Select Page

El 11 de gener, dia en què es commemorarà el 401 aniversari de la carta fundacional d’Altea, tindrà lloc la presentació de l’obra “Herència Mediterrània, origen i evolució de la nostra alimentació”, de la dietista, nutricionista i professora a la universitat d’Alacant, Ana Zaragoza i l’historiador Juanvi Martín Devesa, editat per l’Ajuntament d’Altea a través de la regidoria de Medi Ambient.

Per a la responsable de la regidoria, l’edil Bea Nomdedeu, “l’objectiu del projecte és recuperar i retenir part de la nostra cultura alimentària relacionada amb els productes de la nostra terra i el nostre mar”. “És un projecte que naix de la il·lusió i la necessitat de rescatar una base fonamental de la nostra societat com són els nostres productes i la seua forma de cuinar-los. I com això al llarg del temps ha donat lloc a una dieta mediterrània saludable i reconeguda a tot el món”; ha afegit la regidora alteana.

Nomdedéu ha explicat també que “aquest llibre és l’inici d’un projecte que s’anirà desenvolupant durant tot el 2018 amb diferents iniciatives”, així com ha convidat els alteans i residents a la comarca interessats a conéixer el llibre a què assistesquen a la seua presentació. “És un homenatge a totes les persones que han treballat per mantenir els nostres productes i tradició culinària”, ha conclòs la responsable municipal de Medi Ambient.

Per la seua banda, Ana Zaragoza, ha aprofundit en el contingut de l’obra apuntant que “hem intentat desenvolupar tot el coneixement nutricional de la nostra herència mediterrània”. “Altea com a municipi mediterrani que és es caracteritza per una alimentació pròpia de la nostra dieta mediterrània que a dia de hui s’està perdent i el que hem intentat és donar a conèixer per què som un poble mediterrani, què ens ha caracteritzat i què hem de fer per recuperar aquesta tradició. Els nostres costums alimentaris s’han anat transformant i hui en dia tenim un elevat consum de productes que no són propis de la nostra dieta, com són els excessius dolços, processats, etc. i esperem que el que llegisca el llibre s’impregne d’aquesta herència mediterrània i puga corregir i modificar en la mesura de les possibles els seus hàbits alimentaris i millorar la seua salut”; ha detallat Ana Zaragoza.

Finalment, com a historiador que és Juanvi Martín, ha apel·lat a “la posada en valor de costums culinàries antigues i saludables, així com a desentranyar el potencial que té la nostra dieta mediterrània”.

L’historiador alteà ha apuntat que “els nostres plats tradicionals, com ara l’arròs amb fesols, els minxos o bollos, el cruet, el bullit … tots aquests plats que hem assaborit des de petits, resulta que tenen la composició exacta segons els criteris de nutrició que està desenvolupant la Universitat de Harvard “.

“El meu paper en aquest estudi ha estat explicar perquè mengem el que mengem. Hem fet un estudi des de pràcticament la Prehistòria i hem anat analitzant com a poc a poc es van anar introduint una sèrie d’espècies vegetals bàsiques per a la nostra dieta. Espècies que vénen dels 5 continents. Tenim ingredients que assimilem com a propis, com la tomaca i la ceba i resulta que vénen d’Amèrica. I calia explicar per què a això se li denomina dieta mediterrània”, ha manifestat Juanvi Martín Devesa, incansable col·laborador d’iniciatives culturals alteanes.

El llibre compta amb il·lustracions de Miquel Zaragoza que doten al llibre d’una essència particular. Està editat en valencià i en castellà amb l’objectiu d’aconseguir una major difusió i el preu de l’obra és de 12 €. A partir de la presentació el pròxim dia 11 a la Casa de Cultura a les 19.30 h, es podrà adquirir a les llibreries del municipi.

Pin It on Pinterest