Select Page

Ahir dimecres, l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, contestava en directe a les preguntes de la ciutadania en un programa especial “d’Alcaldia més a prop”, que tindrà lloc cada dimecres de 12 a 13h mentre dure l’Estat d’Alarma.

Moltes i variades van ser les qüestions que els ciutadans d’Altea li van plantejar a Jaume Llinares i del contingut es poden destacar les relatives a les ajudes a què podran optar el sector hostaler, els comerços i pimes del municipi, que els permeten reactivar la seua economia una vegada transcorregut l’Estat d’Alarma que els ha obligat a aturar la seua activitat; les relatives a la mobilitat; a les desinfeccions que està duent a terme La Pública; al retard o cancel·lació de festes Populars i a la relació existent entre el Govern i l’Oposició. Esta última, una qüestió d’interès informatiu donada la nota de premsa emesa pels tres grups de l’Oposició.

Jaume Llinares, una vegada més, citava algunes de les ajudes que des de l’administració local es posaran en marxa amb l’objecte de facilitar als comerços, pimes i sector hostaler del municipi la seua reactivació una vegada se supere l’actual estat que els ha obligat a cessar la seua activitat. “Tractarem de reduir els impostos que directament es cobren des de l’Ajuntament”, afirmava l’alcalde, qui explicava que es paralitzen els rebuts per ocupació de la via pública i la venda no sedentària; bonificacions a la recollida de les escombraries i en els impostos d’activitats econòmiques; entre altres ajudes que l’Ajuntament està estudiant, com és la inversió del 20% del superàvit pressupostari en qüestions locals que s’entenguen de benestar social. “Nosaltres creiem que tot el que siguen bonificacions d’impostos al sector comercial és qüestió de benestar i pot entrar en aquest 20% que el Govern Central ha establert com a mesura d’ajuda. Si no se’ns permet utilitzar-lo per bonificacions, haurem d’establir ajudes a través de modificacions de crèdit o transferència d’unes partides a altres”.

En qüestions de mobilitat i davant les preguntes particulars dels alteans i les alteanes, Jaume Llinares ha apuntat que “no es necessiten permisos especials per anar a atendre els animals al camp, però s’ha de fer el més espaiat possible en el temps. Pel que fa a la cura de les hortes, només els agricultors professionals poden anar a atendre-les i recol·lectar. Quan la policia veu que es tracta d’un desplaçament justificat no imposa sancions, però òbviament s’han de donar explicacions quan et para i pregunta”.

Preguntat l’alcalde per les desinfeccions que està duent a terme La Pública, este respon: “s’estan realitzant desinfeccions depenent de l’ús i importància dels espais. On més trànsit i visita de persones hi ha es desinfecta diàriament i la freqüència escalonada s’estableix segons la situació del carrer i el trànsit que hi ha pel mateix”. Pel que fa a les partides rurals i urbanitzacions, Jaume Llinares explica que “són espais molt poc transitats i els desplaçaments es solen fer en cotxe, per la qual cosa, a l’igual que en molts altres municipis, s’ha considerat que no cal dur a terme desinfeccions perquè seria malgastar producte i treball en zones de molt poc trànsit de persones i per tant de baix risc de contagi”.

Una altra de les inquietuds de la ciutadania alteana és conèixer què passarà amb la multitud de festes i celebracions que acull Altea, especialment a partir del mes de maig. Una qüestió en la qual l’alcalde ha estat molt clar, “la decisió de permetre actes públics i festes ha d’arribar del Ministeri de Sanitat i quan ho faça, serà cada comissió de festes o organitzadors els que decidisquen si ajornar o suspendre les festes”. “Tot dependrà de com evolucione la situació, però està clar que es veuran afectades. Algunes d’elles segurament no se celebraran en temps, com ara La Trinitat i Sant Antoni. Tampoc crec que l’Arbret de Sant Joan es puga celebrar al juny i el que està clar és que totes les contractacions es veuran afectes, fins i tot les de les festes patronals de setembre, ja que tots els municipis hauran de posposar les seues festes a quan siga possible la realització”; afegia l’Alcalde.

I una de les últimes qüestions a abordar per Jaume Llinares, donant resposta a una pregunta d’un mitjà de comunicació, era la relació existent entre el Govern i l’Oposició en esta crisi del COVID-19, d’acord amb una nota de premsa emesa pels tres grups municipals que conformen l’Oposició, PP, Ciutadans i Altea amb Trellat, que en la mateixa reiteraven la seua disposició de col·laborar i es queixaven de la poca informació que segons ells l’Equip de Govern, Compromís-PSOE, els està facilitant. Al respecte, l’Alcalde ha explicat que “des que va començar el confinament, hem estat tractant d’utilitzar els mitjans que tenim per a la realització de reunions dels òrgans municipals, com ara les comissions o el Ple, però és un tema que no està regulat de forma oficial i el secretari dubtava de la validesa de les votacions. Ahir va arribar una indicació que diu que, donada l’excepcionalitat de la situació, si es justifica la legalitat de les votacions i a partir d’ara intentarem tornar a la normalitat de forma telemàtica. Pel que fa al Ple de març, este s’ha ajornat al no contenir qüestions inajornables i se sumaran a la propera Sessió Plenària.

“Estem en una situació excepcional que produeix informació contínua que és impossible traslladar permanentment a l’Oposició, però sé que a ells, a través dels seus grups, també els arriba esta informació com succeeix amb l’Equip de Govern”; ha matisat l’Alcalde, que confia restablir amb total normalitat el flux informatiu entre Govern i Oposició una vegada transcorreguda l’excepcionalitat del període que estem travessant. Jaume Llinares ha estat rotund en aquest punt; “No puc entendre la pretensió que la informació s’haja de donar primer als grups polítics que a la gent del poble. S’ha de donar al mateix temps llevat que es tracte de qüestions que s’hagen de debatre o negociar”.

“Fins ara he estat transparent en totes les meues informacions que volia traslladar a l’Oposició. No faré cas d’este episodi i continuaré mantenint relació amb els grups de l’Oposició i espere que si es normalitza el tema de les reunions telemàtiques puguem realitzar-les. Possiblement s’haja desatès la relació amb l’Oposició i tractaré de reconduir- la però també els recriminaré, en privat, perquè hi ha situacions que no tenen raó de ser”. Amb estes paraules, animant els ciutadans a tenir cura de la salut i agraint la tasca de tots aquells que no han cessat en el seu treball per a que els altres visquem amb relativa normalitat, acabava Jaume Llinares el seu primer programa especial “L’Alcaldia més a prop”.

Pin It on Pinterest