Select Page

L’artista investigadora i egressada de la Facultat de Belles Arts, Elia Torrecilla, serà l’encarregada d’apropar-nos a un costat poc conegut de l’avantguardista gallega

El proper 14 de febrer, de 12:30 a 13:30 h. a l’Aula 3 de l’Edifici Albir del Campus d’Altea de la UMH, tindrà lloc la conferència titulada ‘Notas a pie de calle: una aproximación a Maruja Mallo en clave de arte de acción’. La sessió serà impartida per l’artista investigadora Elia Torrecilla, llicenciada en Belles Arts per la Universitat Miguel Hernández (i egressada de la Facultat d’Altea), i Doctora per la Universitat Politècnica de València.

Aquesta activitat dóna el tret d’eixida a la programació 2019 de la Càtedra institucional d’Estudis Artístics Anetta Nicoli de la UMH, que compta amb la col·laboració contínua de l’Ajuntament d’Altea, i que aprofundeix en els tres eixos temàtics de la càtedra: feminisme, art i música.

L’entrada és lliure per a tota la comunitat universitària i el públic en general fins a completar aforament.

 

Maruja Mallo

 Maruja Mallo va ser una de les principals artistes de la Generació del 27 espanyola i una importantíssima creadora que va viatjar per tot el món. Nascuda a Viveiro (Lugo) es va traslladar a Madrid i va començar a estudiar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, on va entaular una gran amistat amb Salvador Dalí, però va acabar abandonant l’acadèmia pel seu encorsetat sistema. Maruja Mallo era abans de res lliure, i defensava l’amor lliure i la igualtat de gèneres. Respectada com un membre més de la Generació del 27, va compartir marxes i poesia surrealista amb companys com Dalí, Lorca o Alberti. La seua primera exposició de pintura va tenir lloc a les instal·lacions de la ‘Revista de Occidente’ a Madrid. També va formar part de les ‘sin sombrero’, les joves intel·lectuals que van escandalitzar a la beata societat espanyola del moment per atrevir-se a eixir al carrer sense aquesta peça.

 Elia Torrecilla

 Elia Torrecilla desenvolupa un projecte artístic interdisciplinari a través del qual explora les relacions del cos amb l’entorn que ens envolta, per això la seua feina s’aproxima a l’àmbit de la performance. Va néixer a Las Palmas de Gran Canària, va créixer a Vigo i actualment resideix a València, des d’on va i ve en els seues múltiples desplaçaments.

Compagina la seua activitat com a artista i investigadora i en la seua producció combina la investigació pràctica i teòrica com a part de la seua experiència vital, tant de forma individual com en grup.

És doctora en Art: Producció i Investigació per la Facultat de Belles Arts (Universitat Politècnica de València), un treball que ha desenvolupat des del 2014 fins a 2018 com a personal investigador (FPI) en el Laboratori de Creacions Intermèdia (Departament d’Escultura UPV). Ha impartit docència universitària, ha realitzat estades internacionals (tant d’investigació com de producció artística) i participat en diversos projectes d’Investigació I + D.

Com a freelance, porta a terme tallers creatius adreçats a persones de totes les edats, on l’expressió corporal (performance) es fon amb altres disciplines (pintura, dibuix, escultura, fotografia o art sonor). També realitza treballs de disseny gràfic com ara il·lustració i maquetació de llibres, revistes, fullets…

La interdisciplinarietat del seu treball es comprova en la seua inquietud a l’hora d’explorar camins propers a les nombroses col·laboracions que realitza, com a ajudant en disseny i muntatge d’exposicions, en la realització d’escenografies de teatre, en la seua participació en programes de ràdio o com regidora de diverses obres escèniques.

Pin It on Pinterest