits” d’este 2020, la declaració de l’aflorament volcànic de Cap Negret com a monument natural i la declaració de l’Any Carmelina per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

També Zaragozí ha realitzat un exhaustiu repàs per propostes executades per l’Ajuntament a través de les regidories que ostenta Compromís com són Infraestructures, Medi Ambient, Urbanisme, Participació Ciutadana, Turisme, Hisenda, Esports, Comunicació, i Recursos Humans.

L’edil ha dedicat les seues primeres paraules a la Borrasca Glòria, qui al mes de gener va causar importants destrosses en municipi, als quals l’Empresa Pública va haver de fer front amb actuacions d’emergència. A estes actuacions van seguir les intenses tasques de desinfecció i control de carrers i zones molt transitades del municipi que la pandèmia va obligar a realitzar a partir de març. El control de platges i Poble Antic d’Altea durant els mesos d’estiu, en què l’afluència turística ha aplegat al 80% i Altea ha estat el municipi d’Espanya que més ha crescut en nombre de visites, també van suposar un increment de les dotacions destinades a tals menesters, que es poden qualificar com exitosos ja que no es va produir cap focus de contagi en els mesos d’estiu, tot i l’alt nombre de visitants que va rebre Altea.

Al marge de les tasques pròpies dels serveis de manteniment, el portaveu de Compromís ha citat alguns dels projectes executats en este 2020 i mesures aplicades pel consistori com l’adequació de l’aparcament Garganes-Basseta; l’exempció de taxes a determinats sectors de la població especialment afectats pel confinament; la posada en marxa dels projectes més votats dels Pressupostos Participatius; l’assentament del marge de pedra de La Costera els Maxos; la millora a la Plaça dels Esports; la solució de problemes de clavegueram; l’inici d’una fase d’ampliació del Cementeri Municipal, que suposa la construcció de 96 nous nínxols; la col·locació de punts de recàrrega elèctrics per a vehicles a la zona de Garganes-Basseta i a la de Palau Altea; millores elèctriques com la col·locació de lluminàries solars en diferents punts del municipi i la il·luminació d’urbanitzacions com Les Mimosas i alguns carrers de Serra de Altea; la restauració de la Font Gran d’Altea la Vella; la 2a fase de restauració del Molí dels Moros i l’inici del Pla Director dels Arcs; l’organització de festival de sèries, “Sèries Nostrum”; entre moltes altres accions com destinar 400.000€ a l’ocupació directa.

Dels projectes previstos pel consistori per al 2021, Diego Zaragozí ha ressaltat el disseny de l’Agenda 2030; la ubicació en Vila Gadea del Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas; el canvi de infraestructures en el nucli antic d’Altea la Vella; les obres al Portal Vell i carrer Sol; la desafecció de la carretera nacional 332 i la conducció d’aigua des del Montagud fins les Rotes. Un projecte, este últim, a què la Direcció General de l’Aigua del govern valencià invertirà més d’un milió d’euros.

I ha sigut l’alcalde el encarregat de tancar la sessió amb agraïments a la població per la seua exemplar comportament en el que portem de pandèmia i la petició d’estrènyer les mesures de seguretat per la pujada de contagis en els últims dies.

Igualment, Jaume Llinares ha agraït a les administracions supramunicipals les inversions que s’han dut a terme en el municipi durant l’últim any, com la realitzada a la platja de Cap Negret pel Ministeri de Transició Ecològica després de la borrasca Glòria. 

Segona Fase de Regeneració del Front Litoral

L’Alcalde d’Altea ha ressaltat d’entre tots els projectes per al 2021, la segona fase de regeneració del Front Litoral i ha anunciat que l’empresa concessionària de les obres és Torres-Cambra i el pressupost després de la licitació ha quedat en 3.370.000€ , dels quals l’Ajuntament assumirà un total de 2.200.000€. Un cost que l’Ajuntament assumirà sense cap tipus de risc, ja que com el mateix alcalde ha apuntat, “el deute bancari que l’ajuntament tenia fa 5 anys era de 20 milions d’euros més altres 20 milions en sentències. A hores d’ara l’endeutament total de l’Ajuntament és de 7 milions d’euros i això ens permet afrontar el projecte de regeneració de la façana litoral amb la millor situació possible”.

Atenent a les obres d’este projecte, Llinares ha explicat que “es va a intentar coordinar l’obra per afectar el mínim possible a la temporada turística, per la qual cosa s’ha pensat iniciar els treballs per la part terrestre que és la que principalment afecta els comerços i restauració de la zona. Si comencen les obres al gener, com així està previst, a l’estiu podria estar la zona de calçada i voreres acabades”.

“Altea pretén ser capital cultural permanent”

Jaume Llinares ha qualificat com “treball excel·lent” el realitzat durant el present any, en què Altea ha ostentat la Capitalitat Cultural Valenciana. “Ha sigut un any en què s’ha pogut gaudir d’espectacles amb una magnífica qualitat; entre ells l’estrena de l’òpera Fra Pere el Descalç; el concert La Consagració de la Primavera amb el Jove Cos de Dansa de la Generalitat Valenciana i les exposicions de Toni Miró, entre altres.

“S’està treballant en el Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas que està situat en Vila Gadea i també s’està en converses amb la Universitat de València per portar a Altea una nova càtedra d’estudi”. Ha declarat l’alcalde.

Protecció Paratge Natural de la Platja de Cap Negret

En este punt el primer edil alteà ha estat explícit, “hem aconseguit la protecció d’este aflorament volcànic únic a la platja de Cap Negret i esperem que en un futur pròxim el Portet acabe amb l’activitat nàutica perquè volem reconvertir les seues instal·lacions en un Centre de interpretació del Canvi Climàtic a través de la geologia”.

I finalment, per al 2021 l’Alcalde desitja “que siga un any de molta activitat i el primer de la recuperació econòmica i social que tots esperem”.

Jaume Llinares ha conclòs la seua exposició desitjant unes bones festes a alteans i alteanes, un feliç any 2021 i insisteix respectar les mesures anti Covid-19 especialment durant estes dates.

Pin It on Pinterest