Select Page

Les regidories de Cultura, Medi Ambient i Urbanisme organitzen unes jornades al voltant del Patrimoni Cultural i Natural a Altea que tindran lloc del 16 al 24 de novembre, amb motiu del Dia Internacional del Patrimoni Mundial que es commemora el 16 de novembre i l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que es celebra enguany. Els regidors de les tres àrees municipals han comparegut en roda de premsa per anunciar les activitats que conformen la programació d’estes jornades.

El regidor de Cultura, Diego Zaragozí, ha explicat que ‘’l’objectiu de les jornades és apropar els béns a la població i conscienciar de la importància de la seua conservació i protecció’’. I ha assenyalat que el dia 16 de novembre, a les 20 hores, la Casa de Cultura acollirà la presentació de les jornades, amb la participació de l’historiador Juanvi Martín Devesa i l’arqueòleg Pedro Jaime Zaragozí. En el mateix acte tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘La bona ombra. Els Arbres Monumentals d’Altea’’, a càrrec de la regidoria de Medi Ambient.

Zaragozí ha detallat la resta d’actes de la programació, que continuarà el dissabte, dia 17, des de les 11 fins a les 13:30 hores, amb una jornada de portes obertes en dos dels espais visitables del patrimoni alteà: el Poador del Pontet i el Niu de metralladores de l’Olla.

Per al dia 18, d’11 a 12:30 h., s’ha organitzat una ruta cultural a través dels dos nuclis històrics, Bellaguarda i el poble antic, a càrrec de Juanvi Martín Devesa. L’eixida per assistir a esta ruta serà des de l’antic Llavador.

Per últim, el dissabte dia 24, a les 11 hores, s’impartirà una conferència sobre el patrimoni immaterial. La Casa de Cultura acollirà la xarrada ‘Orígens de la Muixeranga i presentació de la Colla’, a càrrec de Paqui Cano i Modest Pascual i ‘Músiques per a les muixerangues: passat, present i futur’ pel cantant i compositor Vicent Torrent i el dolçainer i compositor Ferran Navarro.

La regidora de Medi Ambient, Beatriu Nomdedeu, ha manifestat que ‘’el que volíem traslladar és que la nostra geografia, geologia i natura són pilars fonamentals de la societat que som hui dia, ens hem desenvolupat gràcies als recursos naturals’’. Al respecte de l’exposició sobre els arbres monumentals, ha informat que ‘’el que es pretén és retre homenatge a estos ‘gegants vius’ del nostre passat que hui tenim al nostre municipi. Els arbres monumentals i singulars d’Altea que són la història viva del nostre municipi’’. A més, Nomdedeu ha anunciat que s’està finalitzant el catàleg d’arbres singulars, ‘’amb el que es preservaran les espècies singulars que no tenen protecció’’.

La regidora d’Urbanisme, Imma Orozco, ha destacat el ric patrimoni històric d’Altea, com el baluard del recinte renaixentista; l’aqüeducte romà dels Arcs; el Poador, les pintures rupestres –declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998-…’’. La titular d’Urbanisme ha recordat les actuacions portades terme al Poador i al Niu de Metralladores de l’Olla. I ha anunciat el projecte de licitació del cobriment i protecció del Poador, ‘’per poder preservar-lo de les inclemències meteorològiques i que puga ser més visitable’’.

Per a Orozco ‘’el poble ha viscut durant molt de temps d’esquenes al seu patrimoni i, afortunadament, des de fa uns anys s’està posant en valor eixe bé heretat que hem de saber cuidar i també compartir amb la societat alteana’’. En este sentit, ha posat l’accent en que ‘’no solament cal recuperar les infraestructures, sino també donar-les a conèixer a la societat alteana i que puguen disfrutar-les i també com un reclam turístic. Conèixer el nostre patrimoni ens ajuda també a conèixer-nos com a poble’’.

Imma Orozco afegia que ‘’és un fet constat l’interés d’este equip de govern, al llarg d’esta legislatura, per fomentar la recuperació del patrimoni. Per primera vegada, els pressupostos municipals compten amb una partida pressupostària amb este fi. I també, per primera vegada, i gràcies a un programa d’Ocupació de la Conselleria d’Economia, comptem amb un arqueòleg que estarà treballant un any a l’Ajuntament’’.

Finalment, han convidat a alteans i visitants a participar d’estes activitats a través de les que podrem conèixer i descobrir el ric patrimoni cultural i natural d’Altea.

Programació activitats Dia Internacional del Patrimoni Mundial

Pin It on Pinterest