Select Page

El Consistori alteà ha reduït el seu deute bancari en vora un 50 per cent, passant 21,5 milions d’euros a poc més d’11 en aquests dos últims anys

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, i les portaveus dels tres partits polítics que governen en el consistori alteà, Imma Orozco (Compromis), Vicenta Pérez (Psoe) i Bea Nomdedéu (Altea amb Trellat), van participar aquesta setmana en un desdejuni amb els mitjans de comunicació per fer un balanç de l’any que està a punt d’acabar i dels projectes de futur.

El primer edil iniciava la seua intervenció explicant que “quan vam arribar en juny de 2015 el deute real del consistori, fruit de la suma del deute bancari i dels passius contingents, era de 40 milions i gràcies a l’esforç realitzat hem aconseguit reduir-lo a la meitat en dos anys de govern de progrés”. Això, permetrà que es puguen escometre diferents inversions a mitjà i llarg termini que d’altra manera no s’haurien pogut ni plantejar.

A banda de per les bones xifres a nivell econòmic, el 2017 ha estat clarament marcat per la celebració del 400 Aniversari de la Carta Fundacional d’Altea. Un aniversari que s’ha convertit en fil conductor de l’activitat cultural, educativa i social en el municipi durant tot l’any.

L’aposta per la cultura també s’ha consolidat al llarg d’este any amb “l’acostament que s’ha produït a la Universitat d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández, amb les quals s’han posat en marxa diferents projectes de futur, com la creació de dues importants càtedres i que valorem molt positivament després d’anys en què la universitat i el poble han viscut d’esquenes. L’alcalde d’Altea va remarcar també que aquest any serà recordat com el de la posada en marxa dels Premis Altea de Literatura, que ja en la seua primera edició, s’han convertit en un referent de la llengua valenciana.

Entre les notícies més importants que l’alcalde va voler destacar especialment d’aquest any que està a punt d’acabar, està la finalització i posada en marxa de l’escoleta pública després de molts anys d’espera. “Podem estar ben orgullosos del treball realitzat que ha permés que este servei siga gestionat per Conselleria i estiga ja a ple rendiment”.

Finalment, respecte a la participació ciutadana, un pilar bàsic en el model de gestió desitjat per l’actual Equip de Govern, l’Alcalde ha destacat la posada en marxa dels pressupostos participatius amb una primera partida de 100.000 €. La comunicació entre el carrer Filharmònica i el carrer Empedrat va ser el projecte més votat pels ciutadans, un projecte que s’executarà en el 2018.

Problemes i imprevists en 2017

El temporal patit a principis d’any i que va causar importants danys, sobretot en la costa alteana, han marcat també les inversions que s’han realitzat al llarg de l’any, tant amb recursos propis com amb ajudes. Més enllà, l’alcalde explicava que “hem intentat que totes les obres contemplaren les millores que fa anys que reclamàvem, com en el cas de  Cap Blanc o de Cap Negret, i crec que el resultat final és evident”.

L’Alcalde també va recordar el gran problema que va suposar el concurs de creditors de l’Associació EMAUS, que va posar en risc la continuïtat dels serveis que realitzava tant en Altea com en la comarca. “La situació era molt complicada, però la unió dels alcaldes dels pobles afectats i el treball de la Conselleria ha permés resoldre la situació satisfactòriament”.

També s’ha donat solució a algunes qüestions enquistades al llarg dels anys i que “amb molt de treball hem aconseguit resoldre en benefici del municipi”. L’acord amb l’ajuntament de Callosa pel preu de l’aigua amb què s’abasteix la Urbanització Santa Clara després d’anys de contenciosos generant despeses o la materialització de l’acord plenari que es va prendre en l’anterior legislatura que permetrà una reducció del deute amb l’empresa concessionària de l’aigua en són dos exemples.

Per finalitzar, Jaume Llinares va voler avançar els projectes importants per a l’any que ve, entre els quals destacava la segona fase del Front Litoral, que segons Llinares “molt probablement puga començar a finals del 2018. L’acord a què s’ha arribat amb el Ministeri implica el compromís que l’Ajuntament actuarà en la part terrestre”. Això significarà un gran esforç econòmic per la nostra banda i es convertirà en el projecte més ambiciós dels últims anys, però que Altea podrà afrontar gràcies a la gran reducció de deute que hem fet”.

La col·laboració amb diferents Conselleries permetrà que projectes importants com la millora dels accessos a Altea la Vella, la restauració de la Casa Gadea o les obres de conducció del dipòsit del Montahut a Les Rotes vegen també la llum l’any que ve. A més, entre altres projectes, concloïa, “tenim per davant l’exposició pública del Pla General amb les millores introduïdes, el pla per a l’eliminació dels punts negres o l’ampliació del cementeri per suplir les necessitats dels pròxims 6 anys”.

Pin It on Pinterest