Select Page

El municipi passa el testimoni a Alcoi i Bocairent com a capitals culturals valencianes 2021.

El dissabte a la nit va tindre lloc a Palau Altea l’acte de clausura d’Altea com a Capitalitat Cultural de la Comunitat Valenciana 2019-2020, distintiu que ostentava el municipi des del 25 d’abril de 2019.

En l’acte van ser presents el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares i l’edil de Cultura, Aurora Serrat. Com a convidades, la Secretària Autonòmica de Política Territorial, Inma Orozco i l’Alcaldessa de Vilafranca del Cid, Silvia Colom, que també ostentava la Capitalitat Cultural. Durant l’acte es va passar el testimoni com a capital cultural valenciana de 2021 als municipis d’Alcoi i Bocairent, per a pobles de més de 10.000 habitants i menys de 10.000 habitants respectivament.

Aurora Serrat va donar la benvinguda als assistents i va agrair a la Conselleria de Cultura, el Institut Valencià de Cultura, al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, i a l’equip del departament de Cultura per “el seu treball, esforç i dedicació perquè este any i mig la nostra capitalitat cultural fora tot un èxit, tant en activitats programades com en assistència de públic. Este acte posa fi a la celebració d’Altea com a Capital Cultural Valenciana 2019-2020. Volem que siga un acte festiu d’agraïment i celebració. No es tracta d’un adéu, sinó que és el torn d’altres municipis que estimen la Cultura tant com nosaltres. Enhorabona a Alcoi i Bocairent”. Finalment va agrair “a totes les associacions culturals, col·lectius i un nombrós grup de persones pel vostre treball i esforç en pro de la cultura del vostre poble. I a tots els espectadors que ens han acompanyat, perquè sense ells no haguera sigut possible. Continuarem treballant amb el mateix entusiasme i força per a fer de la nostra cultura un referent per a visitants i veïns”.

Per part seua, Jaume Llinares va afirmar tindre “sentiments contradictoris. D’una banda, una immensa alegria que arrossegue des del dia en què el conseller Marzà em va cridar en 2018 per a transmetre’m la notícia que Altea havia sigut designada com a Capital Cultural de la Comunitat Valenciana. I d’altra banda, en estos dies sent tristesa perquè s’acaba este reconeixement del distintiu cultural. Hui acaba el que va començar fa més d’un any, però no el nostre treball, perquè Altea té la voluntat de ser una capitalitat cultural permanent. Malgrat la pandèmia del COVID-19, hem aconseguit oferir una variada programació gaudida per milers d’espectadors de tota edat i condició. A més de que este gran projecte anomenat ‘Altea: Mar de Cultures’ ha aconseguit lligar-se a l’èxit de la nostra temporada turística amb un bon balanç econòmic per a Altea i les comarques de voltant”. L’Alcalde d’Altea va assenyalar que “la Cultura forma part de l’ADN del nostre poble. És un segell que reconeix el treball de col·lectius, institucions i entitats, que de manera transversal i inclusiva, ha convertit a Altea en un poble dinàmic, innovador i creatiu. Des de l’Ajuntament continuarem ajudant i promocionant als artistes de tots els camps, siguen locals o forans”.

Vicent Marzà va felicitar a Altea “perquè ens ha regalat en este últim any i mig els millors moments culturals”, i afirmava que “la Cultura ens fa més lliures, humans, solidaris i justos. Des de la Generalitat Valenciana continuarem fent costat als pobles que es preocupen per la Cultura i les persones”.

Finalment, dos hores de música i cançons populars de pobles i comarques valencianes, amb el concert de Pep Gimeno “Botifarra” i la banda simfònica de la Societat Filharmònica Alteanense, van acompanyar als assistents a l’acte.

Altea com a Capital Cultural de la Comunitat Valenciana 2019-2020.

La distinció com a capital cultural valenciana és un segell anual creat l’any 2016 per Cultura de la Generalitat amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix a les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Amb este reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Este distintiu ha servit per a situar a Altea a nivell nacional i internacional i posicionar la cultura com a eix clau de diferenciació de l’oferta turística. ‘Altea: Mar de Cultures’ ha aconseguit projectar la mar de cultura que és Altea: una mar d’art, de música, d’espectacles, de lletres i de patrimoni.

Altea va començar la seua programació cultural en 2019 amb el concert ‘La consagració de la Primavera’, d’Igor Stravinski, estrenant la nova versió que va coreografiar la il·licitana Asun Noales amb el Jove Cos de Dansa de la Generalitat Valenciana. Després d’un any i mig replet d’activitats de gran nivell, s’han sumat a l’àmplia i estable programació, nombroses activitats culturals com a concerts del ADDA Simfònica d’Alacant; exposicions i obres de teatre. A l’octubre de 2019 s’estrenava, a nivell mundial, ‘Fra Pere el Descalç’, la primera òpera en valencià del segle XXI. L’exposició “De mar a mar” d’Antoni Miró va aterrar a Altea, formada per 26 escultures de grans dimensions situades en diferents espais del municipi; així com la seua obra pictòrica “Suite Havana”, exposada a l’interior de Palau Altea. També destaquen les diferents exposicions d’art contemporani del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i les dos obres de teatre ‘Tirant’ i ‘Tórtola’, del Institut Valenciá de Cultura. D’altra banda, en 2020 es va posar en valor la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas com a escriptora valenciana de l’any. Sense oblidar la recent estrena a Altea de ‘Sèries Nostrum’, el primer Festival Internacional de Sèries de la Comunitat Valenciana.

La capitalitat cultural tenia la seua fi a l’abril de 2020, però a causa de la situació de crisi sanitària, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports va decidir prolongar-la fins a final d’any. Malgrat la pandèmia de la COVID-19, Altea ha sabut adaptar-se a la situació, programant una bona, variada i contínua agenda de Cultura i mantenint uns nivells mínims de contagi.

Pin It on Pinterest