Select Page

Divendres passat tenia lloc la presentació oficial del cartell del Castell de l’Olla, que tindrà lloc el proper dissabte 11 d’agost a la badia d’Altea. Una edició que pel que sembla sumarà en espectacularitat, ja que s’ha incrementat el nombre de quilos de pólvora que es dispararan. Així es donava a conèixer durant l’esmentat acte de presentació, al qual acudien en representació del Consistori la primera tinent d’alcalde, Imma Orozco; l’edil de Turisme, Anna Alvado i el regidor de Festes, Vicent Ripoll.

Anna Alvado, començava el seu parlament agraint a l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, que delegara en ella per a ser la representant institucional de l’Ajuntament d’Altea en aquest acte de presentació de la 32 edició del Castell de l’Olla 2018. La regidora també agraïa a la Confraria Castell de l’Olla, organitzadora de l’esdeveniment, “el seu treball 365 dies a l’any perquè tots els alteans i alteanes i quants ens visiten gaudeixen d’aquest meravellós castell únic a la Mediterrània”, i subratllava “el compromís de la confraria amb la igualtat en ser la primera entitat alteana que ha subscrit un conveni en aquesta matèria”.

Per la seua banda, el president de la Confraria Castell de l’Olla, José Pérez Gorgoll, donava les gràcies als patrocinadors públics i privats per l’esforç d’enguany i va recordar que “la festa del foc de l’Olla d’Altea perilla sense la implicació econòmica de molts que es veuen beneficiats per les 50.000 persones que es donen cita en aquesta nit i els va convidar a ‘’donar suport al sosteniment de la festa’’.

L’evocador cartell de la dissenyadora Lina Vila va ser desgranat pels assistents a manera de puzle. L’especejament en 40 peces del cartell va ser configurat pel públic congregat fins a completar el llenç. L’obra culminada representa “la mirada humana que capta els focs d’artifici i el seu entorn” en paraules de l’artista. La composició ideada per Lina Vila plasma la nit del Castell de l’Olla amb la iconografia tradicional: palmeres de color, espurnes lumínics, la lluna, el mar i com no ‘la illeta’.

Pel que fa al text literari de la periodista Sílvia Zarza, va ser reportat de la mar en una ampolla i reprodueix una lloa a Altea en la seua nit més captivadora amb el títol ‘Frente a tu sonrisa’. La composició poètica dissecciona les sensacions vitals de residir a Altea i l’evocació que produeix el Castell de l’Olla.

El Castell de l’Olla, il·lumina una preciosa nit d’agost a Altea

Es celebra a la platja de l’Olla, davant els jardins de Vila Gadea, on es concentren prop de 50.000 persones per gaudir d’aquest esdeveniment pirotècnic, únic a la Mediterrània, ja que es dispara des del mar, gràcies a unes plataformes que s’instal·len, a aquest efecte, durant els dies previs, a 300 metres de la línia de la costa.

En 2016, amb motiu del 30 aniversari, va tenir el reconeixement de la UNESCO Mediterrani, a través de la Comissió Espanyola d’aquest organisme internacional, que va reconèixer els valors de la protecció universal de les manifestacions humanes en matèria de la preservació de patrimoni etnològic i immaterial de la nostra Comunitat, exemplificat al Castell de l’Olla.

El Castell de l’Olla compta amb el patrocini de: Ajuntament d’Altea, Diputació d’Alacant, Generalitat Valenciana, RoverAlcisa, Fundació Caixaltea, Hospital IMED Llevant, Hotel SH Villa Gadea i Hotel CapNegret.

El Castell de l’Olla està reconegut com a “Mèrit Turístic en la categoria d’Or” de l’edició de 1999 per la Diputació d’Alacant i l’any 2007 va ser declarada “Festa d’Interès Turístic Comunitat Valenciana” de la Generalitat així com Important del diari Información d’Alacant. Igualment va ser qualificat pel Consell Valencià de Cultura com “Bé Etnogràfic d’Interès Cultural”.

La Confraria del Castell

El Castell de l’Olla està organitzat per la Confraria del Castell de l’Olla, organització sense ànim de lucre, constituïda el 1987 per un grup de 22 confrares -actualment meitat dones, meitat homes- que, any rere any, dediquen el seu esforç i afecte perquè aquest esdeveniment, que posiciona la marca ‘Altea’ a tota Espanya, seguisca celebrant i no perda la seua singularitat.

Pin It on Pinterest