Select Page

L’Ajuntament d’Altea va celebrar durant el matí d’ahir dijous la sessió plenària corresponent al passat mes d’octubre, en el saló d’actes del Centre Social d’Altea. El primer punt en l’ordre del dia va servir per a la presa de possessió de la nova edil de Compromís a l’Ajuntament d’Altea, María Antonia Laviós, que ve a ocupar la vacant que per motius professionals va abandonar en l’equip de govern, Bea González. La nova edil ostentarà les mateixes responsabilitats en l’equip de govern que portava la seua antecessora, és a dir, Participació Ciutadana, Ciutadans Estrangers i Altea la Vella.

Un altre dels punts destacats de la sessió plenària va tenir com a objecte acomplir un acord plenari de juliol de 2014, que comprometia a l’Ajuntament a fer front 1.437.000 € pel desequilibri econòmic presentat per la UTE Aigües d’Altea, concessionària del servei d’aigua. D’aquesta forma, l’Equip de Govern portava al Plenari la modificació de l’ordenança reguladora del servei. Una reforma que contempla una pujada del 3,77 % de la recaptació global que no afectarà els trams més baixos de consum, i que inclou la creació d’un bo social del qual es beneficiaran les famílies més desfavorides de la localitat.

Segons l’edil d’hisenda, Pere Lloret, “a proposta del Partit Popular, el Plenari de juliol de 2014 va acordar assumir 1.437.000 € del dèficit d’explotació que presentava la UTE, aplicar un 4% sobre aqueixa quantitat i allargar la concessió cinc anys més, i es comprometia a fer-ho mitjançant una pujada de tarifes. El Partit Popular no va complir aqueix acord i el seu incompliment ens ha portat a un contenciós amb la UTE. Les xifres del desequilibri són discutibles i, mai ens va semblar correcte que s’acceptara aplicar interessos per a absorbir el dèficit, com si estiguérem tractant d’un préstec, però així es va establir en el Plenari i açò ens ha condicionat totalment a l’hora de negociar amb la concessionària. En qualsevol cas, l’increment serà inferior al previst en 2014, que s’estimava en un 5,5%, perquè el preu de l’aigua ha baixat i s’absorbiria la part dels interessos amb els resultats positius de l’explotació. Seguim parlant amb la UTE sobre els dèficits de 2014, 2015 i 2016, aquesta vegada en una posició més favorable.”

La modificació de l’ordenança, a més de la pujada de la tarifa, contempla altres accions com la creació d’una tarifa social que té per objecte bonificar a aquelles famílies més desfavorides i que no tinguen com pagar el rebut de l’aigua. Un cost que serà assumit per l’increment de la tarifa en els trams més elevats, amb el propòsit que siguen els que més consumeixen, els que més paguen.

“Fa més de dos anys que estem negociant amb la UTE, sempre acompanyats per tècnics, el to de discussió és bo, però no hem sigut capaços de tancar un acord que defense els interessos dels alteans i no renunciarem a açò”, assenyalava l’Alcalde d’Altea, Jaume Llinares, qui apuntava que “la proposta que presentem equilibra el servei i defensa els interessos dels ciutadans. Es tracta d’un acord moderat per a no caure en més perjudicis”.

Finalment, la proposta va ser aprovada amb els vots favorables d’Altea amb Trellat, PSPV-PSOE i Compromís, i els vots en contra de CIPAL i el Partit popular.

En un altre dels punts de l’Ordre del Dia, quedava aprovat per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament d’Altea al Codi Ètic de Turisme Valencià, que promou un turisme responsable i sostenible amb un ampli respecte a l’entorn i al medi ambient.

Segons explicava l’edil de Turisme, Anna Alvado, el codi se sustenta sobre quatre pilars bàsics com són l’administració autonòmica, l’administració local, les empreses i els turistes. Es tracta d’un codi de bones pràctiques en el qual estaran desenvolupades les accions que cadascun dels agents deguen seguir per afavorir un turisme sostenible.

En paraules de la responsable de Turisme en el consistori alteà, “considere que és una bona política la de premiar als que compleixen amb les normes i això és el que es proposa en aquest codi. Tractarem de premiar amb subvencions als que ho facen bé i actuen segons aquestes bones pràctiques”, va destacar Anna Alvado.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest